foto: k@cosmoboy.cz

  >

Vesti

Rizik od srčanog udara u očima

Studija objavljena na sajtu BMJ pokazuje da su pacijenti sa takvim belezima bili u 48 odsto većem riziku od srčanog udara. Ksantelazme, kako se ovi belezi stručno nazivaju, uglavnom se sastoje od holesterola i mogu biti znak nakupljanja masnoća u krvi i celom organizmu.

Autori studije veruju da pacijenti sa ksantelazmom lakše skupljaju holesterol u telu, a lepljenje masti na zidovima arterija poznato kao arterioskleroza, vodi srčanom i moždanom udaru... Naučnici se nadaju da će ovakva otkrića pomoći ljudima sa ksantelazmom da na vreme prepoznaju svoje rizike i uspostave zdravije životne navike koje će umanjiti šanse od razbolevanja ili umiranja.


Krvni sudovi iz štampača

U nastojanju da se što većem broju pacijenata omogući presađivanje neophodnog organa, istraživači širom sveta koji se bave tkivnim inženjeringom rade na proizvodnji veštačkog tkiva pa čak i celih organa u laboratorijskim uslovima. Ali, da bi jedan takav organ mogao da funkcioniše potrebno je da ima veštačke krvne sudove – izuzetno tanke i kompleksne cevčice koje organima služe za prenos hranljivih tvari.

Tim naučnika sa Instituta "Fraunhofer" u Nemačkoj rešio je taj problem uz pomoć 3D printera i tehnike po nazivu multifoton polimerizacija. Da bi odštampali nešto tako malo i kompleksno kao što je krvni sud, naučnici su kombinovali tehnologiju 3D štampe i dvofotonsku polimerizaciju – usmeravanje intenzivnih laserskih snopova u materijal kako bi se simulirali molekuli u maloj fokusnoj tački. Materijal tada postaje čvrst i elastičan, što istraživačima omogućava da proizvedu visoko precizne i elastične strukture koje će biti u stanju da interreaguju sa prirodnim tkivom u ljudskom telu. Da sintetičke cevčice ne bi bile odbačene od strane živog organizama, njihovi zidovi su obloženi modifikovanim biomolekularna koje su, takođe, prisutne u sastavu "boja" koje se koriste za štampanje krvnih sudova, u kombinaciji sa sintetičkim polimerima. Rezultati ovog eksperimenta biće prezentovani u oktobru na Biotehničkom sajmu u Nemačkoj. Samo u Nemačkoj, na listu za transplantaciju organa je ove godine upisano više od 11.000 ljudi.

Žuti belezi na očnim kapcima mogu biti znak povećanog rizika od srčanog udara ili bolesti, pokazalo je nedavno dansko istraživanje.


Trudnice, pazite na krvne sudove

Rana kardiovaskularna oboljenja postala su u Evropi glavni uzrok smrtnosti tokom trudnoće. Stopa smrtnosti je čak 100 puta veća od normalne među trudnicama sa prethodno dijagnostikovanim kardiovaskularnim oboljenjima, što znači da one moraju da budu podvrgnute specijalnoj zdravstvenoj kontroli kada požele da ostanu u drugom stanju. Istraživanje obavljeno na 1300 žena (oko 60 odsto sa srčanim oboljenjima, a ostale sa vaskularnim) smeštenih u 60 zdravstvenih centara u 28 zemalja pokazalo je i da je 26 odsto tih žena moralo da bude smešteno u bolnicu tokom trudnoće, a dve trećine zbog srčanih problema. Pritom, stopa smrtnosti fetusa iznosi 4,5 odsto – 10 puta više od normalne, a u oko 40 odsto slučajeva porođaj se obavlja carskim rezom.


Obuka hirurga u Srbiji

Klinika za vaskularnu hirurgiju KCS-a postala je edukativni centar za hirurge i anesteziologe iz evropskih zemalja. Tu odluku donelo je Evropsko udruženje za vaskularnu hirurgiju, zbog velikog broja najtežih operacija na krvnim sudovima koje hirurzi u Srbiji izvode sa vrhunskim rezultatima. Neki od lekara na obuci dolaze iz najuglednijih evropskih centara, ali je broj operacija na godišnjem nivou u tim centrima daleko manji, a pacijenti mnogo lakši od onih koje operišu hirurzi u Srbiji. Ovoga puta od srpskih hirurga uče kako da uspešno primene jednu od metoda u operaciji vratnih arterija. U pitanju je regionalna vrsta anestezije koja se već šest godina primenjuje u Klinici za vaskularnu hirurgiju i ima brojne prednosti za obolele.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST