Vreme
VREME 1021, 29. jul 2010. / MERIDIJANI

Seul:
Izazivanje autističnih staljinista

Da li je zajednička američko-južnokorejska vojna vežba neophodna demonstracija sile ili nesmotren provokativan akt usmeren protiv ratoborne i ponosne nacije koja se klacka na rubu propasti? O zajedničkom vojnom drilu SAD i Južne Koreje, pod kodnim imenom "Nepobedivi duh", podeljena su mišljenja deset miliona stanovnika glavnog grada Seula, koji će, ukoliko dođe do odgovora Severne Koreje, prvi biti na udaru.

Pristalice predsednika Lija Mjungbaka smatraju da je vreme da se pošalje jasna poruka da je svetu dosta neprestanog zveckanja oružjem sa severne strane granice. Kritičari smatraju da nije dobro izazivati autistične staljiniste u komšiluku usred kolabirajuće ekonomije i tranzicije vlasti, odnosno da je ovo pogrešan trenutak za slanje takve poruke i demonstraciju ogromne sile toliko blizu granice. Severna Koreja, navodno, raspolaže sa četvrtom po veličini vojskom u svetu i osnovnim nuklearnim arsenalom, i emituje poruku da je spremna da upotrebi silu.

Vlada Severne Koreje reagovala je na vest o vojnoj vežbi, u koju je uključeno oko 8000 američkih i korejskih trupa, 200 borbenih aviona i helikoptera, 20 ratnih brodova – vojnu vežbu su nazvali "neoprostivom vojnom provokacijom" i zapretili mogućim nuklearnim odgovorom. Vašington i Seul su to shvatili kao još jednu zaludnu pretnju. "Nismo zainteresovani za rat rečima sa Severnom Korejom. Ono što je nama potrebno od njih jeste manje provokativnih reči, a više konstruktivne akcije", rekao je portparol Stejt departmenta.

Pjongjang svakako može da se pohvali zavidnom istorijom balansiranja na ivici rata. Lider Severne Koreje Kim Il Džong je najpre 1993. godine doveo zemlju skoro do otvorene konfrontacije sa SAD za vreme vladavine predsednika Bila Klintona zbog proizvodnje plutonijuma za potrebe nuklearnog oružja. Tada je postignut dogovor o zamrzavanju proizvodnje plutonijuma, a dogovorena je izgradnja nuklearnog reaktora. Plan je propao za vreme Buša, a Severna Koreja je označena kao deo "osovine zla".

Sada nijedna strana sebi ne može da priušti rat, a ratne igre skoro da nemaju nikakav značaj. Gotovo je izvesno da će mornarički vojni manevar proći bez ikakvih incidenata, ako u incident ne računamo nuklearne pretnje izrečene iz vrha vlasti Severne Koreje. Možda će se time čak i postići željeni efekat primoravanja Pjongjanga da se vrati za pregovarački sto.

Dejvid Meknil

The Independent



"Meridijane" priredio A. I.