.SRBovanje

Od ovog petka, bolje rečeno od Savindana, sajtovima na internetu moći ćete da pristupate i kucanjem adresa na srpskoj ćirilici. To je drugo ćirilično pismo, nakon ruskog, koje je priznato od strane ICANN-a, tela koje upravlja internet imenima. I nije u pitanju mala stvar, u vreme kada se sve digitalizuje ulazak ćirilice u komunikaciju čoveka i internet servera ključan je za opstanak jednog pisma.

U suprotnom, mic po mic, razloga za korišćenje ćirilice bilo bi sve manje, jer bi bilo sve manje stvari koje se uz pomoć nje mogu uraditi. Sve naše nove navike bile bi "latinične", a borba za ćirilicu postala bi anahrona. I zahtevala nemalu žrtvu i maltretiranje.

Za razliku od latiničnih oznaka za države, koje su obavezno sastavljene od dva slova (.rs) ćirilični domen je troslovan (.srb). U prvih šest meseci svi koji imaju srpske domene moći će uz naknadu od jednog dinara da registruju i ćiriličnu verziju (što toplo preporučujem). Nakon toga tržište je otvoreno i može da zauzima ko šta hoće.

Tu valja napomenuti da ovaj popust važi samo za identičan domen. Recimo, ako imate domen superstream.rs možete ga prevesti u суперстреам.срб ne i u суперстрим.срб, za taj biste morali prethodno da registrujete domen superstrim.rs. I to važi, rekosmo, prvih šest meseci.

Prvo pitanje koje postavljaju korisnici interneta je – kako će se na ćirilici pisati www, budući da ta tri slova dominiraju većinom internet adresa. Pa, neće se pisati nikako, internet adrese sasvim lepo funkcionišu i bez toga, to je zaostatak iz nekih ranijih vremena, a danas je to www zgodno za marketinške potrebe. Naime, nekada su se tri w koristila da vas upute na mesto na serveru gde se nalazi internet prezentacija (tako se tada zvalo), ali je vremenom uveden običaj da vas pisanje domena bez www takođe vodi na naslovnu stranu sajta. Tako da su tri w potpuno nepotrebna, ali svakako će biti onih koji će se poigravati sa tri nj, štosa radi.

Ćirilica znači i da će se prevoditi i drugi nastavci, tako da će se umesto .co.rs, recimo, odsada pisati pr.srb. Co je bila skraćenica za commercial (.com), a srpsko pr služiće kao privreda ili preduzeće. Slično tome umesto gov.rs za državnu upravu koristiće se nastavak .упр.срб.

Da biste mogli u potpunosti da uživate u novom domenu i svim njegovim mogućnostima, moraćete da izvršite i neke promene u setovanju sopstvenog brauzera, ali to nije neophodno da bi se pristupalo adresama. Najveća korist od novog domena biće stvaranje posebnog internet prostora na srpskoj ćirilici koji će sada moći da se pretražuje po sasvim drugoj osnovi.

Najveća mana je što je broj onih koji koriste srpsku ćirilicu relativno mali, tek desetak miliona ljudi. Dakle, za razliku od ruskog, ovo je malo tržište skromnih mogućnosti i biće potrebno mnogo pomoći od strane države da domen dobije svoj smisao u stvarnom životu.

Za početak nije loše da razumemo da ćirilica ne služi samo za fonetsko pisanje stranih reči. Tako da bi umesto slogana akcije ćirilizovanja interneta "linkuj kao što govoriš", možda bolje stajalo "povezuj" ili "spajaj".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST