Srbija >

Nasilje nad profesorima

U samo desetak dana u Srbiji je pretučeno dvoje srednjoškolskih profesora.

Prvi slučaj dogodio se 22. juna kada je Dikica Ilić (59), profesorka matematike u gimnaziji "Jovan Skerlić" u Vladičinom Hanu, krenula kući iz škole. "Nakon sto metara hoda, osetila sam udarac u predelu desnog bubrega, nakon čega sam pala. Znala sam da je to bio on", rekla je Ilićka novinarima. Napao ju je učenik prvog razreda S. A. (15), koji ju je prethodno pratio od škole. Od pada, profesorka je polomila kuk i povredila nadlakticu. Dva dana kasnije, u niškom Kliničkom centru, ugrađen joj je veštački kuk.

"Od povreda me više boli saznanje da me učenik, kome sam pokušavala da pomognem da popravi ocenu, napao i to na ovako podmukao način. S. A. je imao mnogo izostanaka, i pored jedinice iz mog predmeta imao je i iz drugih", rekla je Dikica Ilić, koja 33 godine radi kao profesorka.

Direktor gimnazije u Vladičinom Hanu, Ivica Marković, kaže da je učenik izbačen iz škole – zbog 220 izostanaka. "Za sve ove godine rada nikad se nije dogodilo ovako nešto. Mi nemamo šta više da kažemo o ovome. Incident se dogodio van škole, a policija će utvrditi detalje", rekao je Marković.

Protiv maloletnog napadača biće podneta krivična prijava zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Drugog dana jula, na drugom kraju Srbije, pola sata pre ponoći, neko je pozvonio na vrata profesora Gorana Jovanovića (44), koji u gimnaziji "J. J. Zmaj" u Odžacima predaje fizičko vaspitanje. Na ulazu su bili Milan M. (51) i njegov sin Radivoj M. (25), koji su uz pretnju pištoljem pitali Jovanovića za ime, a zatim počeli da ga tuku metalnom šipkom.

Profesor je zadobio dvostruki prelom nosa i mnogo podliva po glavi i čitavom telu. "Govorili su da sam silovao i šamarao njihovo dete. Naravno da nisam imao pojma o čemu se radi, niti vremena da bilo šta kažem. Nisam ih nikada pre video. Policajci su mi kasnije rekli da je moja učenica četvrte godine gimnazije, ćerka, odnosno sestra napadača, rekla ocu da sam je silovao", ispričao je Jovanović medijima.

"Kasnije u istrazi učenica je rekla da sam je ‘samo seksualno uznemiravao’ i to tako što sam joj ‘zatražio broj telefona’ kad me je zamolila da joj pomognem kod kolega da popravi neku od devet slabih ocena na kraju školske godine", rekao je Jovanović.

Napadači su identifikovani i uz krivičnu prijavu sprovedeni istražnom sudiji Višeg suda u Somboru.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST