Vreme
VREME 1058, 14. april 2011. / POŠTA

Čekajući vođu

"Ko će s kim, a ko će koga, i kada"; VREME 1057

Politički život u Srbiji u proleće 2011. godine protiče u znaku predizbornih kampanja kako opozicionih tako i, u nešto manjoj meri, vladajućih partija.

Naprednjaci su uradili dobar posao u nameri da DS-u izbiju iz ruku adut dobijanja statusa kandidata za EU, umrtvljujući eventualni efekat dobijanja kandidature na jesen. Sa druge strane, DS se suočava sa ozbiljnim padom podrške birača, ali je po meni veći problem jedna vrsta egzistencijalne krize kroz koju prolaze, kao i osetan pad kvaliteta kadrova ove partije koji je posledica višegodišnje poslušničke selekcije. Koalicija URS predvođena Mlađanom Dinkićem, ovih dana prikuplja potpise za decentralizaciju zemlje i drugačiju preraspodelu novca na relaciji lokalna–republička vlast, što je takođe deo kampanje i mobilisanja eventualnih birača ove koalicije, koja stavljajući političku tapiju na temu decentralizacije, za koju postoji ozbiljna podrška u unutrašnjosti zemlje, pokušava da pridobije naklonost birača. LDP je, od početka "preokreta" i dolaska gospodina Kapičića u ovu partiju, koji se u unutarpartijskim krugovima objašnjava kao "ustupak Rusima", šta god to značilo, u određenoj meri promenio retoriku, a Čedomir Jovanović je verovatno prvi put od osnivanja LDP-a kritikovao američku politiku, zauzimajući pri tom, za njega vrlo nekarakterističan, neutralan stav, što pokazuje da su nastupile određene promene politike LDP-a, zbog kojih je izgubio Vesnu Pešić, čiji je odlazak zvanično objašnjen neopreznom kritikom srpske spoljne politike i čuvenim epitetom koji je afričkim liderima dodelio šef LDP-a. DSS je pokazao da za njih ipak u Srbiji postoje prihvatljivi partneri, mada će oni morati svojim biračima da objasne šta je "državotvorna politika" i na šta se ona odnosi, kao i koja je alternativa evrointegracijama koje imaju konsenzualnu političku podršku u Srbiji. SRS željno iščekuje povratak velikog vođe, ali bojim se da njihova očekivanja neće biti ispunjena i da se podrška birača toj partiji neće značajnije promeniti, ako Šešelj uopšte i dođe do izbora. SPS i DS, kao jedine stranke vlasti, pokušavaju nekim potezima da smire tešku ekonomsku situaciju i povrate poljuljano poverenje njihovih birača, ali veliko je pitanje hoće li uspeti de se izvuku iz veoma teške političke situacije u koju su sami sebe i doveli.

Na narednim izborima, sasvim je izvesno, najveći broj glasova osvojiće SNS, a da li će to biti dovoljno da formiraju vladu, videćemo. Odgovor ćemo dobiti kad se završe zakulisne postizborne igre, koje će nam doneti novu preraspodelu političke moći u Srbiji.

Marko Tošović, elektronskom poštom