Vreme
VREME 1017, 1. jul 2010. / MOZAIK

Formula 1:
Salto mortale

Sad, kad znamo da je vozač prošao bez povreda, možemo mirno da "vrtimo" i analiziramo snimak spektakularnog karambola

Već kvalifikacije za Veliku nagradu Evrope na ulicama Barselone najavljivale su u najmanju ruku zanimljivu trku. OK, oba bolida Red Bula su bila na čelu, Fetel ispred Vebera, ali su Hamilton (Meklaren) i Alonso (Ferari) iza njih bili lepo iznenađenje koje pravi zazubice svakom poštenom ljubitelju trkanja. Tako je i počelo, relativno "čist" start, dobro trkanje između Luisa i Marka, Englez prolazi napred, napada i Sebastijana za prvo mesto, nekoliko krivina dobrog trkanja, malo ćuškanja i češanja, Hamilton je tom prilikom neznatno oštetio prednji stabilizator, ali se mladi Nemac dobro odbranio i već tada je bilo jasno da ga samo kvar bolida ili neka brljotina, kojima je ove sezone bio sklon u nekoliko navrata, može sprečiti da na kraju pobedi. I pobedio je citiravši potom Džeka Nikolsona iz filma Isijavanje – "I’m back!" Ali ono što se dešavalo iza Seba obeležilo je trku i izazvalo gomilu kontroverzi, optužbi, oštrih napada na sudije i zahteve za promenu pravila.

"Epilog ovog gran prija ostavlja nam gorak utisak", rekao je posle trke Stefano Domenikali, šef tima Ferari. "Učinili smo sve što je potrebno da postignemo dobar rezultat, a na kraju smo dobili tek nekoliko bodića, čak manje nego što smo doneli kući posle najgore trke, one u Turskoj."

Zašto su besni u Ferariju? Pa zbog načina na koji su sudije postupile posle spektakularnog prevrtanja Marka Vebera. Naime, njemu je od starta sve krenulo naopako. Ne samo da ga je Luis obišao već su ga onako zbunjenog obilazili i drugi i, dok se pribrao, već je bio na devetom mestu. Mogu misliti koliko ga je to iznerviralo. E, tada je doneo pogrešnu odluku da rano ode u boks na promenu guma pa je pao još niže i krenuo da se ponaša po onoj našoj: "Ne kara majka sina što se kocka, već što se vadi." Veberu je valjalo obilaziti autsajdere, a to je rizičan posao pre svega zato što se njihovi bolidi po brzini ne mogu meriti sa onima koje voze favoriti. Došavši u situaciju da pred krivinom osam obiđe Kovalainena (Lotus), Mark je loše procenio mesto kočenja, isuviše se približio Heikiju i vakuum iza Finčevog bolida prosto ga je usisao, povukao napred pa su ljubitelji te vrste zanimacije dobili još jedan biser za svoje videoteke – spektakularan prelet, okretanje u vazduhu, pad "na glavu", klizanje po stazi i zakucavanje u gomilu guma ispred zaštitne ograde. Mark je iz dezintegrisanog bolida izašao nepovređen.

"Plašio sam se da u letu ne pogodim neki most, znao sam da je reč o teškom sudaru, ali ništa nisam mogao da učinim, bio sam običan putnik", izjavio je dva dana posle trke Mark Veber. "Ipak, znao sam da (na toj krivini) ima dosta prostora za izletanje, što je bilo dobro. Uz to, srećan sam što je tu zaštitni zid od guma a ne ‘ehpro’ (elastična bankina), koji ni izdaleka nije tako dobar kao naslagane gume."

I dok je Mark izlazio iz slupanog bolida na stazi je počela "igranka". Kako je trka ušla u "žuti režim" (nema obilaženja, nema vožnje punim gasom, svi se imaju poređati iza sigurnosnog auta...), veselnici su nagarili kao sumanuti kako bi stigli do boksova pre nego što prelepi AMG Mercedes izađe na stazu. Hamilton je bio prvi koji je zamalo nadrljao jer je delić sekunde pre nego što je sigurnosni auto izašao iz boksa prošao pored njega. Ostali su obavili šta su imali i elegantno se priključili u poretku koji ni izdaleka nije izgledao onako kako je to bilo pre Veberovog karambola. Među retkima koji su poštovali propise bili su Ferarijevi vozači – Alonso i Masa. To ih je skupo koštalo jer je Fernando pao na jedanaesto, a Felipe na petnaesto mesto. Ostatak je Katalonac proveo više debatujući sa šefovima tima u boksu glumeći Kalimera nego stvarno se trkajući. Potom su gotovo svi bukvalno otaljavali posao, uz izuzetak Hamiltona, koji je pokušavao jedno vreme da dostigne Fetela, ali je pred kraj odustao od toga i zadovoljio se drugim mestom, i mladog Kobajašija (Vilijams), koji je u samoj završnici trke sjajno obišao dva vozača i sedmim mestom na cilju postigao svoj najbolji rezultat u karijeri. Bez želje da umanjim vrednost ostalih, ipak je brljotina sudija doprinela da Baton (Meklaren) bude treći, na sopstveno iznenađenje je Barikelo (Vilijams) na cilj stigao četvrti, Kubica (Reno) peti, Zutil (Fors Indija) šesti, Alonso je kroz cilj prošao deveti, ali su ga sudije naknadnom odlukom pomerile jedno mesto unapred, ispred Buemija, koji je zvanično bio deveti. Poslednji bod odneo je Niko Rozberg (Mercedes).

Šta reći na kraju? Kazne od pet sekundi dodatka na postignuto vreme u trci za devetoricu vozača, kazne koje su im rebnute post festum, ništa bitno nisu promenile u poretku, ali je svakom jasno da je dešavanje na stazi posle karambola i tolerisanje nefer ponašanja upropastilo trku, da su pomešane "babe i žabe" na uskoj stazi (planinskoj) gde je preticanje gotovo nemoguće zakinulo ne samo ekipu Ferarija već i ljubitelje F1. Bilo, ne ponovilo se.

Očekujem da će sve biti kudikamo bolje 11. jula u trci za Veliku nagradu Engleske na obnovljenoj stazi u Silverstonu.

Dušan Radulović, Radio Beograd 1


Image