Zdravstvo >

Svetlana Vukajlović puštena iz pritvora

Bivša direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, optužena za malverzacije prilikom nabavke vakcina protiv svinjskog gripa, izašla je u ponedeljak, 28. maja, iz Okružnog zatvora u Beogradu da se brani sa slobode. Vukajlovićeva je Okružni zatvor napustila posle skoro osam meseci, pošto je Specijalni sud prošle nedelje prihvatio da izađe uz jemstvo hipoteke na stan vredan oko 100.000 evra. Uz polaganje garancija, iz pritvora je prošlog četvrtka izašla i bivša direktorka Jugohemije Smiljka Mileusnić-Adžić, a pritvor bi uskoro na isti način trebalo da napusti i direktor Detapa Ljubomir Pavićević. Odbrana Vukajlovićeve, Mileusnićeve i Pavićevića založila je njihove stanove kao jemstvo da neće pobeći i da će se odazivati svim pozivima suda. Četvrti optuženi za malverzacije prilikom nabavke ovih vakcina, direktor kompanije Jugohemija farmacija Vladimir Gravar, ranije je pušten iz pritvora. Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra prošle godine, a Mileusnić Adžićeva, tri meseca kasnije.

foto: a. anđić

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv Vukajlovićeve, Mileusnić-Adžićeve, Gravara i Pavićevića zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv svinjskog gripa krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

Svi se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora, a uskoro bi trebalo da im počne suđenje.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija Jugohemija farmacija, iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije Novartis, niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su, kaže optužnica, u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici: preduzeća Jugohemija farmacija i Detap, koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupnu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Inače, optužnica je nekoliko puta vraćana na "doradu". Prvi put u februaru, kada ju je Specijalni sud Tužilaštvu za organizovani kriminal vratio "iz formalnih razloga", sa obrazloženjem da je puna štamparskih grešaka i da ima pogrešno navedenih podataka. Mesec i po dana kasnije, optužnica je ponovo vraćena jer je kao dokaz priložena i dokumentacija na engleskom jeziku.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST