foto: a. anđić

Slučaj »Galenika« >

Uskoro krivične prijave

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala završila je predistražni postupak o milionskim malverzacijama u javnom preduzeću Galenika i prikupljenu i neophodnu dokumentaciju dostavila sudu. Sada je na potezu Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Nenad Ognjenović, bivši generalni direktor Galenike, u vreme čijeg rukovođenja su i izvršene zloupotrebe, trenutno nije u Srbiji, a upravo njegovo odsustvo najviše, kako kažu u policiji, koči istragu. Osim Ognjenovića, u ovoj istrazi pominje se još nekoliko zaposlenih u Galenici, ali i u kompaniji Velefarm, kao i nekoliko osoba koje su na potpuno nejasan način učestvovale u farmaceutskim "kombinacijama".

Istraga o Galenici trajala je šest meseci i za to vreme prikupljena je brojna dokumentacija o zloupotrebama koje se mere milionima evra. Sve je počelo nakon pisanja medija koji su do podataka o zloupotrebama došli zahvaljujući upravo nekolicini zaposlenih u kompaniji koji su odlučili da progovore o nezakonitom poslovanju. Tako se došlo do podataka da je fond za zarade povećan sa 2,4 na 3,6 milijardi dinara, objavljen je dokument o sumnjivom kreditu za izgradnju nove fabrike, objavljena su dva ugovora po kojima Galenika lekove ne uvozi direktno, već plaća Velefarmu posredničku proviziju od 4,5 odsto, objavljeno je da je direktor Ognjenović zaposlio u Galenici sina tadašnjeg direktora Velefarma, kao i informacija da je Galenika izradu statue "Mislilac" platila čak 30.000 evra.

Talas loših vesti po Galeniku krenuo je u martu prošle godine nakon što je račun ove kompanije dvanaest dana bio blokiran zbog duga od 60 miliona dinara. Urušavanju poslovnog ugleda ove kompanije nije doprineo samo dug od tih 600.000 evra, već i činjenica da je Galenika 2010. godinu završila sa gubitkom od 14 miliona evra (podsetimo, 2009. je završila "u plusu" i to sa oko sedam miliona evra), kao i to da "direktor Nenad Ognjenović ima sedam pomoćnika, a da savetnike još niko nije uspeo da pobroji". Nenad Ognjenović je na konferenciji za novinare, održanoj nekoliko dana kasnije, potvrdio sve ove navode – i da je Galenika 2010. završila sa pomenutim gubitkom, i da je u krizi podelio regrese od 80.000 dinara svim zaposlenima, i da ima sedam pomoćnika.

Kako je objasnio, dugovanja su nastala zbog kursne razlike, razlike u međunarodnim knjigovodstvenim standardima i troškovima kamata za kredit za izgradnju nove fabrike, pomenuti regresi su podeljeni jer je rukovodstvo želelo da tim potezom očuva standard zaposlenih imajući u vidu rast cena od 12 odsto, a on lično, kako je tada rekao, pri zapošljavanju ceni znanje, ali je i "živ čovek, pa nekada zaposli nekoga svoga".

Nenad Ognjenović je na funkciju generalnog direktora Galenike postavljen u novembru 2008. Vlada ga je zbog lošeg poslovanja smenila u junu 2011. godine.

Trenutno se, navodno, nalazi u Crnoj Gori. Očekuje se da će Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal već u narednih nekoliko dana doneti odluku o pokretanju istrage i o tome protiv koga će biti podneta krivična prijava. U medijima se pominje cifra od desetoro ljudi, kao i to da nije reč o isključivo zaposlenima u najvećoj srpskoj fabrici lekova.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST