Vreme
VREME 1058, 14. april 2011. / NEDELJA

Pravosuđe:
Ceci kućni pritvor, Tužilaštvu sramota

Velikom pobjedom Tužilaštvo je ocijenilo nagodbu sa Svetlanom Cecom Ražnatović koja će, temeljem sporazuma o priznanju krivnje, u kućnom zatvoru provesti osam mjeseci zatvora (u jednogodišnju kaznu računaju joj se četiri mjeseca provedena u pritvoru 2003. godine), zbog nezakonite prodaje nogometaša Obilića. Njena sestra Lidija Ocokoljić u kućnom će pritvoru provesti šest mjeseci, a solidarno su obavezane da državi plate 1,5 milijuna eura, pri čemu se ad acta stavlja najavljena financijska istraga o načinu sticanja imovine kojom Ražnatovićeva raspolaže.

Image

Ukupna suma za koju su dvije sestre optužene bila je oko četiri milijuna njemačkih maraka i oko 3,5 milijuna dolara.

Kazna koja je udovici Željka Ražnatovića Arkana prijetila bila je maksimalno 12 godina zatvora.

Nagodbu treba potvrditi Viši sud u Beogradu, pri čemu valja znati da dosad niti jedna nagodba nije revidirana u sudskom postupku.

Velika pobjeda Tužilaštva, ako nagodba opstane pred sudom, neće biti ništa drugo do dokaz da pred zakonom nismo svi jednaki. Dok građanima Čačka plijene stanove zbog komunalnih ili drugih dugova od koje hiljade eura, Draganu Džajiću (koji na nagodbu navodno nije pristao) vlasti zamrzavaju imovinu, vlasniku "Kurira" Radosavu Rodiću zbog manje teškog djela nagodbom izriče dvije godine zatvora (usprkos njegovim godinama i bolesti) i vraćanje 48,9 milijuna dinara Komercijalnoj banci, Ražnatovićeva će – a shodno njenom i Arkanovom ugledu u društvu – svoju kaznu služiti u vlastitoj "kući arkanovki".

Velika pobjeda Arkanove udovice u sudaru s pravnom državom pokazuje da se u Srbiji, ako ste jednakiji od drugih, isplati biti kriminalac, isplati se ukrasti veliki novac, onda nešto sitno vratiti državi, pa potom koji mjesec u vlastitoj kući na miru planirati kako potrošiti sve one ukradene milijune, dostatne za svoj bezbrižni život i život potomaka, i njihovih potomaka.

Uzgred, velikom pobjedom je država proglasila i nagodbu o dvogodišnjem zatvoru za nasilnika Miladina Kovačevića. Od Tužilaštva do danas, usprkos svim nastojanjima, nismo dobili odgovor da li je i Kovačević – a po zakonu je morao biti – obavezan da vrati bar nešto od onih 900 milijuna eura, iz naših džepova isplaćenih oštećenom američkom studentu i 100 hiljada dolara koji su zahvaljujući njegovom hrabrom bijegu iz SAD završili u budžetu te države.

T. Tagirov