foto: tanjug

Trupni portret >

Fontana s devet rupa

Jao vlasti koja nas je sve dotle dovela da Ovakva opozicija ima najviši rejting. Ispada da su izbor, to je nama Naša demokratija dala, ovakva Zvezda i ovakav Partizan. Ali, ko što narod veli, ne pravi se pita baš od svačega, zato glasajte po savesti, budite Kreativni!

Drugovi borci i gospođe borkinje, samo što nije dat znak, gong, onaj goč, da glasovanje može da počne. Odmah po Prvomajskim praznicima, kad se odmorimo od nerada, ima da glasamo za šampione rada i svake druge vrline. Imamo tačno Dvanaest kandidata za Predsednika, i tačno Osamnaest, ima l’ ko zamerki na pismenost, lista za Parlamentarne izbore, što će reći za Republičku skupštinu. Tačno pod brojem Osamnaest je, namerno ili slučajno, NOPO, što se čita, i što piše, kao Nijedan Od Ponuđenih Odgovora. Lično imam dilema glede toga što se NOPO našao na listi, pride imam dilema što je na poslednjem mestu, jerbo je u najmanju ruku nefer, nepošteno itd., da se tako pokušavaju uloviti oni koji će na izbore izaći, e da bi rekli da im Niko Od Ponuđenih ne Odgovara, da sve to šit, pazi rima, koga je narod sit. No, tako je, kako je takav RIK, takva ova pravila igre, zašto, hipotetički i npr. Basarin Čučuk Đorđo, ili taj Tulimirović, ne bi bio poslanik. Samo da se sporadi toga da na znanje da je gospodin Milan Tarot svima dao na znanje da je izaš’o iz NOPO, "jer je shvatio da je trik u tome da Nikola Tulimirović, koji je prvi na listi, bude poslanik". Zato je gospodin Tarot osnov’o Grupu građana TANE, koja se čita kao Tarot Nepobedivi. Srećno TANE!

Što se tiče završnice kampanje, završnica kampanje ide po svome, što će reći neovisno od toga da, po neka istraživanja, samo 1,3 slovima Jedan zarez tri, posto građana veruje predizbornim obećanjima. Dakle, svi imaju Tim, svi imaju Plan, svi imaju Rešenje, na sve strane niču i rastu nova postrojenja i poslovi, Evropa je tu, Rusija je tu, Sigurnost, Preokret, Poštenje, Tradicija, Porodica, Vrednosti...

Kad sam već u oblasti, prirodno je da se nastavim sa vestima iz te oblasti. Kako su mi javili oni koji zaduženi za to, na Fejsbuk grupi Boris Tadić, ima i Fejsbuk kutak, stanica, kako se već zove, pod nazivom "I ja sam za Borisa". Tu možeš napišeš poruku, Zašto si za Borisa, i da se slikaš s njom. Tako su se, vidim, slikali, Savo Milošević, koji, a Savo zna, veli, Zato što je najpoštenije stvorenje u ovoj zemlji, Boža Đelić, a i Boža zna, sa tekstom, Ja sam za Borisa zato što nije folirant. Sa poruku ima i Ružica Đinđić, mlado muškinje i mlado ženskinje, čija imena mi ne znače ništa, što ne mora da znači, jer se ne zna šta nosi noć, šta nosi dan, a šta nosi izborni rezultat. Tako se ja načita Zašto su i Oni za Borisa: I ja sam za Borisa, zato što je svetski, a naš; Zato što mislim na svoju budućnost; Za Borisa sam zato što nam je omogućio pogled na svet; Jer s njim imamo svetlu budućnost; Ja sam za Borisa, jer samo njemu verujem; Jer gleda napred u bolji dan, mirniju noć, i svetlu beskonačnu budućnost; jedno žensko na jastuku veli, Zato što mogu mirno da spavam, dok dvoje pod kišobranom zajednički poručuje, Jer znamo da neće odustati ni kad dođe loše vreme! Ako je i od mene, dosta je. Evo i jednog koji se zove Dragan Todorović, i koji veli, Zato što je sposoban! Sve čestitke, sva priznanja, kreativnom timu.

Inače, Kandidat Tadić, koji i prosvir’o, jezdi Srbijom sa autobus Za sigurnu budućnost, ali stiže i postiže i na drugim frontovima. Zapaženo je da piše autorske tekstove u tiražnoj štampi, a javljeno i da je Kandidat za predsednika Tadić gostov’o u specijalnoj emisiji Informativno veče sa Ivanom Ivanovićem. Treba li reći šta tamo rek’o, jok, sigurno je bilo nešto specijalno, i samo za specijalce, ne zove se ta informativna kuća zađaba Prva televizija.

Ovde reknem da nije sve kako se čini, da je sve zađaba priča, ima tu i opipljivi’ rezultata, braćo i gospođe. Nije svuda stig’o Fijat, ali, sve se računa i piše. Eto i npr. da pomenem Valjevo, pošto to znam napamet, tu je u Glavnoj ulici otvorena fontana sa devet rupa. Fontanu po kiši otvorio lično Mrkonjić Milutin u sadejstvu sa drugovi socijalisti i gospoda demokrate, koje predvodio gospodin Mića, generalni direktor Železnica Srbije, plus šest mandata, ima i to, predsednik GO DS Valjeva. Jeste da u Valjevu postoje dve fontane koje ne rade, ali je izgrađena nova koja sporadično radi. I ne samo to, u ovi’ mesec dana nema ko nije bio, "Gorenje" obećalo novu fabriku, dva ministra otvorila obdanište koje će na jesen bude pušteno u pogon, predstavnici Crkve Isusa Hrista iz SAD svečano uručili 150 invalidskih kolica gradu Valjevu. A samo u jednom danu, samo u par sati, pomoćnik ministra Ministarstva rada i socijalne politike, zajedno sa DS gradonačelnikom, uručio kompjuter osmogodišnjem dečaku, svečano otvorio rampu za invalide ispred Narodnog muzeja, a ista dvojica, u istom danu, u Gornjoj Grabovici, predala na upotrebu romskoj porodici šporet na drva.

Ali ajde na krupnije i kapitalnije teme, Toma Vučić Nikolić održali miting u BG, sami rekli da bilo za pamćenje. Mara imena Milanka Karić bila načisto zapažena u tom Pokretanju Srbije, šta rekla, rekla da Toma nije slučajno broj 12 na listiću, da to proviđenje, ta ima 12 apostola, a i godina ima 12 meseci. Ali, sve je moguće u zemlji Srbiji, protiv takvih činjenica, i takve pameti, se ne mere. Umal’ smetnem, svoju tačku im’o i mister Đulijani, ko ga zvao, ko platio najskuplju avion kartu, Toma Vučić Nikolić odgovorili kako treba, nemaju pojma, Mister bio u privatnoj poseti. Kako bilo, došlo dotle da mister Đulijani voli da se oblači kao žensko, partija pokazala pojedinačnu Toma diplomu, koja dobijena na nekom isturenom odeljenju, biće da je neka ekonomija, menadžment u pitanju, a kad mu je Šešelj govorio da završi ta prava, ali i ta diploma je otklon od Šešelj prošlosti i potvrda da pojedinačni Toma nije slučajno broj 12.

Šta reći, jao vlasti koja nas je sve dotle dovela da i od Ovakve opozicije ima, imamo, lošiji rejting, koja se sa Takvom opozicijom obračunava njenim sredstvima. Ali, sve je to Naša demokratija braćo i gospođe, ne biraju se sredstva, iz Bečeja, ukraj Tise, javljaju da za glasove daju pakete, u kojima samo "Carnex" paštete vrede nekoliko ‘iljada dinara, sve organizovano, voze do biračkog mesta, isporuka po glasanju. A imaju i sistem kako se glasa, prvi iznese prazan listić, sledeći dobije zaokružen, iznese prazan, i teraj do izborne pobede.

Dakle, sve je ovo jedna velika kampanja, sve je podređeno toj Pobedi, i samo zato su ovi izbori jopet Biti ili ne biti. Od svih tih Programa bolje će biti samo onima kojima već jeste bolje. Partije se neće same od sebe odreći moći, i sposobnosti ucenjivanja koje su sebi pribavile. A izbor su, to je nama naša borba dala, ovakva Zvezda, i ovakav Partizan. Opet je narod bio u pravu, ne pravi se pita baš od svačega. Dakle, glasajte po savesti, može i za kralja, budite Kreativni! Kad je još Teslin Mark Tven rek’o, ala vladam ovim mislima, Kad se nađete na strani većine, vreme je da stanete i razmislite. Ali, kome još do razmišljanja, vozi Miško, do te Većine!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST