Vreme
VREME 1032, 14. oktobar 2010. / KULTURA

42. Bemus:
Otvaranje vrata

Za devet dana održaće se 15 programa među kojima su i koncert Njujorške filharmonije i sedam besplatnih

Ovogodišnji Bemus, 42. Beogradske muzičke svečanosti, privukao je pažnju još u januaru, znači znatno pre nego što će početi, kada je javljeno da će jedan od učesnika programa biti Njujorška filharmonija. O tome su izvestili svi mediji, o tome se pisalo i pričalo i tokom kasnijih meseci, pa se može reći da je ovaj Bemus prisutniji u kulturnom životu od ranijih. Jednostavno rečeno, zbog dolaska Njujorške filharmonije, ceo Bemus je postao "in".

O dešavanjima koja su na programu pre koncerta Njujorške filharmonije, koji će biti održan 24. oktobra, istina, manje se priča, ali samo zato što ih je manje neočekivano videti na Bemusu, a ne zato što su manje važni. Uostalom, već na otvaranju 16. oktobra nastupa austrijski perkusionista Martin Grubinger. Jugokoncert, organizator Bemusa, najavljuje ovaj koncert kao prvorazrednu atrakciju. Koncert će biti održan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu iako njegova sala nije projektovana za muzička dešavanja, zato što je scena Kolarčeve zadužbine premala za Grubingerov instrumentarij površine 28 kvadratnih metara i za Simfonijski orkestar RTS-a koji će ga pratiti pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića.

IZ PROGRAMA: Posebnost prve večeri je izvođenje dela Stevana Kovača Tikmajera Skamenjeni odjeci, komponovanog po narudžbini Bemusa.

Odrednicu "atraktivno" organizator vezuje i za Mocartovu operu Figarova ženidba, čijom premijerom Narodno pozorište prekida dugogodišnje odsustvo sa Bemusa. Reditelj Jagoš Marković je za glavne role odabrao vodeće pevače Opere – Katarinu Jovanović, Vladimira Andrića i Nebojšu Babića. Poznata imena u svetu muzike su i sopran Karen Vurš iz Francuske, dobitnica važne nagrade Mladi pobednici, pijanista Vladimir Milošević i Bazelski kamerni orkestar sa Marijanom Mijanović, altom, koja sada prvi put nastupa u svojoj zemlji. Program Bemusa će obeležiti 200. godišnjicu Frederika Šopena i Roberta Šumana, i stogodišnjicu rođenja kompozitora Vojislava Vučkovića. Razlika ovogodišnjeg Bemusa u odnosu na ranije su i besplatni koncerti, i to obećavajućeg kvaliteta i doživljaja. Zato ih je vredno izdvojiti: svirači i pevači Etnomuzikološkog odseka Muzičke škole "Mokranjac", ansambl za ranu muziku Flauto Dolce (oba u holu Narodne banke Srbije 17. oktobra), sopran Aneta Ilić (Skupština grada, 18. oktobra), Kvartet Sine Nomine iz Lozane (hol Narodne banke, 20. oktobra), Mali Jazz ansambli i perkusionisti Muzičke škole "Stanković" (hol Narodne banke, 24. oktobra) i dve promocije kompakt-diskova sa muzikom Ljubice Marić i Irene Arsikin. Deci je namenjena lutkarska opera Mocartov Don Đovani, Nacionalnog lutkarskog pozorišta iz Praga.

NJUJORČANI: Od 32,7 miliona dinara, koliko iznosi budžet ovogodišnjeg Bemusa, za Njujoršku filharmoniju izdvojen je 21 milion. Sto trideset muzičara najstarijeg i najslavnijeg simfonijskog orkestra u SAD (od osnivanja 1842. godine održali su oko 15.000 koncerata u 59 zemalja) sviraće u beogradskom Sava centru u okviru turneje tokom koje će posetiti još Gruziju, Litvaniju, Sloveniju, Poljsku, Nemačku i Luksemburg. Predstaviće se izvođenjem Debisijevog Prelida za popodne jednog fauna, Sibelijusovog Koncerta za violinu i orkestar u d-molu i Bramsove Simfonije br. 4, pod vođstvom Alana Gilberta, prvog rođenog Njujorčanina na mestu šefa-dirigenta. Violinista je Leonidas Kavakos, za koga se tvrdi da trenutno najbolje na svetu svira Sibelijusov Koncert za violinu i orkestar. Očekuje se da će s prvim danom Bemusa biti prodata i poslednja ulaznica (1900–5300 dinara) za njihov koncert.

Slogan ovogodišnjeg Bemusa "Open This Door Now" poručuje, po rečima direktorke Jugokoncerta Biljane Zdravković, "i državi i konzulima da otvore vrata za kulturu, a publici da otvori dušu za novu muziku i nove izvođače".

Selektor ovogodišnjeg programa je Sreten Krstić. Od njegovog naslednika, kompozitora Zorana Erića, očekuje se da na program Bemusa vrati Beogradsku filharmoniju.

Sonja Ćirić