DODALI POTPIS: Slavica Đukić Dejanović i Mirko Cvetković / foto: tanjug

Fijat automobili Srbija >

Trka oko Kragujevca

Kada se uzme u obzir spisak prisutnih na otvaranju fabrike "Fijat automobili Srbija", jasno je da su se u Kragujevcu "zapljunuli" predstavnici gotovo svih stranaka koje trenutno participiraju u vlasti, a koje na predstojeće izbore izlaze odvojeno, pa im dobro dođe da sebi pripišu makar delić zasluge za ovu, najveću investiciju u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija

Gostujući u emisiji "Odluka" na Televiziji B92, u ponedeljak 16. aprila, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović opisao je svoj grad kao "grad pravoslavlja i Fijata". Stevanović je ovako objasnio zašto na ulazu u Kragujevac na jednom kružnom toku stoji betonski krst dimenzija 11 sa 18 metara, dok će na drugom uskoro biti postavljen veliki Fijatov znak. Povod za Stevanovićevo gostovanje bila je tekuća predizborna kampanja, ali i svečano otvaranje fabrike "Fijat automobili Srbija" (FAS), održano takođe u ponedeljak. Svečanom otvaranju prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković, predsednik grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione, predsednica Skupštine Srbije i v.d. predsednice Srbije Slavica Đukić-Dejanović i potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Cvetković je na ceremoniji upriličenoj u fabričkoj hali rekao da će činjenica da se u Kragujevcu danas nalazi jedna od najmodernijih fabrika automobila na svetu podići međunarodni ugled Srbije i doneti profit Fijatu i državi, kao partneru: "Danas je svečani dan za Kragujevac, Srbiju i Fijat. Danas se okončava deo našeg velikog projekta i počinje drugi njegov deo. Onaj deo koji se okončao odnosi se na izgradnju fabrike i mogućnost da ona počne da proizvodi automobile, drugi deo je da uložena sredstva počnu da se vraćaju sa značajnim profitom", rekao je Cvetković. Generalni direktor grupacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione najavio je na svečanosti da će model "500L" na tržište biti lansiran na jesen i da će se, osim u evropske zemlje, izvoziti preko okeana, odnosno u SAD. Markione je podsetio da su u Kragujevcu primenjeni najbolji standardi na svetu za eliminaciju otpada i proizvodnju najvišeg kvaliteta. "Srbija je ponovo uzela svoju sudbinu u svoje ruke: primenila je reforme, sprovela modernizaciju infrastrukture i stvorila privlačno okruženje za strane investitore", rekao je Markione objašnjavajući razloge zbog kojih se Fijat odlučio baš za Kragujevac. Osim Vladi Srbije, Markione je posebnu zahvalnost izrazio donedavnom predsedniku Srbije Borisu Tadiću, bez čije podrške, kako je istakao, projekat ne bi uspeo. Ceremoniji su, takođe, prisustvovali i ministar ekonomije Nebojša Ćirić, predstavnici lokalne vlasti, preduzeća koja sarađuju sa FAS-om, Srpske pravoslavne crkve i diplomatskog kora.

POLITIČKI ZAMAJAC: Kada se uzme u obzir spisak prisutnih na otvaranju fabrike "Fijat automobili Srbija", jasno je da su se u Kragujevcu "zapljunuli" predstavnici gotovo svih stranaka koje trenutno participiraju u vlasti, a koje na predstojeće izbore izlaze odvojeno, pa im dobro dođe da sebi pripišu makar delić zasluge za ovu, najveću investiciju u Srbiji u poslednjih nekoliko decenija. Kragujevac je i inače zgodna polazna tačka za predizborne kampanje stranaka koje participiraju u vlasti s obzirom na to da je ovaj grad, nekada poznat kao "dolina gladi", poslednjih godina jedan od retkih primera progresa. Za razliku od ostatka Srbije, pa i Evrope, u ovom gradu, najviše zbog dolaska Fijata i nagoveštaja boljeg života, cena nekretnina miruje, pa čak pokazuje i blagi rast. Nekada više nego očigledni znaci siromaštva na ulicama Kragujevca odavno se ne vide. To nikako ne znači da je ovaj grad nekakav Eldorado u kom se život drastično razlikuje od ostatka Srbije. Suštinska razlika krije se zapravo samo u činjenici da zahvaljujući FAS-u, Kragujevac ima čemu da se nada.

S obzirom na to da je aktuelni gradonačelnik Veroljub Stevanović ujedno i potpredsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS), ne čudi što ova stranka tokom kampanje pokušava da skrene pažnju na sebe i zasluge svojih ljudi za dolazak Fijata u Kragujevac. "Mlađan Dinkić je najzaslužniji za dolazak Fijata u Srbiju", izjavila je potpredsednica Vlade i članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Verica Kalanović i istakla da svaki region mora dobiti svoj Fijat i da je to recept za oporavak čitave Srbije: "Rad na novim investicijama, poput Fijata, rešenje je za Srbiju, a ne čekanje Evropske unije, jer paralelno sa integracijama, mi moramo da rešavamo probleme u našim regionima." Kalanovićeva je podsetila da su Dinkića mnogi napadali za Fijat, sumnjajući u taj projekat, ali da se danas svi utrkuju da se slikaju pored novog modela automobila: "Danas, zahvaljujući Mlađanu Dinkiću, Srbija ima novu fabriku Fijata. Fijat je Kragujevcu doneo oporavak i nova radna mesta, a Kragujevčanima je vratio ponos i novu nadu", rekla je Kalanovićeva i tako učinila da lider URS-a Mlađan Dinkić makar duhom bude prisutan u Kragujevcu, baš kao, zahvaljujući izjavi Serđa Markionea, i lider Demokratske stranke Boris Tadić. Ali to nije sve jer su predsednički kandidat i lider DS-a Boris Tadić i Serđo Markione, pre svečanog otvaranja fabrike zajedno ručali u beogradskom restoranu "Kalemegdanska terasa". Na radnom doručku društvo im je pravio i potpredsednik italijanske kompanije Alfredo Altavila. Pripremajući se za svečano otvaranje, oni su, prema pisanju beogradskih medija, "uz grožđe, papaju, jagode i uskršnja jaja uživali u pogledu sa beogradske tvrđave". O čemu su pričali nije nepoznato jer nakon sastanka nije bilo izjava za medije.

Da je Kragujevac zgodan detalj za prikazivanje sebe u dobrom svetlu govori i to što je Demokratska stranka predizbornu kampanju za parlamentarne izbore počela baš u ovom gradu, mitingom na Trgu kod Krsta (ne onog betonskog na ulazu u grad, već znatno starijeg krsta u strogom centru grada). Na dan otvaranja FAS-a, Demokratska stranka obznanila je da Vladimir Petrović, ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, od ponedeljka zvanično učestvuje u kampanji za lokalne izbore u Kragujevcu, na listi "Izbor za bolji život – Boris Tadić". Petrović je istovremeno najavio i da je američka kompanija koja proizvodi vozila za potrebe američke vojske i inostranog tržišta "AM General" mogući strateški partner kragujevačke fabrike privrednih vozila "Zastava kamioni". Demokratska stranka u Kragujevcu najavila je posetu predstavnika te američke kompanije: "Ta poseta trebalo bi da rezultira strateškim partnerstvom", izjavio je Petrović: "Predstavnici ‘AM General’ formiraće grupu koja će narednih sedmica doći u ‘Zastava kamione’ i proceniti da li je moguće da ova fabrika postane strateški partner za proizvodnju američkih vojnih vozila koja bi bila isporučivana za ovaj deo jugoistočne Evrope i Bliskog istoka."

PATER FAMILIAS: U toj i takvoj atmosferi koja se plete oko Kragujevca uoči izbora, bilo bi očekivano da se svakodnevica u ovom gradu znatno promenila otkako je počela kampanja. Međutim, potpuno paradoksalno, za razliku od Beograda i većine drugih gradova u Srbiji, u Kragujevcu se gotovo ni po čemu ne može zaključiti da je u toku trka, ne samo za parlamentarne, već i za lokalne izbore. Ako izuzmemo standardne bilborde i plakate namenjene kampanji za parlamentarne izbore, kampanje za lokalne izbore gotovo da i nema, sa izuzetkom predizbornih plakata gradonačelnika Stevanovića, sa sloganom "Radnički. Pobednički. Kragujevački". Ostale stranke, naročito one opozicione, kampanju svode na obilazak kragujevačkih mesnih zajednica i razgovore o komunalnim problemima lokalnog stanovništva. Neobično je to što za razliku od ranijih kampanja, ovoga puta izostaju čak i kritike na račun Stevanovića i njegove Zajedno za Šumadiju. Razlog za to mogla bi da bude, pre svega, svest o tome da se u Kragujevcu, uprkos teškoćama zajedničkim za sve gradove i mesta u Srbiji, ipak živi za nijansu bolje nego u ostatku zemlje. Drugi razlog zbog kog ostali učesnici u trci za odbornička mesta u Kragujevcu jedva da se i trude u kampanji jeste fama o Zajedno za Šumadiju sa Stevanovićem na čelu kao o neprikosnovenima kada je reč o skupštinskoj većini, što, izgleda, negativno utiče na samopouzdanje ostalih učesnika na izborima. Ta navodna neprikosnovenost ogleda se i u činjenici da Srpska napredna stranka, čiji je lider Tomislav Nikolić, jedan od favorita na predsedničkim izborima – Kragujevčanin, ali uprkos tome, njegova stranka poput svih ostalih, kampanju za lokalne izbore kao da odrađuje reda radi. Za to vreme, Stevanović uspeva i ono zbog čega u drugim gradovima reaguje Agencija za borbu protiv korupcije koja je nedavno gradonačelnicima Užica i Smederava naložila da zbog sukoba interesa podnesu ostavke na mestima predsednika lokalnih fudbalskih klubova. U isto vreme dok se to dešavalo, Stevanović je izabran za predsednika Fudbalskog kluba Radnički 1923. Ali i tu se postavio kao pater familias: "Ja i ne želim da budem predsednik kluba, ali ne mogu da razočaram delegate", objasnio je Stevanović posle imenovanja.

Poznavaoci kragujevačkih prilika ovo objašnjavaju i time što je mala verovatnoća da bi bilo koja druga partija, da se kojim slučajem našla na vlasti u Kragujevcu u protekle četiri godine, išta mogla da uradi drugačije nego što je do sada u ovom gradu urađeno. Stevanovića, međutim, to ne ometa da, uprkos činjenici da je prosperitet Kragujevca u velikoj meri u direktnoj vezi sa dolaskom Fijata uz svesrdnu pomoć Vlade Srbije, u kampanji govori o "opstrukcijama države", uprkos kojima ostvaruje svoje ciljeve za napredak Kragujevca.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

TRADICIJA: Proizvodnja Fijatovih automobila<br><br>foto: reuters
  • BEZ KONKURENCIJE U GRADU: Veroljub Stevanović<br><br>foto: tanjug
  • Serđo Markione i novi »Fijat 500«<br><br>foto: »vreme«