foto: vesna anđić

Zaštita potrošača >

Bajke i čokolade za decu

Uprava Evropske unije za bezbednost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) odobrila je u ponedeljak 5. decembra više od 200 tvrdnji o koristi prehrambenih proizvoda po zdravlje ljudi. EFSA je razmatrala više od 2500 takvih zahteva koji otprilike glase da je neki proizvod koristan za zdravlje srca, ili za opšte stanje organizma, da povećava koncentraciju ili štiti od neke bolesti.

Možda će se neki iznenaditi da čuju da je na primer Ferero, proizvođač kinder čokolade koja je i kod nas popularna, tvrdio da ovaj njihov proizvod pomaže deci da rastu. Nešto slično tvrde i u reklami, ali EFSA tako nešto nije odobrila kao tačno bez obzira što kinder čokolada sadrži mleko, odnosno kalcijum. Prihvaćeno je, međutim, da proizvodi sa sadržajem kalcijuma potpomažu rast kostiju kod dece. Kako je prenela agencija Rojters, odbijena je i tvrdnja da crni čaj pomaže ljudima da povećaju koncentraciju, odnosno pažnju. Prihvaćeno je da žvakaće gume bez šećera mogu da pomognu u neutralisanju zubnih naslaga i proizvodnje kiselina koje izazivaju kvarenje zuba, kao i da proizvodi sa manjom koncentracijom soli pomažu da se smanji krvni pritisak. Odbijeno je stotine tvrdnji o blagodetima koje navodno donose najrazličitiji suplementi koje ljudi svakodnevno unose u organizam.

Nisu podržane tvrdnje o "royal jelly" medu koji navodno može da ojača imuni sistem i vitalnost, a ni da zeleni čaj može da očuva zdrav pritisak. EFSA nije našla ni dokaze da glukozamin pomaže da se očuvaju zdravi zglobovi.

"Potrošači imaju pravo na tačne i pouzdane informacije na etiketama za prehrambene proizvode, koje treba da im pomognu da naprave zdraviji izbor", izjavio je komesar EU za zaštitu potrošača Džon Dali i dodao da je utvrđivanje istinitosti takvih tvrdnji o koristi po zdravlje od naročitog značaja.

Inače, konačnu listu tvrdnji još treba da odobre vlade i zakonodavci svih članica EU, pre nego što zvanično bude usvojena početkom iduće godine, nakon čega će kompanije imati šest meseci da uklone odbačene tvrdnje sa etiketa na svojim proizvodima. Na odobrenje kod EFSA čeka još oko 2000 tvrdnji o koristi prehrambenih proizvoda po zdravlje.

Brojne organizacije za zaštitu potrošača pozdravile su ovakve odluke EFSA navodeći da će one pomoći kupcima da naprave razliku između činjenica i fikcije, odnosno marketinga. Neki ističu da je ovo prekretnica jer očekuju da će vlasti od sada morati da počnu da prave razliku između namirnica koje sadrže visoke količine soli, šećera ili masti – bez obzira na to što imaju i zdravih sastojaka, oni se ne mogu nazvati zdravim proizvodima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST