Vreme
VREME 998, 18. februar 2010. / MERIDIJANI

Teheran:
Diplomatija uvreda i pretnji

Iran je odbacio optužbe državne sekretarke Hilari Klinton da je njihov režim "vojna diktatura", jednostavnim vraćanjem uvrede na adresu odakle je došla. Ministar spoljnih poslova Irana Manučehr Motaki je, odgovarajući na pitanja novinara engleske Televizije Press, pokrenuo pitanje o vojnoj diktaturi SAD u zalivskom regionu, optužujući Vašington da sprovodi politiku "modernih prevara" upotrebljavanjem "lažnih reči" kako bi prikrila svoje prave namere u regionu. Dan pre toga, državna sekretarka SAD izjavila je kako zvanični Vašington strahuje da Iran ide ka vojnoj diktaturi sa Islamskom revolucionarnom gardom, koja ima sve veću političku, vojnu i ekonomsku moć. Hilari Klinton se zalaže za uvođenje sankcija prema Iranskoj revolucionarnoj gardi i za tu svoju ideju traži široku međunarodnu podršku.

Ministar Motaki je uzvratio, rekavši da "Iran žali što državna sekretarka SAD Hilari Klinton pokušava da sakrije činjenice u vezi sa stavom američke administracije upotrebom lažnih reči". Ministar Motaki je ovu ocenu politike gđe Klinton izrekao na konferenciji za novinare, rame uz rame sa Ahmetom Davutgluom, turskim kolegom koji je bio u poseti. Takođe, optužio je Vašington za mešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja i za podrivanje "naučnih i tehnoloških dostignuća".

"Oni koji su bili simbol vojne diktature u proteklim decenijama, od Vijetnamskog rata do danas, vide i druge na isti način", rekao je Motaki, ministar koji posetu Klintonove regionu smatra "prelivanjem iz kontradiktornih u nekorektne postupke". Klintonova je, naime, ohrabrivala iranske religijske i političke vođe da ustanu protiv Iranske revolucionarne garde, uputivši poziv na pobunu iz Dohe u Kataru. "Vidimo da su vlada Irana, vrhovni vođa, predsednik i parlament potisnuti i da Iran ide ka vojnoj diktaturi", ocenila je američka državna sekretarka. Njena poseta Kataru viđena je kao deo plana Obamine administracije da sprovede ograničene sankcije protiv Iranske revolucionarne garde. Ministar spoljnih poslova Motaki je tim povodom zatražio od Rusije i Kine da ignorišu planove Vašingtona i da ulože protest. Dok je Kina spremna da se usprotivi ideji ciljanih sankcija prema Iranu, koji Peking snabdeva naftom, stav Rusije je nešto ambivalentniji. Agencije su prenele vest da je portparol Kremlja preneo poruku Iranu da pokuša da shvati strah međunarodne zajednice od iranskog nuklearnog programa, ukoliko želi da izbegne "kaznene poene" Saveta bezbednosti UN-a.

Predsednik Ahmadinežad rekao je da će odgovoriti ukoliko se uvedu nove sankcije. "Naravno, ako neko radi protiv Irana, naš odgovor će definitivno biti dovoljno čvrst… učinićemo da zažale zbog toga", rekao je na konferenciji koju je prenela televizija. Nije objasnio kakav je to dovoljno čvrst odgovor, zbog koga će se neko gorko kajati.

Alen Kauel

The New York Times





"Meridijane" priredila: Biljana Vasić