Festival nauke 2011. >

Padam na pamet

Dolazi još jedan Festival nauke u Beogradu, i to, verovali ili ne – peti po redu. Ove godine on se održava od petka 2. decembra do nedelje 4. decembra i to na četiri lokacije: u robnoj kući "Kluz", u zgradi Studentskog kulturnog centra (SKC), u Teatru "Bojan Stupica" i u galeriji Narodne banke Srbije. Kreatori Festivala su pod ovogodišnjim sloganom "Padam na pamet" ponovo okupili brojne naučne organizacije i naučnike pojedince, uglavnom mlade, ali i nezanemarljivu ekipu popularizatora nauke. Na Festival ove godine dolazi veliki broj gostiju iz inostranstva, a ceo program je od izlagačkog pomeren ka interakciji i performansu. Potpomognut sredstvima Centra za promociju nauke, koji i sam ima svoju neobičnu postavku na Festivalu, kao i nekoliko sponzora iz privrede, Festival je ove godine po veličini i programskoj ponudi ozbiljno prevazišao sve slične manifestacije u regionu i to ako region vrlo široko shvatimo. Ako nastavi da se razvija, Festival "preti" da postane jedan od najvažnijih autentičnih gradskih događaja. Iz bogate ovogodišnje ponude, "Vreme nauke" izdvaja nekoliko preporuka:


Naučni intervju

U okviru predavačkog programa, koji se odvija u SKC-u, ove godine ima puno iznenađenja. No, na Festivalu će se ove godine prvi put organizovati i takozvani naučni intervjui, gde će poznati naučnici razgovarati kako o Ajnštajnovoj teoriji tako i o filozofiji nauke, ali i o problemu pseudoistorije. U razgovorima učestvuju fizičari Ivan Aničin, Duško Latas, Branislav Cvetković, vizantolog Radivoj Radić i naš poznati filozof Miloš Arsenijević. Ovi razgovori sa naučnicima održavaju se svakog dana Festivala u 16h u Teatru "Bojan Stupica".


Jedan dan u životu praistorijskog čoveka

U okviru postavki u robnoj kući "Kluz", Laboratorija za bioarheologiju sa Filozofskog fakulteta vodi posetioce u godinu 6100. pre nove ere. Oni će moći da uživo vide jednu rekonstruisanu scenu iz života praistorijskih ljudi koji su nastanjivali Lepenski vir.


Čudesni svet elektriciteta

Ove godine se, pored fakulteta, sasvim nalik sličnim manifestacijama u svetu, u postavke Festivala nauke uključilo i jedno srpsko javno preduzeće. Elektroprivreda Srbije donosi postavku o raznim tajnama električne energije.


Fascinantni mozak

Iz Švajcarske ove godine na Festival nauke u Beogradu dolaze gosti sa izložbom o mozgu i neobičnim iluzijama i mislima koje on može da priredi. Izložbu u Beograd dovodi Scence et cite iz Lugana.


Fizički i laser šou

Uz veliki broj šou-programa koji na Fantastično-naučnu binu u Teatru "Bojan Stupica" dolaze iz svih krajeva sveta, sa Univerziteta Lund u Švedskoj dolazi neočekivana ekipa, koja svoju opremu donosi u divovskom kamionu. Oni u adrenalinskom naboju predstavljaju lasere, zvuk, efekte koji publiku vode direktno u Ratove zvezda.


Sutra

Izložba već tradicionalno nazvana "Sutra" u Narodnoj banci Srbije ove godine dovodi veliki broj eksponata iz inostranstva. Među njima je i Zimoun, umetnik iz Švajcarske, koji predstavlja veličanstvene zvuke mehanike; Davor Magdić iz Amerike donosi softver koji omogućava vizualizaciju muzike, dok Nataša Teofilović u postavci S.H.E. predstavlja zanimljivu igru virtuelnog i realnog.


Naučne debate

Na Festivalu nauke ove godine organizuju se tri naučne debate, koje publika može da vidi svakog dana od 2. do 4. decembra u terminu od 18h u Svečanoj salu SKC-a. Svaka od debata ima po pet učesnika iz raznih oblasti, a teme o kojima će razgovarati su vrlo aktuelne – "Ima li smrti posle života?", "Nauka vs religija" i "Da li se u genima krije nacionalnost?"

Više informacija o celokupnom programu može se naći na www.festivalnauke.org


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA