Vreme
VREME 1009, 6. maj 2010. / MERIDIJANI

Šangaj:
Kulturna revolucija 2010.

U prva tri dana održavanja Svetske izložbe (EXPO 2010) Šangaj je posetilo više od pola miliona ljudi smlaćenih vrućinom od 30 stepeni Celzijusovih. Procenjuje se da će u najbogatiji kineski grad u narednih šest meseci pohrliti oko 70 miliona ljudi, otprilike deset puta više nego na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine. Posetioci svetske izložbe EXPO 2010 u Šangaju doneće ekonomske blagodeti ovom gradu, najviše u domenu industrije hrane i zabave i maloprodaje. Takođe, procvetaće i lokalni turizam na nivou 70-80 odsto ukupnog godišnjeg prometa u turizmu u čitavoj Kini. Od izložbe u "Biseru Orijenta" imaće koristi i obližnji gradovi, kao što je na primer Hangzou, poznat po tradicionalnim istorijskim pasažima. Ovaj grad je već prvog dana održavanja manifestacije ugostio više od 766 hiljada turista.

Expo-parkom patrolira naoružana vojska koja kontroliše eventualnu ad hoc prodaju noževa ili nečeg sličnog, dok je stanovnicima iz obližnjih stambenih objekata preporučeno da ostanu kod kuće u dogovoru sa poslodavcem. Organizatori su instalirali 12 improvizovanih ambulanti i stotine šatora gde se mogla kupiti voda ili neko drugo hladno piće.

Kineska Centralna televizija objavila je informaciju da je za posetioce starije od 70 godina organizovan poseban red na ulasku u park, a zadržavanje pored najpopularnijih paviljona, kao što su Velika Britanija i Australija, ograničeno je na 30-40 minuta. Šangajski Dragon TV, članica provladine Šangaj Medija grupe pozvala je sve posetioce da poštuju pravila koja su postavili organizatori. Na manifestacijama poput ove propusti su, ipak, neizbežni. Propusnice za otvaranje kineskog paviljona "Kruna istoka" bile su rasprodate već oko devet sati. Prodato je oko 50.000 ulaznica, a interesovanje je bilo mnogo veće. Mlada modistkinja Lin iz provincije Fudžijan nameravala je da poseti kineski paviljon, ali je umesto toga završila ispred turskog štanda gde je jela "iskender kebab". Jelo je opisala kao "prihvatljivo". Ponuda nacionalnih jela i pića bila je bogata i na drugim štandovima: ostrige na afričkom, pivo na nemačkom… Italijani su predstavili umetničku proizvodnju cipela, a Španci su ispred paviljona postavili veliku mehaničku bebu.

Hiljade posetilaca ostalo je bez ulaznice i 30. aprila, kada je kineski predsednik Hu Đintao u prisustvu francuskog predsednika Nikole Sarkozija i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza (smeštenih podalje od gužve) zvanično otvorio EXPO 2010. Učesnici i gosti ceremonije otvaranja bili su Andrea Bočeli, čuveni italijanski tenor, i Džeki Čen, filmska zvezda koju ne treba posebno predstavaljati. Prateći efekti su bili vatromet i šou sa laserima, onako kako smo i očekivali.

Čen Vejhua, autor teksta u "Čajna dejliju", smatra da je Šangaj nesumnjivo jedan od najvećih ekonomskih centara sveta, ali da, bez obzira na najmodernije građevine, infrastrukturu itd. nikad neće biti kulturni centar Kine. Moto Svetske izložbe "Bolji grad, bolji život" ne može da se ostvari, prema njegovom mišljenju, izgradnjom supermodernih građevina. Šangaj poredi sa Njujorkom, takođe svetskim finansijskim centrom. Navodi primer metroa u Njujorku: "U poređenju sa šangajskim, metro sistem u Njujorku deluje zastarelo. Ipak, vožnja njujorškim metroom je kulturološko i istorijsko iskustvo", kaže autor teksta opisujući mozaike u tamošnjoj podzemnoj železnici. Ono što nedostaje Šangaju, kaže Čen Vejhua, jeste vizija o očuvanju kulturne scene i očuvanju istorije, upravo zbog "boljeg grada i boljeg života".

Brus Grant

Businessweek