Vreme
VREME 1024, 19. avgust 2010. / LIčNOSTI

Lik i delo:
Gorjana Obrenović

Načelnica komunalne policije Beograda

Osnovni podaci: Rođena je 29. jula 1951. Potiče iz beogradske porodice, njeni preci su držali kafanu "Kikevac". Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Beogradu. Diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Karijera: U Obrazovnom centru "Veljko Vlahović" bila je profesor pravne struke, predavala je političku ekonomiju, državno uređenje, radno pravo i upravni postupak. Od 1983. do 1992. u organima uprave radila je na poslovima bespravne gradnje, pravne pomoći i upravne inspekcije, i kao šef Odseka Komisije za vraćanje zemljišta. Od 2001. do jula 2003. bila je sekretar Sekretarijata za upravu i član Komisije za izradu Statuta grada Beograda. Od 2004. do 2005. u Gradskoj opštini Stari grad bila je načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove i načelnik Odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju. Tokom 2008. bila je zamenik sekretara Sekretarijata za upravu Gradske uprave.

Za načelnicu komunalne policije postavljena je 19. jula 2010.

Komunalna policija: Očekuje se da će ova dugo najavljivana služba početi da patrolira ulicama glavnog grada već od sredine oktobra. "Uvođenje komunalne policije je veliki trenutak za Beograd. Treba ipak imati na umu da je logično da kada se nešto stvara prvi put, bude i dosta manjkavosti. Tu smo da ih otkrijemo i otklonimo. Neophodno je stvoriti svest kod ljudi da komunalni red u ovom dvomilionskom gradu mora da postoji."

Broj čuvara komunalnog reda određuje svaki grad, na osnovu broja stanovnika, Zakonom o komunalnoj policiji propisano je da na 5000 žitelja bude jedan pripadnik ove službe, to znači da će u prestonici raditi njih oko 350 i biće uniformisani.

Koja je razlika između redovne i komunalne policije: "Komunalna policija reguliše komunalni red, i ne bavi se javnim redom ili kriminalom. Ipak, data su joj neka ovlašćenja redovne policije tako da će imati mogućnost da legitimiše, ali i privodi i kažnjava prekršioce. Takođe, komunalna policija na raspolaganju ima i upotrebu lisica za vezivanje, palica ali i fizičke sile. Ali moja ideja je, kao žene koja vodi posao, zašto upotrebljavati silu, rečima sve može da se završi. Ne daj bože da neko primeni silu, pa počne da tuče komunalnu policiju. Onda je to ozbiljna stvar. Na komunalnu policiju ne smeš da vičeš i da je tučeš. Komunalni policajac ima status ovlašćenog lica, što znači da je onaj ko njega udari počinio krivično delo."

Očekivanja: "Očekujem mnogo. Kao načelnik ove službe trudiću se da se u prestonici uspostavi apsolutni komunalni red."

Dobar komšija: "Komunalni policajac treba da bude čovek koji će svima da pomogne. Niko ne treba da se plaši komunalnog policajca, jer će njegova uloga, pre svega, biti da bude dobar komšija sugrađanima."

Posao komunalnog policajca: "Obaveza komunalnog policajca je da pomogne našim sugrađanima u raznoraznim oblastima, kao što su pogrešno parkiranje, sprečavanje buke sa javnih mesta i mnoge druge aktivnosti koje će biti profilisane u toku samog rada."

Prioriteti: "Već sada znamo koje su ključne tačke. Prvenstveno je reč o komunalnom haosu u centralnim opštinama. Jer, budućem komunalnom policajcu ne može prioritet da bude jedan preprodavac robe u Bulevaru kralja Aleksandra, ako ih u Knez Mihailovoj ima na svakih 20 metara."

Kada će biti vidljivi rezultati rada komunalne policije: "Prvi, minimalni rezultati biće poznati posle šest-sedam meseci od dana pojavljivanja na ulicama. Za otprilike godinu dana imaćemo punu sliku svega onoga što će biti prioriteti."

Dragoslav Grujić