U poverenju

Svaki autor, pa i onaj sa viškom samopouzdanja i spisateljske sujete, poželi ponekad da pročita šta o njegovom delu misle komentatori na internetu. Ti komentatori su uglavnom anonimni ili se predstavljaju lažnim imenom, što mu dođe na isto. Ali svako ko piše i objavljuje ima potrebu da čuje neku reakciju, pa makar se radilo o tom dobacivanju iz kibernetičkog mraka.

Muka je što komentari povećavaju čitanost, a to na internetu znači više reklama, dakle više para, dakle opstanak za pisca i prostor na kome piše. Niko nije baš toliki mazohista da se izlaže pogrdama za badava. A tekstu koji se može komentarisati vratićete se više puta kako bi pročitali u međuvremenu pristigle opaske. Svako otvaranje teksta se beleži, a obično se svaki put prikazuju i druge reklame, pa kompjuter to sve lepo prebroji i naplati.

Pre ili kasnije i oni najtvrđi popuste, pa je tako komentare počeo da objavljuje i BBC, doduše stidljivo i ne na svakom tekstu.

Kada počnete da objavljujete komentare suočavate se sa najvećim problemom, moderacijom. Ako je suviše stroga, čitaoci-komentatori počinju da se žale i u znak protesta izbegavaju vaš sajt. Ako je moderacija preblaga, prostor ispod teksta pretvara se u poligon za psovanje, prepucavanje, iživljavanje i da ne spominjem druge izraze koji počinju na i.

Pre desetak dana "Njujork tajms" je na svom sajtu uveo nova pravila, tačnije uveo je kategoriju Poverljivog komentatora (Trusted commenters). Cilj je da se među dobacivače uvede red, prednost Poverljivog je što se njegovo mišljenje objavljuje bez moderacije. Samo napiše i eto ga na sajtu.

NYT na svom portalu objavljuje uslove pod kojima se stiče ovaj status. Zanimljivi su. Osnovni uslov je da imate Fejsbuk nalog, bez toga ne možete postati Poverljivi. Razlog je što se "Tajms" koristi infrastrukturom Fejsbuka, odatle uzima osnovne informacije o korisniku, njegovu fotografiju i lokaciju sa koje se javlja.

Kada ste to obavili, potrebno je da neko vreme objavljujete komentare, da vas moderator primeti kao pristojnog i pametnog čoveka koji doprinosi javnom diskursu, kako se to lepo i pametno kaže. Pošto moderatori imaju posla preko glave sa raznim ludacima, u njihovom je interesu da imaju što više Poverljivih. Ako vas primete, poslaće vam ponudu za privilegovani status. Možete je prihvatiti ili odbiti i nastaviti da pišete kao i do tada, kroz moderatora. Naravno, možete ga prihvatiti i izgubiti, ako prestanete da poštujete standarde lista. Za sada su poruke Poverljivih obeležene zelenom značkom, štrikliranom.

Krajnji rezultat mogao bi biti da dobijete samokontrolisane komentatore, ne samocenzurisane, nego one koji nalaze način da suprotno mišljenje iskažu ne kršeći pravila diskusije. Neka vrsta post blogera, spoljnih saradnika volontera. Mogu i da zamislim ljude koji će od komentarisanja napraviti zanimanje, pa čak i zvezde među komentatorima. Bolje plaćenim od onih čije tekstove komentarišu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST