Vreme
VREME 1069, 30. jun 2011. / NEDELJA

Novogovor:
Horse trading

"Da li valja! Nemaj brige!/Da ne valja, ne bi bio/On kod Cige...", znate već Zmaj, "Ciganin hvali svoga konja". Ne, nije to. Kada su u Americi hteli su da zakonom zabrane novinama da u oglasima preuveličavaju svoj tiraž (preterivanje u hvaljenju vlastitog proizvoda) u jednom tekstu u "Njujork tajmsu" iz 1893. pisalo je da će, ako se laganje zabrani zakonom, biznis s konjima doživeti kraj, a taverne opusteti.

To je sada sinonim za pregovaranje uz uzajamne ustupke, ono kad se ugovori da neko podrži nečiju inicijativu, da bi druga strana podržala njegovu, da se ispoštuju. Izraz se koristi za opis aktivnosti posle izbora, kad počnu pregovori o vladi i kad se pregovara šta ko dobija – tit for tet, quid pro quo ja tebi, ti meni... To nije ni tante za bup, ni tante za kukuriku, jer to se odnosi na osvetu.

Kod nas se to uglavnom pežorativno zove politička trgovina, ponekad i truli kompromis, a primenjuje se masovno, dok svi viču: "Ono čega se privatno pribojavam, jeste da ne uđemo u jednu vrstu najavljene političke trgovine i da se van ustavnog i pravnog poretka, za potrebe dnevnog političkog života, prave truli kompromisi." "Trgovina političkim mandatima. Koliko košta preletač..." "Politička trgovina: Iako sitni, za velike igrače bitni..." To je ono kada vladajuća partija kupi poslanika opozicije i nagradi ga lukrativnim položajem.

Rusi bi rekli otčajanaja torgovlja, a Turci, siki pazarluk.

Nekada se taj pojam krio iza izraza usaglašavanje samoupravnih interesa, a ima njegovih tragova u pristati, složiti se, dogovoriti se, našli se... Ne treba ga mešati sa usvajanjem evropskih standarda, niti sa ispunjavanjem uslova, niti sa uslovljavanjem jer i tu ima više hijerarhijske dominacije nego u trgovini konjima.

Izraz može podrazumevati i vatačinu, grif, zez, šnir, a najbliže duhu izraza je možda naš izraz za prevaru – uvaliti paket. U savremenoj evropskoj praksi izraz se odnosi na ono kad glavni igrači donesu neku odluku, pa se ona uz razne ustupke provuče kroz parlamente i komisije. Upravo se odvija dalekosežni horse trading oko paketa za pomoć Grčkoj.

"Trgovina konjima" je i masovna i kažnjiva, kako se kome zalomi. Onaj naš zemljak Rod Blagojević izjavio je da je kriv samo za izvestan horse trading, a da bi, ako je to krivično delo, trebalo osuditi svakog političara u Americi.

Milan Milošević