Vreme
VREME 1015, 17. jun 2010. / NEDELJA

Mediji:
VAC se povlači iz Srbije

Medijska grupa VAC saopštila je 15. juna da je odlučila da okonča angažman u Srbiji i da se postupno povuče iz zemlje, a predsednik VAC-a Bodo Hombah je pismenim putem zamolio predsednika Srbije Borisa Tadića da pomogne da taj izlazak bude u skladu sa zakonom i fer. Ovo su zvanične informacije koje stoje u VAC-ovom saopštenju izdatom u popodnevnim satima u utorak (15. jun). Istoga dana dnevni list "Pres" objavio je tekst u kome piše da je ta nemačka medijska grupa "uputila zvanično pismo predsedniku Republike, u kome ga upozorava da će se povući iz Srbije ako ne dobije ‘Večernje novosti’".

Image

Dotično pismo je, prema izvorima "Presa", u predsednikov kabinet stiglo u ponedeljak (14. jun) ujutru, i u njemu VAC navodno preti da će prodati 50 odsto akcija u dnevnim novinama "Politika" i vlasništvo u "Dnevniku" iz Novog Sada, ukoliko iz Predsedništva ne dobije pomoć u slučaju "Novosti".

Pismu kompanije VAC predsedniku Republike prethodila je, kako navodi "Pres", usmena najava čelnika nemačke kompanije u medijskim i političkim krugovima da će se obratiti Tadiću. Osim te, predsedniku je, preko nekih uticajnih ljudi, VAC poslao sledeće poruke: 1. ukoliko izostane pomoć oko "Novosti", VAC će se "uz veliku buku" povući iz Srbije; 2. posle povlačenja će iz sve snage lobirati kod nemačkih kompanija da ne ulažu u Srbiju; 3. zatražiće od nemačke vlade da ukoči evropske integracije Srbije; 4. pre odlaska će otkriti ko je sve iz vladajućih struktura Srbije bio uključen u pregovore o kupovini "Večernjih novosti". Pošto iz Predsedništva nije bilo odgovora na ove poruke, VAC je napisao zvanično pismo predsedniku Republike, u kome ga obaveštava o problemima koje ima sa našim institucijama u vezi sa preuzimanjem "Novosti" i namerama da napusti Srbiju, završava "Pres". Iako predstavnik VAC-a u Srbiji Maks Vinterfild nije želeo da za "Pres" komentariše ove navode, u saopštenju te medijske grupe izdatom u popodnevnim satima stoji: 1. da je direktor VAC-a Bodo Hombah u poverljivom pismu Borisu Tadiću opisao iskustva te medijske kuće kao investitora u Srbiji i najavio da će VAC povući svoje investicije i početi da prodaje svoje učešće u srpskim firmama; 2. da VAC ovaj korak nije uslovio ničim i da je Bodo Hombah predsednika Tadića zamolio da pomogne grupi VAC, kako bi njen izlazak bio propraćen od državnih organa i službi u skladu sa zakonom i na fer način i 3. da se VAC nada da Srbiju neće napustiti u svađi uprkos velikim teškoćama i javnim klevetama.

Odlukom VAC-a da napusti Srbiju u utorak su bili iznenađeni i Vlada Srbije i UO "Politike". U trenutku pisanja ovog teksta (utorak po podne), oglasio se samo član Upravnog odbora "Politike" A.D. Jovan Simić, koji je rekao da će Upravni odbor Politike situaciju razmotriti u sredu (16. jun).

J. L.