Vreme
VREME 1017, 1. jul 2010. / MERIDIJANI

Tajpej:
Ko dobija – Tajvan ili Kina

Tajvan i Kina potpisali su istorijski trgovinski sporazum u utorak 29. juna, i to je jedan od najznačajnijih koraka u pomirenju između nekadašnjih arhineprijatelja, 60 godina posle okončanja građanskog rata. Sporazum o ekonomskoj saradnji potpisali su visoki državni zvaničnici obe zemlje u gradu Čongđingu, i obavezali se na "komercijalni imperativ u eri jake regionalne saradnje". Potpisivanje ovog sporazuma, po mišljenju mnogih, dosad "najčistijeg" i najboljeg za obe strane, obeležava kulminaciju politike prijateljstva prema Kini koju sprovodi tajvanski predsednik Ma Jingjeu od dolaska na vlast 2008. godine. Sporazum se smatra istorijskim zato što etablira saradnju u regionu u "trendu ekonomske integracije i globalizacije" – nijedna strana ne može da izgubi, naprotiv, dobit je ogromna i dvostrana. Iako članovi tajvanske delegacije koji su potpisali sporazum smatraju da je reč o win-win varijanti, u kojoj svi pobeđuju, protivnici prokineske politike tajvanskog predsednika tvrde da je reč isključivo o trgovinskim ciljevima i aspektima saradnje u korist velike Kine.

I ne samo to. Opozicija u Tajvanu upozorava da je potpisivanje ugovora potencijalna politička opasnost za ostrvo, koje je van kineske vlasti 1949. godine. Ono što posebno zabrinjava jeste što regionalna saradnja zapravo znači da će ostrvo biti mnogo bliže kopnu, odnosno Tajvan mnogo bliži Kini. Ukoliko se Tajvan sve više ekonomski oslanja na Kinu, utoliko će njegove političke mogućnosti sve više biti reducirane.

Milioni Tajvanaca ponosni su činjenicom da su uspeli da izgrade perspektivnu demokratsku zemlju posle 1949. godine, ne zaboravljajući na teritorijalne pretenzije koje Kina gaji prema Tajvanu. Kina ne krije da Tajvan smatra delom svoje teritorije i da nikad neće odustati od toga da je vrati pod svoje okrilje, ako treba i silom – Peking u svakom trenutku raspolaže sa oko 1000 projektila okrenutih ka ostrvu.

Dva dana pre potpisivanja "istorijskog sporazuma", hiljade demonstranata su marširale Tajpejom predvođene, između ostalih, bivšim predsednikom Li Tengomhijem, koji tvrdi da će sporazum "nauditi Tajvanu". Protestnu šetnju organizovala je opoziciona Demokratska progresivna stranka (DP) pod sloganom "Spasimo Tajvan" i sa transparentima na kojima je pisalo "Ne dozvolimo potpisivanje ECFA". Čini se da niko od 10.000 prisutnih demonstranata ne veruje da će potpisivanjem tog dokumenta Tajvan nešto dobiti, čak veruju da će to naneti samo štetu. Predsednik Ma Jingjeu insistirao je na potpisivanju sporazuma, tvrdeći da će ekonomija zemlje napredovati, što znači nova radna mesta i smanjenje nezaposlenosti.

Jang Jungming

Channel News Asia