Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa na dodeli "Nagrade za izvrsnost"

  >

Vreme uspeha! Poslovne vesti

"Euromany" nagrade
Banca Intesa najbolja u Srbiji, Raiffeisen u CEE

Prema tradicionalnom istraživanju koje je 8. jula objavio "Euromoney", vodeći svetski časopis u oblasti finansija i bankarstva, za najbolju banku u Srbiji u 2010. godini proglašena je Banca Intesa, a u srednjoj i istočnoj Evropi – Raiffeisen Bank International. Kriterijumi na osnovu kojih ovu prestižnu nagradu već drugu godinu zaredom dobija Banca Intesa jesu ostvareni poslovni rezultat, kvalitet usluga, profesionalizam i inovativnost u svim segmentima poslovanja. U obrazloženju "Euromoney" nagrade stoji da iako su tokom prethodne godine rastuća inflacija i niz poskupljenja izazvali pad u kvalitetu aktive bankarskog sektora Srbije, to nije bilo prepreka da Banca Intesa ponovo ostvari izuzetne rezultate. Bez obzira na vodeću poziciju u zemlji po ukupnoj aktivi, članica Intesa Sanpaolo grupacije povećala je svoju bilansnu sumu za dodatnih 16,6 odsto – na 359,1 milijardu dinara u 2010. godini, ostvarivši neto dobit od 7,62 milijarde dinara, što predstavlja rast od 26,8 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Procenat kašnjenja u otplati kredita u Banca Intesa su ispod proseka bankarskog sektora i znatno niži od nivoa koji je prisutan kod manje konzervativnih zajmodavaca.



Akvizicije
Dehlaize preuzeo Maxi

Kompanija Delhaize Group iz Belgije primila je 27. jula bezuslovna odobrenja od svih institucija za kontrolu pripajanja kompanija i finalizirala kupovinu srpskog maloprodajnog lanca Delta Maxi u vrednosti od 932, 5 miliona evra. Uz postojeće poslovanje u Grčkoj i Rumuniji, ovom transakcijom Delhaize Group postaje jedan od vodećih maloprodajnih lanaca u jugoistočnoj Evropi. U Srbiji, Delta Maxi ima oko 350 prodavnica i predstavlja najveći lanac prehrambenih maloprodajnih objekata. Delta Maxi je počeo da posluje 2000. godine i ima oko 450 prodavnica u Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Očekuje se da mreža Delta Maxija u ovih pet zemalja dostigne broj od oko 500 prodavnica na kraju 2011. godine. Rezultati Delta Maxija će biti uključeni u rezultate kompanije Delhaize Group od 1. avgusta 2011, kao deo operativnog segmenta jugoistočne Evrope i Azije. Ova transakcija podrazumeva vlasništvo nad značajnim brojem prodavnica u Srbiji i sedam distributivnih centara Delta Maxi Grupe.

Pjer-Olivijer Bekers, predsednik i generalni direktor kompanije Delhaize Groupa, ovim povodom je izjavio: "Ova transakcija se savršeno uklapa u ‘New Game Plan’ – novi strateški plan, čiji je cilj ubrzan i profitabilan rast prihoda. Kupovinom Delta Maxija u kombinaciji sa postojećim poslovanjem u Rumuniji i Grčkoj, Delhaize Group postaje jedan od vodećih igrača u regionu."



Halcom i Telenor
Moderna alternativa plaćanja

Usluga za mobilna plaćanja PlatiMo, koju srpski mobilni operator Telenor nudi svojim korisnicima, u saradnji sa Komercijalnom, Raiffeisen, Erste i Credit Agricole bankom, privukla je pažnju najvećih srpskih distributera i trgovinskih lanaca. Usluga mobilnog plaćanja PlatiMo, koja se temelji na Halcomovom rešenju, na prezentaciji održanoj 21. jula u Beogradu "Prodaj više sa PlatiMo" uverila je više od 120 trgovaca, banaka i izdavaoca mesečnih računa da je moderna alternativa plaćanja. Mogućnost plaćanja uslugom PlatiMo već nude brojni trgovci, kojima su se nedavno pridružili i "Philip Morris", Metro Cash&Carry, Jat, Knjižara i Tehnomanija. Ova usluga je cenovno dostupan, a za korisnika jednostavan i siguran kanal za plaćanje neposredno sa bankovnog računa.



Carlsberg Srbija
LAV twist limun

Carlsberg Srbija lansirao je napitak Lav twist limun, koji spada u potpuno novu kategoriju piva u zemlji, a u svetu je za kratko vreme stekao veliki broj ljubitelja. "Ukus je potpuno drugačiji i predstavlja idealan izbor za prilike kada želite da pobedite letnju vrelinu, opustite se nakon napornog dana ili kada se družite sa prijateljima", istakla je Dragana Nerandžić, marketing menadžer u Carlsbergu Srbija. Lav twist limun je mešavina mutnog, svetlog lager piva i osvežavajućeg limuna u odnosu 60 prema 40 odsto. Sadrži blagu notu alkohola od dva odsto, a zahvaljujući savršeno izbalansiranom odnosu ukusa savršen je za letnje osveženje.



Eurobank EFG
Poslovni forum u Beogradu

Program pod nazivom "Go international", koji sprovodi Eurobank EFG pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Grčke, u saradnji sa tri vodeće grčke poslovne asocijacije, pruža podršku povezivanju grčkih sa inostranim kompanijama, koje se bave uvozom i izvozom. Nakon uspešno održanog Foruma na Kipru u februaru, naredni će se održati u Beogradu 24. i 25. oktobra ove godine. Tu će predstavnici grčkih kompanija imati priliku da se susretnu sa velikim preduzećima iz šest balkanskih zemalja (Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske) i Rusije. Ministarstva Grčke i Vlade Srbije takođe će prisustvovati Forumu. Izbor Srbije kao zemlje domaćina zasniva se na dinamičnim ekonomskim i trgovinskim aktivnostima između Grčke i Srbije, kao i pogodnom geografskom položaju koji zemlja ima u širem području. Srbija je i jedina evropska zemlja koja ima specijalni trgovinski sporazum sa Rusijom, što joj omogućava da postane most ka ovom velikom i važnom tržištu.



Societe Generale Srbija
Podsticanje poljoprivrede

Societe Generale banka počela je da odobrava dinarske subvencionisane kredite za poljoprivrednike sa rokom otplate do tri godine i sa fiksnom kamatom od osam odsto. Maksimalan iznos kredita je do pet miliona dinara za fizička lica, odnosno do 15 miliona dinara za zadruge, a klijenti su oslobođeni plaćanja administrativnih troškova.

Krediti za podsticanje poljoprivredne proizvodnje dostupni su fizičkim licima, nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, zadrugama sa najmanje deset članova, preduzetnicima i malim preduzećima. Mogu se koristiti za razvoj stočarstva, ratarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju, opremu i poljoprivredne objekte, kao i za refinansiranje kratkoročnih kredita iz 2010. godine.



Piraeus banka
Izuzetno fiksna stopa

Novim keš i kreditima za refinansiranje sa fiksnom kamatnom stopom u prve tri godine otplate kredita, Piraeus banka je klijentima obezbedila bolju zaštitu od fluktuacije kamatnih stopa. Bez obzira na to da li klijent prima platu preko Piraeus banke ili ne, na raspolaganju su mu gotovinski i krediti za refinansiranje sa dodatnim kešom, u evrima ili dinarima po izuzetnim uslovima. Fiksna kamatna stopa za kredite u evrima kreće se od 16,5 odsto, a nakon isteka prve tri godine otplate kredita, primenjuje se promenljiva kamata koju čine fiksna marža u iznosu od 15,5 odsto i tromesečna vrednost Euribora. Kod dinarskih kredita fiksna kamatna stopa kreće se od 20 odsto, dok promenljivu kamatu nakon tri godine otplate kredita čine fiksna marža u vrednosti od 8,5 odsto i dvonedeljna referentna kamatna stopa NBS-a.



HP
SOHO mreža na 1Gbps

Bežični prenos podataka ima svojih prednosti, ali za ozbiljan prenos, npr. kopiranje svih epizoda omiljene serije između dva računara, neophodan je žični prenos podataka. Napredniji korisnici često dobijaju svičeve kao integrisani deo WiFi rutera koji servis provajder isporučuje korisnicima interneta, bilo ADSL, bilo kablovskog, ili ih kupujete sami. HP Value serija svičeva projektovana je za mala i srednja preduzeća i napredne kućne korisnike. Svi uređaji iz ove serije mogu da povežu od osam do 48 uređaja, a napajanje se vrši direktno iz mreže ili preko adaptera. Jednostavno se instaliraju: na zid, plafon, ispod stola ili se mogu postaviti na sto. HP mrežnu opremu, pored osetno niže cene i viših performansi, od konkurencije izdvaja i doživotna garancija. Za dodatne informacije posetite hp.com/networking.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST