Vreme
VREME 1047, 27. januar 2011. / MERIDIJANI

Kalifornija:
Američki omladinski karton-siti

Prema podacima istraživanja kalifornijske organizacije koja se bavi zaštitom prava dece beskućnika (California Homeless Youth Project), više od 200.000 dece uzrasta 12–17 godina iskusilo je život na ulici, a najveći broj maloletnih beskućnika je u dobi 18–24 godine. To su deca bez roditelja i sami se snalaze za hranu, odeću i prenoćište. Većina skloništa za beskućnike u Kaliforniji namenjena je odraslim osobama. Mladi se najčešće sklanjaju i biraju hladnu zimu radije nego sklonište, uplašeni za ličnu bezbednost. Mladi beskućnici su van sistema zaštite beskućnika i dece uopšte. Oni prolaze najgore.

Na inicijativu kalifornijskog Biroa za istraživanje, sprovedeno je ispitivanje o maloletnim beskućnicima koji imaju pravo na jedno specijalno konačište bez pratnje odraslih osoba u trećini od 58 kalifornijskih okruga. Ako su tačni podaci Biroa za statistiku zapošljavanja SAD (U.S. Bureau of Labor Statistics), nezaposlenost mladih uzrasta 16–24 godine dostigla je 19,1 odsto, što je najgora statistika od 1948. u SAD. Budući da vremešni Amerikanci uzimaju poslove koji po logici i tradiciji pripadaju novim generacijama (butici, radnje), mladi nemaju šansu, na ulici su.

Odakle dolazi 20.000 mladih beskućnika u Kaliforniji? Rezultati studija pokazuju da su to mladi ljudi odbegli od kuće, zapostavljeni, maltretirani i zlostavljani. Bez pristupa sigurnom mestu za život uleteli su u krugove nezaposlenosti, lošeg zdravlja, stimulativnih supstanci za svakodnevnu upotrebu, kriminala i konačno do statusa beskućnika. Osim što je ova priča beskrajno tužna, ispada i da je skupa za Kaliforniju – prema istraživanjima Univerziteta u Južnoj Kaliforniji, godišnji troškovi za pojedinačnog beskućnika (zdravstvena nega, sklonište i ostale usluge) premašuju iznos od 48.000 dolara.

Mladi beskućnici mogu da se zbrinu ukoliko im se pruži šansa da žive bolji život u starijem uzrastu. Bio je jedan slučaj 16-godišnje devojčice iz Sakramenta koja je mesecima živela u svom automobilu zato što nije više mogla da živi sa mentalno obolelom majkom. Uz podršku Wind Youth Servicesa krenula je u školu, našla neki pristojan smeštaj i upisala se u American River College gde uči za farmaceutskog tehničara. Da to nije ni približno dovoljno, pokazuje istraživanje organizacije California Homeless Youth Project: oko 20 odsto programa koji se bave zaštitom mladih beskućnika okončalo je poslovanje ili je bilo prinuđeno da smanji broj zaposlenih.

Džon Barton, Kerol Liju

San Jose Mercury News