Zaječar >

Umetnici u prekršaju

Obično sa graničnih prelaza do medija najbrže putuju vesti o otkrivanju i zapleni droge, međutim, nedavno je u subotnje rano jutro (19. novembar) na svim agencijama i elektronskim medijima obnarodovano da su na graničnom prelazu Vrška Čuka kod Zaječara otkriveni američki galerista i umetnik koji su hteli da uđu u Bugarsku sa neprijavljenih 68 slika i četiri skulpture. Iz saopštenja Uprave carina Srbije, od 18. novembra, saznali smo i to da je ovo drugi slučaj u istom mesecu da su na prelazu Vrška Čuka otkrivene kolekcije slika koje se ne prijavljuju u tranzitu kroz Srbiju. Kakva frekvencija umetnina na jednom manje frekventnom graničnom prelazu iz Srbije u Bugarsku!

Da budemo precizni kao carinici u saopštenjima – početkom meseca "sprečen je pokušaj krijumčarenja", dok je ovaj kasniji novembarski slučaj okarakterisan kao "pokušaj iznošenja iz zemlje". Kako god saopšteno i u medijima preneseno, zanimalo nas je koji su carinski propis prekršili Amerikanci i da li su slike bile sakrivene.

Miljan Ristić, šef carinske ispostave Vrška Čuka, ističe najpre da su u pitanju dela pet renomiranih savremenih američkih umetnika: Dejvida Satera, Dejvida Goslina, Marijan Bingam, Džudit Džudi i Rosane Azar, a dela su otkrivena u automobilu "tojota korola", francuskih registarskih oznaka, u kojima su se nalazila dva američka državljanina: galerista i jedan od autora otkrivenih dela.

"Slike i skulpture nisu bile sakrivene, ali ih oni nisu prijavili, pa je zato pokrenut carinski prekršajni postupak (Član 63), za šta sledi novčana kazna (Član 292, stav 3), a roba se zaplenjuje (Član 298, stav 1) do okončanja postupka."

Kad je reč o ovakvoj robi, Ristić objašnjava da treba posedovati ATA karnet – međunarodnu carinsku ispravu za privremeni uvoz robe ili da su imali urađenu carinsku deklaraciju kojom se obezbeđuje tranzit robe, ali kako ništa od toga nisu imali, sankcionisani su. Sud u Zaječaru "odrezao" je obojici po pet hiljada američkih dolara, obavestio nas je Veselin Cerović, jedan od dvojice advokata koje je angažovala Američka ambasada. On i njegov kolega Čedomir Backović smatraju da su naši carinski i pravosudni organi prenaglili i da je iz medija mogao da se stekne utisak da se radi o krijumčarima slika, što prema Ceroviću nije moguće, jer se radi, kako kaže, o poznatom galeristi i umetniku iz Amerike.

"U Evropskoj uniji ti papiri nisu potrebni i trebalo im je skrenuti pažnju da su u pravnoj zabludi. Oni nisu imali nameru da bilo šta urade nasuprot našim propisima. Sud je mogao da ih upozori da se ubuduće moraju ponašati u skladu sa našim još važećim carinskim propisima."

Razumemo advokata koji preporučuje da se ponašamo "malo kao da jesmo, a u stvari još nismo", ali Srbija još nije u EU i kod nas ne važe evropski propisi. Nepoznavanje naših carinskih odredaba ne oslobađa strance koji prolaze kroz Srbiju, kao što je i u slučaju kada mi izađemo iz naše zemlje. Ipak, malo je čudno da ljudi iz umetničkog sveta koji, kako kažu advokati, prenose izložbu iz Pariza u Bukurešt, zaborave da između članica Unije ima i onih kod kojih granice nisu još tako širom otvorene.

Advokati su se u međuvremenu žalili Višem sudu za prekršaje u Beogradu. Odeljenje tog suda u Nišu je u ponedeljak naložilo sudu u Zaječaru da ponovi postupak, s obzirom na okolnosti prekršaja okrivljenih.

Autorka je novinar Timočke televizije i radija


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST