Vreme
VREME 1026, 2. septembar 2010. / NEDELJA

Berza:
Počela trgovina akcijama NIS-a

Tokom prvog dana trgovine akcijama NIS-a (30. avgusta), na berzi su uglavnom kupovali domaći investitori i fizička lica, dok Gaspromnjeft, većinski vlasnik NIS-a, nije kupio nijednu akciju. Brokeri su redom izjavljivali da su zadovoljni ponudom i tražnjom, a neki i napominjali da su svoje akcije prodavali samo najsiromašniji građani kojima je taj novac preko potreban.

Početna cena u ponedeljak bila je 505 dinara, a utorak 506. Tokom prvog dana prodato je ukupno 77.944 akcija, a drugog 111.228 akcija, od ukupno više od 163 miliona akcija na koje je podeljen kapital NIS-a.

"Mnogi se vode devizom daj šta daš, ali nemali broj će, ipak, sačekati jer se nada da će cena biti viša. Sa druge strane, kupci bi mogli da budu strani investitori i investicioni fondovi, ali problem je što su oni trenutno slabo aktivni", izjavio je ekonomista Goran Nikolić.

Maja Batanjski, direktorka marketinga Pošte, rekla je su najveće gužve bile oko 9.30 časova, i to u poštama u Kraljevu, Kragujevcu, Prokuplju, Vranju, a ispred nekih pošti formirali su se redovi i pre sedam časova.

Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije, po završetku prvog dana trgovanja akcijama NIS-a na Beogradskoj berzi izjavio je da postignuta cena akcija ovog preduzeća odražava raspoloženje kupaca i prodavaca.

"Vrednost akcija će određivati tržište, broj onih koji žele da ih prodaju ili kupe. Što se tiče procene vrednosti kompanije, u najskorije vreme će profesionalni igrači na tržištu – banke i brokerske kompanije – moći da daju svoje javne ocene i prognoze te vrednosti i moći će da se uporedi koliko se to podudara sa ocenama menadžmenta NIS-a", rekao je Kravčenko.

On je dodao da je knjigovodstvena vrednost akcije te kompanije 30. juna 2010. godine iznosila oko 138 dinara, što je značajno manje od nominalne vrednosti, ali i dodao da to ne mora da znači da će realna tržišna vrednost biti ista takva, već da može da bude viša, pošto zavisi od odnosa ponude i tražnje. Kravčenko je najavio da će akcije NIS-a dobiti pravu vrednost tek posle završetka modernizacije rafinerije u Pančevu.

M. V.