Vreme
VREME 1034, 28. oktobar 2010. / VREME

Ko je ko na srpskoj ultradesnici:
Udarne pesnice

Za razliku od navijačkih grupa, u slučaju ultradesničarskih organizacija, bar na prvi pogled deluje teško ustanoviti delovanje "usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka. Lideri ovih organizacija gotovo nikada ne pozivaju otvoreno na nasilje, u javnim nastupima nikada eksplicitno neće reći na šta tačno misle kada, na primer, učesnicima Parade ponosa poručuju: "Čekamo vas" ili "Gotova je"

Ustavni sud Srbije okončao je prošle nedelje pripremnu sednicu povodom zahteva zamenika republičkog javnog tužioca Slobodana Radovanovića za zabranu 14 ekstremnih navijačkih podgrupa. Radovanović je 16. oktobra 2009. godine, nakon divljanja srpskih navijača u Đenovi, Ustavnom sudu dostavio predlog za zabranu delovanja 14 ekstremnih navijačkih grupa Partizana, Crvene zvezde i Rada. U zahtevu Ustavnom sudu on je naveo da je delovanje ovih grupa "usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje". Naglasivši da je reč o klupskim navijačima samo po nazivu, Radovanović je dodao da su to navijači kriminala i da nemaju ništa zajedničko sa sportom. Razmatranje spornih pitanja, koja su otvorena u referatu sudije izvestioca za pripremnu sednicu, trajalo je ukupno blizu osam sati. Kako je objašnjeno izveštaču Tanjuga, sada je na sudiji izvestiocu da, nakon što je saslušao mišljenja sudija, predloži dalje postupanje suda po predlogu tužilaštva za zabranu navijačkih grupa. Pripremne sednice Ustavnog suda su zatvorene za javnost, a prema Poslovniku o njegovom radu, sudija izvestilac bi mogao da predloži, ukoliko proceni da je to potrebno, održavanje javne rasprave, odnosno konsultativnog sastanka ili da nastavi rad na referatu za odlučivanje u ovom predmetu.

Pre tačno godinu dana, Ministarstvo pravde Republike Srbije dostavilo je Ustavnom sudu zahtev za zabranu ekstremnih desničarskih organizacija Nacionalni stroj, Obraz i Srpski narodni pokret Naši 1389. Brza reakcija Ustavnog suda na zahtev za zabranu navijačkih grupa izazvala je ljutnju dela javnosti zbog predugog čekanja na razmatranje zahteva za zabranu ultradesničarskih organizacija. Za razliku od navijačkih grupa, u slučaju ultradesničarskih organizacija, bar na prvi pogled deluje teško ustanoviti delovanje "usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje". Lideri ovih organizacija gotovo nikada ne pozivaju otvoreno na nasilje, u javnim nastupima nikada eksplicitno neće reći na šta tačno misle kada, na primer, učesnicima Parade ponosa poručuju: "Čekamo vas" ili "Gotova je".

Međutim, svaka veza između ultradesničarskih organizacija i miroljubive politike zaštite nacionalnih, pravoslavnih, tradicionalnih i drugih vrednosti, završava se na javnim nastupima pred televizijskim kamerama. U brojnim incidentima sa elementima nasilja tokom poslednje decenije, nasilnici su često nosili obeležja ovih organizacija (vidi okvir). Na kraju krajeva, nakon hapšenja Mladena Obradovića iz Obraza policija je saopštila da ima materijalne dokaze da je Obradović jedan od organizatora nasilja koje je izbilo u Beogradu 10. oktobra, na dan održavanja Parade ponosa. Predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić nedavno je izjavila da su predmeti koji se tiču zahteva za zabranu ultradesničarskih organizacija među najvažnijima i da će "sudije izvestioci, saglasno planu rada, uskoro predložiti dalje postupanje suda".

U tom smislu, nije loše pogledati o kakvim je organizacijama reč i ko su i čime se bave ljudi koji ih predvode i predstavljaju u javnosti.

MLAĐA I MIŠA: Trenutno najveći "heroji" mladih ultradesničara, mimo svake sumnje jesu Mladen Obradović iz Obraza i Miša Vacić iz Srpskog narodnog pokreta "Naši 1389". Razlog njihovoj popularnosti jeste, a šta drugo nego – hapšenja. Obojica su prvi put uhapšeni 20. septembra 2009. nakon otkazivanja Parade ponosa i nakon što je MUP Srbije doneo zabranu javnih okupljanja u Beogradu, na koje su se obojica oglušili.

Mladen Obradović (30) pripadnik je Obraza od 1999. godine. Legenda kaže da je jedan "efektan" nastup osnivača Obraza Nebojše M. Krstića na BK televiziji inspirisao veći broj studenata Bogoslovskog i Filozofskog fakulteta da se priključe ovoj organizaciji, a među njima je bio i Obradović, koji se trenutno nalazi na studijama treće godine Istorije i druge godine Bogoslovije. Zastoj u studijama pravda obavezama u Obrazu, ali, ove godine je nastavio sa školovanjem. Nakon pogibije Nebojše M. Krstića u saobraćajnoj nesreći, Obradović postaje sekretar ovog pokreta, što je, inače, najviša funkcija u hijerarhiji Obraza. Obradovićeva majka Jasminka, nakon poslednjeg hapšenja, opisala je svog sina kao čistog i neporočnog momka koji ne pije, ne puši, ne pije kafu, "čak ni kiselu vodu": "Pre nego što je pošao u školu, pročitao je ‘Golgotu i vaskrs Srbije’, koja ima skoro 1300 stranica. Kada je krenuo u školu, učiteljica nas je zvala i pitala da li mi njega teramo da čita i uči. Predložila nam je da posle prvog razreda odmah upiše treći." Obradović se u slobodno vreme bavi grafičkim dizajnom. Iako ga majka opisuje kao miroljubivog, pažljivi posmatrač uočiće ga na snimcima razbijanja gej parade iz 2001. godine. Pred ovogodišnju Paradu ponosa, baš kao i prošle godine, poručivao je LGTB populaciji da ih čeka, a policiji da Obraz ne priziva bratoubilački rat, ali: "Podvlačim da ako neko nasrne na narod, to neće ostati nekažnjeno." Na novinarsko pitanje da li je tačno da su uoči Parade rasprodate sve praćke u kineskom tržnom centru (dnevni list "Alo", 10. oktobar), miroljubivi Obradović odgovorio je: "Rasprodato je i još mnogo toga." Nakon hapšenja i saslušanja pred istražnim sudijom, negirao je svoje učešće u organizaciji nereda i odlučio da se brani ćutanjem.

Image
PRISUTNI I UTICAJNI: Miša Vacić,...

Obradovićev kolega Miša Vacić (26), portparol SNP Naši 1389, uprkos tome što ima nekoliko godina manje, može da se pohvali većim zatvorskim stažom. Student je Pravnog fakulteta u Beogradu i urednik studentskog lista "Pravnik". Prošle godine, nakon što je uhapšen posle otkazivanja Parade ponosa, policija je u njegovom stanu pronašla pištolj, praćke za gađanje kamenjem i nekoliko maski-fantomki. Vacić i danas tvrdi da su mu ovi predmeti podmetnuti. Zbog nepoštovanja policijske zabrane javnog okupljanja, Vacić je 22. septembra 2009. osuđen na 30 dana zatvora koje je odležao u Padinskoj Skeli, odakle je SMS-ovima davao izjave za tabloide. Samo mesec dana po izlasku iz zatvora, kod zgrade SO Novi Beograd zaustavila su ga dva policajca dok je lepio nalepnicu "Oni ne vole Srbiju" na kojoj su prikazani likovi Borisa Tadića, Ivice Dačića i Mlađana Dinkića. Šta se tačno dogodilo, nikada nije utvrđeno, tek, dva meseca kasnije opet je priveden zbog optužbe za napad na policajce. SNP 1389 objavio je snimak incidenta koji je neko uspeo da snimi mobilnim telefonom. Na snimku, koji se može naći i na Jutjubu, vidi se da dvojica policajaca pokušavaju da uguraju Vacića u službeni automobil, dok se on otima, vrišti i šutira ih. Nasilje policajaca nad Vacićem se na snimku ne vidi. Opiranje hapšenju se, po važećim zakonima Srbije, smatra napadom na službeno lice.

VEROUČITELJ PROTIV B92: Vacićev SNP 1389 nedavno se integrisao sa udruženjem "Naši" iz Aranđelovca. Lider ovog udruženja Ivan M. Ivanović postao je poznat nakon što je sa svojim pristalicama u decembru 2007. nasilno sprečio tribinu emisije "Peščanik" u Aranđelovcu. Uzburkao je javnost i u decembru 2009. kada je, učestvujući u emisiji "Insajder" Televizije B92 izjavio da predaje Veronauku u pet osnovnih škola u Aranđelovcu. Tim povodom oglasilo se Ministarstvo prosvete koje je od Srpske pravoslavne crkve zatražilo da preispita Ivanovićev rad i u vezi sa tim preduzme odgovarajuće mere. Teme preko kojih Ivanović zastupa patriotske vrednosti uvek su iste, a ima ih ukupno tri: Televizija B92, predsednik Srbije Boris Tadić i Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti Queeria iz Beograda. Ivanović je autor dve knjige: Boris Tadićčovek sa hiljadu lica i Dosije Kvirija, obe u izdanju Udruženja građana "Naši". Sadržaj knjiga prilično je razočaravajuć, jer se, na primer, u slučaju Dosijea Kvirija svodi na prenete tekstove sa bloga ove organizacije, koji su, inače, besplatno dostupni na internetu.

Image
...Igor Marinković i Ivan Ivanović i...

Objedinjavanjem SNP 1389 i Udruženja "Naši" srpski ultradesničari prekinuli su dosadašnju tradiciju po kojoj je u javnosti jednu organizaciju predstavljao jedan čovek. Osim Vacića i Ivanovića, u javnosti se pojavljuje i Boris Bratina, asistent na Filozofiji nauke, Ontologiji i Savremenoj filozofiji na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini i član upravnog odbora SNP Naši 1389. Bez obzira na akademski bekgraund, u intervjuu za nedeljnik "Pečat" od 16. septembra ove godine, Bratina je pokazao da se ne libi da izađe na ulicu i usprotivi se Paradi ponosa: "Kao i prošle godine, učestvovaćemo u njenom sprečavanju. Posebno ponavljamo poziv građanstvu da fotografiše sve učesnike ove parade, a mi ćemo potom otkupiti fotografije i oblepićemo ceo grad, tako da mogu svi skupa da budu ponosni i gledaju u ‘sliku svog lika’."

Srpska ultradesnica ima i svoju sofisticiranu struju, mahom okupljenu oko redakcije časopisa "Dveri srpske", osnovanog prvo kao specijalizovani časopis studenata Filološkog fakulteta u Beogradu, koji je kasnije prerastao u organizaciju pod imenom Srpski sabor Dveri. Za razliku od ostalih organizacija ekstremne desnice, koje su protest protiv Parade ponosa odlučile da iskažu na dan njenog održavanja, ekipa iz Dveri i ove i prošle godine bila je glavni organizator Porodične šetnje, skupa koji je održan 9. oktobra na Platou ispred Filozofskog fakulteta. U javnosti ih najčešće predstavlja Vladan Glišić, po zanimanju zamenik javnog pravobranioca u Opštini Rakovica, stalni član redakcije časopisa "Dveri" i glavni zastupnik teorije o "društvu pristojnosti" kao vrednosti koja se može suprotstaviti "ideologiji homoseksualizma". U sklopu te teorije, Glišić razvija i čuvenu tezu o seksualnosti uopšte kao nečemu što treba da ostane strogo čuvano u sferi privatnog, te da nikako ne sme da se nađe u javnosti ni na ulici, u bilo kom obliku. Međutim, nigde ne objašnjava kako se u to uklapa Porodična šetnja, nesumnjiva javna manifestacija heteroseksualnosti.

Image
...Goran Davidović

 

Jovana Gligorijević


Incidenti u vezi sa…

– Tokom jula 2002. godine, pripadnici Obraza sprečili su otvaranje izložbe ratnih fotografija "Krv i med" Rona Haviva u Beogradu, Kragujevcu, Užicu i Čačku. U Čačku su fizički napali organizatora izložbe Ivana Zlatića.

– Članovi neonacističke organizacije Nacionalni stroj 9. novembra 2005. godine nasilno su prekinuli antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

– 30. maja 2007. godine ultradesničari su sprečili projekciju filma Slani kikiriki hrvatskog reditelja Tomislava Gotovca, zbog navodnog "pornografskog" sadržaja. Policija je sprečila veći incident.

– Prilikom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra 2007. godine na Trgu Republike u Beogradu, više od 50 pripadnika Obraza i drugih organizacija pokušavali su da napadnu učesnike skupa.

– U decembru 2007. pripadnici organizacije Naši nasilno su sprečili tribinu emisije "Peščanik" u Aranđelovcu.

– U februaru 2008. pripadnici Obraza su upali na promociju knjige Peščanik FM u Futogu, uzvikujući parole protiv Jevreja, homoseksualaca i organizatora promocije.

– Pedesetak pripadnika Obraza je nasilno 7. februara 2008. prekinulo izložbu "Odstupanja" savremenih umetnika iz Prištine.

– U julu 2008. godine grupa članova Obraza je prekinula performans "Disanje-hodanje-dodir" Gabrijela Savića Ra, koji je taj umetnik održavao u okviru Međunarodnog festivala avangardne umetnosti u Domu kulture Studentski grad.

– U Čačku su 3. avgusta 2008. godine pripadnici Obraza i Ravnogorskog pokreta prekinuli tribinu o antisemitizmu.

– Od 30. avgusta do sredine septembra 2008. godine pripadnici ultradesničarskih organizacija su ulazili u prostorije Novinske agencije Beta, vršili permanentni pritisak na uređivačku politiku ovog medija i zastrašivali zaposlene u toj medijskoj kući, fotografišući ih i snimajući kamerom.

– 19. septembra 2008. godine, tokom održavanja Kvir festivala u klubu Reks članovi Obraza i 1389 su fizički napali učesnike. Teže su povredili državljana SAD Ernesta S., a lakše Biljanu R. i Veru K.

– 8. januara 2009. godine u Beogradu, pripadnici Obraza su pod parolom Stop sektama nasilno prekinuli deljenje božićnih paketića deci, koje je organizovala Pentekostalna crkva.

– 27. juna 2009. pripadnici Obraza su napali aktiviste Antifašističke kampanje, nakon njihovog skupa podrške Romima koji žive pored naselja Belvil.

– 11. jula 2009. na beogradskom Trgu Republike članovi Obraza i 1389 su omeli skup "Žena u crnom" povodom obeležavanja godišnjice stradanja u Srebrenici.