Vreme
VREME 1032, 14. oktobar 2010. / EXTRA

Obrazovanje za XXI vek (12):
Inkluzija i rezultati

Iako je program inkluzije koji sprovodi Ministarstvo prosvete nailazio na brojne primedbe i osporavanja, statistika govori u prilog tome da on daje rezultate. Mada se statistički podaci za ovu školsku godinu još obrađuju, na osnovu pristiglih iz oko 40 odsto škola u Srbiji, Ministarstvo prosvete je saopštilo da je u odnosu na prošlu školsku godinu u školama više romske dece i one sa smetnjama u razvoju. Po podacima iz 463 škole, od ukupno 31.417 prvaka u njima, Roma je 2136, ili oko 7,5 odsto, dok je prvaka sa smetnjama u razvoju i invaliditetom 1570, ili 5,5 odsto.

U odnosu na prethodnu školsku godinu, u prvi razred osnovne škole upisano je gotovo deset odsto više dece romske nacionalnosti, dok je onih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom ove godine 6,5 odsto više nego prošle.

Ovaj porast u Ministarstvu objašnjavaju primenom Zakona o inkluziji, u skladu s kojim su ukinute komisije za kategorizaciju, pa roditelji sami odlučuju o tome da li će im dete ići u redovnu ili specijalnu školu, ali i činjenicom da ove godine nije bilo odlaganja polaska dece u školu. Sva stasala deca su u školu i upisana, a ukoliko iz bilo kojeg razloga neki prvak počne da zaostaje u savladavanju školskog gradiva, škola je dužna da mu obezbedi prvo dopunski rad, a zatim, ukoliko to ne da zadovoljavajuće rezultate, sačini individualni plan rada koji će omogućiti napredovanje u skladu s detetovim mogućnostima. Pored toga, rezultate je počelo da daje i uvođenje prvo romskih, a zatim pedagoških asistenata, koje se u Srbiji sprovodi od prošle školske godine. Reč je o sasvim novom zanimanju u okviru našeg obrazovnog sistema, pa mu zato posvećujemo najveću pažnju u ovom broju "Obrazovanja za XXI vek".

uređuje jovana gligorijević




Obrazovanje za XXI vek

Preuzimanje: Dodatak u PDF-u

Prilog "Obrazovanje za 21. vek" je specijalno izdanje nedeljnika "Vreme".

Br. 12; oktobar 2010; uređuje Jovana Gligorijević;

Projekat je realizovan uz podršku Fonda za otvoreno društvo i Coca-Cola Hellenic