Vreme
VREME 1001, 11. mart 2010. / EXTRA

Obrazovanje za XXI vek (5):
Školski udžbenici – pomoć u nastavi ili roba sa greškom

Prošle nedelje, Nacionalni prosvetni savet objavio je pravilnik o standardima kvaliteta udžbenika. Objavljivanju pravilnika prethodila je rasprava između tri strane u ovoj priči: Nacionalnog prosvetnog saveta, privatnih izdavača i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, koji je uradio prvu verziju pravilnika. Ministar prosvete najavljuje da bi od naredne godine učenici drugog razreda mogli da dobijaju besplatne udžbenike, baš kao što sada prvaci ne plaćaju školske knjige. Istovremeno, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i gradski Sekretarijat za obrazovanje pokreću inicijativu da u dogledno vreme besplatne knjige dobiju i učenici petog razreda koji idu u školu na teritoriji Beograda.

Od demokratskih reformi naovamo, školski udžbenici jedna su od glavnih tema u reformi prosvete. Inoviranjem ove oblasti, od 2002. godine naovamo, otvorilo se čitavo novo tržište, pa Srbija danas ima 27 izdavača udžbenika, po čemu je rekorder u regionu, a i šire. Zbog toga u ovom broju "Obrazovanja za XXI vek" otvaramo temu o školskim udžbenicima kojom ćemo se baviti i u narednim brojevima. Za sada, donosimo čitaocima, pored opštih informacija o tržištu udžbenika i njihovom kvalitetu, kratak pregled inovacija u nastavi književnosti, tačnije, bavimo se sadržajem čitanki i sadržajem obavezne školske lektire za osnovce.

Uređuje Jovana Gligorijević



Prilog "Obrazovanje za 21. vek" br. 5, februar 2010. Specijalno izdanje nedeljnika "Vreme". Projekat je realizovan uz podršku Fonda za otvoreno društvo.

Preuzimanje dodatka u PDF-u: odavde