Vreme
VREME 1049, 10. februar 2011. / VREME

Intervju – J. Majkl Pirson, izvršni direktor Valeant Pharmaceuticals International:
Valeant dolazi na tržište Srbije

"PharmaSwiss je razvio izuzetnu partnersku strategiju, kao i portfolio generičkih lekova i proizvoda koji se izdaju bez recepta, a komplementarni su sa našim. To će učvrstiti prisustvo Valeanta u ovom regionu"

Početkom februara kompanija Valeant Pharmaceuticals International najavila je potpisivanje predugovora o akviziciji privatne švajcarske farmaceutske kompanije PharmaSwiss S.A., u vrednosti od 350 miliona evra. Očekuje se da će po zaključenju ugovora PharmaSwiss imati oko 38 miliona evra gotovine i da neće imati dugovanja. Valeant Pharmaceuticals International Inc. je multinacionalna, usko specijalizovana farmaceutska kompanija koja se bavi razvojem, proizvodnjom i plasiranjem na tržište širokog spektra farmaceutskih proizvoda, prvenstveno u oblastima neurologije, dermatologije i generičkih lekova koje prodaje pod sopstvenim brendom. "Kupovinom PharmaSwissa učvršćujemo svoju poziciju vodeće farmaceutske kompanije u centralnoj i istočnoj Evropi. PharmaSwiss je razvio izuzetnu partnersku strategiju, kao i portfolio generičkih lekova koji su komplementarni sa našima i proizvoda koji se izdaju bez recepta, što će učvrstiti naše prisustvo u ovom regionu", kazao je izvršni direktor Valeant Pharmaceuticals International u razgovoru za "Vreme".

"VREME": Kroz kakve promene je Valeant prošao u prethodnoj deceniji?

J. MAJKL PIRSON: Nakon što su pre devet godina nezadovoljni akcionari preuzeli kontrolu nad kompanijom ICN Pharmaceuticals od njenog osnivača Milana Panića, kompanija je sa novim rukovodstvom počela da posluje pod novim imenom – Valeant Pharmaceuticals International. Postavili su cilj da se vrate na tržište tako što će se fokusirati na razvijanje mini verzije modela velike farmaceutske kompanije. Kada se u 2007. pokazalo da ova strategija nije dala rezultat, Upravni odbor Valeanta, sa predsednikom Odbora Robertom Ingramom na čelu, angažovao je firmu McKinsey & Co., (čiji sam ja bio vodeći konsultant u oblasti zdravstva), da uradi analizu opcija koje je kompanija imala za svoju dalju strategiju poslovanja. Ubrzo se ukazala potreba za novim rukovodstvom, što je dovelo do toga da Upravni odbor Valeanta meni ponudi poziciju izvršnog direktora, koju sam prihvatio.

Šta ste prvo uradili kada ste postali izvršni direktor Valeanta?

Kada sam u februaru 2008. godine postao izvršni direktor, počeo sam da primenjujem strategiju koju sam osmislio dok sam bio konsultant firme McKinsey & Co. Prodao sam usko specijalizovane ćerke kompanije koje je Valeant imao u raznim delovima sveta i koje nisu donosile profit, a sa kompanijom Glaxo Smith Kline potpisao sam ugovor za retigabine – perspektivni lek za epilepsiju. Investirali smo i blizu 195 miliona dolara u kupovinu novih kompanija. Opredelili smo se za firme koje proizvode generičke lekove koji se na tržište plasiraju pod sopstvenim žigom i one sa proizvodima koji se izdaju bez recepta (a koje su poslovale na novim, perspektivnim tržištima centralne Evrope i Latinske Amerike).

Čuli smo i da je Valeant nedavno kupila jedna kompanija iz Kanade.

Valeant je nedavno postao deo farmaceutske kompanije Biovail Corporations iz Kanade. Ovo spajanje kompanija se procenjuje na 3,2 milijarde dolara, pri čemu Valeant zadržava svoje timove koji se bave razvojem poslovanja i planiranjem prodaje.

Kakva je vaša dugoročna vizija za Valeant?

Valeant ima viziju da postane vodeća farmaceutska kompanija u svetu u usko specijalizovanim oblastima, sa dobro osmišljenim i raznovrsnim spektrom proizvoda koji će obuhvatiti i farmaceutske proizvode koji se na tržište plasiraju pod sopstvenim žigom, lekove koji se izdaju bez lekarskog recepta, generičke proizvode koji se na tržište plasiraju pod sopstvenim brendom i generičke proizvode, u oblasti dermatologije, neurologije i oftalmologije. Valeant trenutno posluje u SAD, Kanadi, centralnoj Evropi, Latinskoj Americi, Australiji i Novom Zelandu i nastavlja da traži perspektivna tržišta.

Da bi sproveo svoju strategiju, Valeant posluje kroz decentralizovanu organizacionu strukturu koja obuhvata deset celina: prodaju, plasiranje proizvoda na tržište, razvoj poslovanja, proizvodnju, istraživanje i razvoj proizvoda, kadrovska pitanja, informacione tehnologije i pravnu službu. Služba finansija, službe koje se bave usaglašavanjem sa lokalnim zakonima i relevantnim međunarodnim propisima, službe registracije lekova i farmakovigilance, direktno su povezane sa odgovarajućim centralnim službama kompanije, radi usklađivanja i kontrole njihovog delovanja.

Koja tržišta su Valeantu najzanimljivija?

Valeant je primarno fokusiran na nova tržišta. U Evropi, gde imamo 1013 zaposlenih, poslovanje je prevashodno usmereno na tržišta Poljske, Mađarske, Slovačke, Republike Češke, Bugarske i Rumunije. Valeant je u Poljskoj peta po veličini kompanija koja se bavi generičkim lekovima. U toj državi Valeant ima izgrađenu infrastrukturu za prodaju i stavljanje proizvoda u promet, u okviru koje poseduje izvanredno znanje o terapeutskim oblastima i njihovim proizvodima, kao i potvrđene odnose sa ključnim stručnjacima iz oblasti farmacije i medicine. Uz najsavremenije proizvodno postrojenje u Poljskoj (u gradovima Rzeszow i Ksawerow) koje predstavlja stabilan izvor snabdevanja uz minimalne troškove proizvodnje, rukovodstvo Valeanta je više puta dokazalo svoj kvalitet kroz kupovinu i plasiranje na tržište generičkih proizvoda koji se prodaju pod žigovima Valeanta.

Kako biste ukratko opisali poslovnu strategiju Valeanta?

Valeant je danas uspešna kompanija koja posluje u usko specijalizovanim oblastima farmaceutske industrije, sa tržišnom kapitalizacijom od preko deset milijardi dolara. Valeant planira da kupuje proizvode i kompanije koje se uklapaju u našu strategiju razvoja i nadamo se da ćemo u periodu od nekoliko godina ostvariti svoje planove rasta poslovanja. Sedište Valeanta je u gradu Mississauga u Kanadi, a Valeant je registrovan na berzama u Njujorku i Torontu.

Sa druge strane, PharmaSwiss je kompanija sa širokim spektrom proizvoda u sedam terapeutskih oblasti i posluje u 19 država, između ostalih u Srbiji, Poljskoj, Mađarskoj, Republici Češkoj, Grčkoj i Izraelu. PharmaSwiss je i partner nekoliko velikih farmaceutskih i biotehnoloških kompanija kojima pruža usluge registracije proizvoda, plasiranja na tržište, prodaje i distribucije, na način koji je u potpunosti usklađen sa lokalnim zakonskim propisima i sa međunarodnim standardima u farmaceutskoj industriji. U 2010. godini PharmaSwiss je imao promet od približno 180 miliona evra, a u prethodnom periodu od pet godina prihod kompanije se povećavao po stopi od približno 20 odsto na godišnjem nivou.