NA IVICI NOŽA: Srpske barikade u Leposaviću;... / foto: tanjug

Napetost na administrativnoj liniji s Kosovom >

Sukob na Brnjaku

Razgorevajući "carinski rat" Hašim Tači pokušao da preuzme sever Kosova

Porast napetosti uz oružane incidente. Nakon što su kosovski policijski specijalci razoružali srpske pripadnike kosovske policije i preuzeli prelaz Brnjak i pokušali da preuzmu i prelaz Jarinje, na severu Kosova došlo je do konfrontacije srpskog stanovništva s kosovskim policajcima. Kriza traje od srede 20. jula kada je Priština zabranila "uvoz" robe iz Srbije

Kako javlja Tanjug, pripadnici jedinice Kosovske policije Rosa su u ponedeljak 25. jula u kasnim večernjim satima uspeli da razoružaju srpske pripadnike kosovske policije i da se rasporede na prelazu Brnjak. Tada je kod Brnjaka došlo do prvih sukoba pripadnika KPS-a i okupljenih Srba koji su protestovali. Pripadnici kosovske policijske jedinice Rosa uhapsili su četvoricu Srba, od kojih je dvadesetogodišnji Aleksandar Perović iz sela Zupče u opštini Zubin Potok pretučen. a vozila kojima su se uputili ka Jarinju zaustavili su Srbi blokirajući puteve.

U toku noći između ponedeljka i utorka nekoliko stotina Srba blokiralo je put kod Zvečana. Put je u selu Rudare, nekoliko kilometara severno od Kosovske Mitrovice, bio zaprečen kamionima i šljunkom koji je istovaren na drum, a u Leposaviću, oko 20 kilometara od administrativne linije, Srbi su put blokirali drvenom građom. U severnom delu Kosovske Mitrovice, na oko 300 metara od mosta, okupilo se 200 Srba.

Policijske snage Euleksa su oko ponoći blokirale glavni most koji razdvaja grad na srpski i albanski deo, a kasnije su se u oklopnim vozilima stacionirale i ispred suda u Kosovskoj Mitrovici. Most u Mitrovici je u ranim jutarnjim časovima u utorak otvoren za saobraćaj.

Kosovski specijalci Rosa su se oko 3.30 povukli oko 500 metara od srpskih barikada kod Jarinja, a u isto vreme iz Leposavića putem ka Mitrovici i nešto pre toga iz Rudara kod Zvečana.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da su u jednom incidentu u toku noći povređena petorica pripadnika specijalne policijske jedinice Rose koji su učestvovali u akciji zauzimanja prelaza Brnjak i Jarinje. Ranije je javljeno da je u 5.25 pri eksploziji ručne granate ranjen u nogu jedan od kosovskih specijalaca. Hašim Tači je potom, kako javlja RTS, naredio da se na sever Kosova pošalje još specijalaca.

TADIĆ ZVAO NATO: Odmah po otpočinjanju akcije Kosovske policije, predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković su pozvali Evropsku komisiju, UN, južno krilo NATO-a, koje je zaduženo za KFOR, i druga međunarodna tela da spreče eskalaciju napetosti.

Državni vrh Srbije alarmirao međunarodnu zajednicu kako bi upozorio na opasnost od porasta nasilja na severu Kosova. Zamenik premijera Ivica Dačić rekao je da je pokušaj preuzimanja kontrole nad administrativnim prelazima na severu Kosova apsolutno suprotan obećanjima koja su data Srbiji, da neće biti menjanja realnosti na terenu dok se vodi dijalog Beograda i Prištine, te da ta intervencija predstavlja ostvarenje onoga što su kosovski zvaničnici dosta dugo najavljivali.

Na Kosovo su u toku noći otputovali šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanovića koji su pregovarali s komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom u utorak ujutru na otvorenom prostoru, u blizini građana koji su blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica – Raška, dok su blokirana mesta nadletali helikopteri KFOR-a.

Erhard Biler se u utorak 26. jula oko devet sati uputio ka prelazima Jarinje i Rudnica, a Borislav Stefanović je izjavio Tanjugu da je sporazum blizu, i pored neposredno pre toga izdate nove Tačijeve naredbe o slanju policijskog pojačanja na sever. U utorak oko 11 časova RTS je javio da je dogovor postignut da se Rose povuku sa Jarinja i da je saobraćaj normalizovan, a u 13 časova da su se kosovski specijalci povukli i sa prelaza Brnjak...

PUCNJAVA: Smirivanje je bilo varljivo, jer oko 15. časova na Brnjaku je izbio oružani incident. Ko je prvi zapucao, teško je utvrditi, ali u okolini mesta incidenta ima krvi na asfaltu, nekoliko srpskih automobila je izrešetano, a jedan predstavnik kosovske policije Enver Zumberi teško je ranjen i prevezen je helikopterom u prištinsku bolnicu gde je preminuo 26. jula posle 22 časa.

Oko 17 sati u utorak pre podne otvoreni prelaz Jarinje je ponovo zatvoren. Srbi su blokirali put čuvši za sukobe u Zubinom Potoku. Manje grupe Srba ponovo su se okupile u blizini mosta u Severnoj Mitrovici...

Borivoje Stevanović je ponovo pregovarao s komandantom KFOR-a i ponovo saopštio da je postignut dogovor da se specijalna jedinica Rosa do srede ujutru povuče u Prištinu, a da prelaze preuzmu pripadnici kosovske policijske službe srpske nacionalnosti.

Prelaze Jarinje i Brnjak do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije sprovodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije uspostavljenu prošle nedelje (vidi antrfile).

Srpski političari dali su nekoliko umirujućih izjava, a onda je u utorak oko 21 sat došla vest da Hašim Tači izjavljuje da kosovska policija neće napuštati Brnjak i Jarinje jer je to pitanje suvereniteta, a da će specijalci ostati na prelazima sve dok se ne obezbedi red. "NjuKosovariport" prenosi tvrdnju da kosovska vlada ne priznaje sporazum srpskog pregovarača Stefanovića i komandanta KFOR-a.

Tako je kriza započeta pre nedelju dana kao carinska, a posle dva smirivanja produžena kao oružana.

U skupštini Srbije se povodom incidenata razgorela malo žešća rasprava. Poslanici SRS-a i DSS-a napustili su skupštinsku sednicu jer smatraju neprimerenim da Skupština raspravlja o tekućim pitanjima dok se kriza na Kosovu rasplamsava. DS je apelovao na opoziciju da ne dramatizuje stanje i da dopusti da se problemi reše pregovorima. DSS je tražio da Srbija zapreti prekidom pregovora s Prištinom. Srpsko nacionalno veće severnog Kosova izdalo je saopštenje u kome traži isto to, uz dodatak da posrednik u tim pregovorima ubuduće treba da ima mandat UN-a, a ne EU i da Srbija hitno zatraži odlazak Euleksa s Kosova.

Hašim Tači je očito dramatizovao carinski spor, da bi uspostavio kontrolu na severu Kosova, što Prištini nije uspevalo punih 11 godina. On za to nema podršku centrala u Vašingtonu i Briselu, koje traže smirivanje situacije i pregovore, ali je očito da ga na to ohrabruju pojedine diplomate na terenu. Tako je francuski ambasador u Prištini tražio da se uz dogovor sa Euleksom, poštuju odluke vlasti u Prištini.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

...albanski policajci;...<br><br>foto: reuters
  • ...srpski pregovarač Borislav Stefanović sa komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom;...<br><br>foto: tanjug<br>
  • ...i vojnici iz francuskog kontingenta KFOR-a<br><br>foto: reuters

Pritisak i reakcije

Kosovska vlada Hašima Tačija uvelа је u sredu 20. jula embargo na promet robe iz Srbije, nakon što je otkazana šesta runda pregovora Beograda i Prištine jer nije bio na vidiku sporazum oko carine. Beograd je o tome obavestio evropske partnere i traži da oni preduzmu adekvatne korake kako bi ta odluka u najkraćem periodu bila oborena. Srpska strana se poziva na sporazumu o slobodnoj trgovini CEFTA, čiji je potpisnik – "UNMIK Kosovo", a ne "Kosovo Republika" i oko toga se lome koplja u pregovorima o carinskom pečatu.

Beograd je, u međuvremenu, protestovao zbog izjave zvaničnika SAD Tomasa Kantrimena, koji je tvrdio da je pre dve godine "zaveden embargo Srbije na uvoz kosovske robe nezakonit prema pravilima CEFTA".

Reagujući u toj prilici, predsednik Srbije Tadić je primetio da Priština ovakav jednostrani akt nije mogla da donese bez "neke vrste međunarodnog sponzorstva" i dodao je da je razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i da je dobio uveravanja da institucije EU neće podržati odluku Prištine. Taj razgovor je, čini se, obavljen baš onog dana kada je predsednik Srbije objavio da je hapšenjem Gorana Hadžića Srbija ispunila poslednju hašku obavezu.

Privredna komora Srbije, Savet stranih investitora, Američka privredna komora i Poslovni klub "Privrednik" u otvorenom pismu evropskom komesaru za proširenje Štefanu Fileu zatražili su od Unije da poništi odluku vlade Kosova, jer se na najgrublji način krši sporazum CEFTA, potpisan pod pokroviteljstvom Brisela.

Srpska vlada i vlada BiH, zbog odluke Prištine da zavede carinu od deset odsto na robu iz BiH, najavile su da će se žaliti CEFTA, pošto smatraju da je Priština pre dve i po godine jednostrano promenila carinske pečate i dokumenta s oznakama UNMIK-a i pokušala da nametne pečat i oznake samoproglašene vlasti na Kosovu.