Obrazovanje >

Nečastiva na Filozofskom

Znate li ko je Jelena Karleuša? Znate li da biste, ako znate, a ujedno ste zaposleni na Filozofskom fakultetu u Nišu, zbog posedovanja informacije o identitetu folk pevačice, mogli da budete kažnjeni smanjenjem plate? Upravo ta disciplinska mera snaći će pet profesora i asistenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koji su činili komisiju za prijemni ispit. Razlog: na testu opšte informisanosti koji polažu kandidati za upis na Filozofiju, našlo se pitanje koje glasi: Novi hit Jelene Karleuše u naslovu pominje biblijske gradove: a) Nazaret i Vitlejem, b) Jerusalim i Jerihon, c) Sodomu i Gomoru. U redakcijama tabloida pouključivali su se alarmi koji zalarmaju svaki put kad se negde pomene Karleuša i njene koleginice, razni komesari za moralnu ispravnost i kulturnu čistotu za tren oka bili su pod punom opremom za brza dejstva i šou je mogao da počne.

"Nije mi jasno kako nekom profesoru ili asistentu koji predaju na Filozofskom fakultetu padne na pamet da ubaci ovakva pitanja. To znači da oni slušaju Jelenu Karleušu?! Na sastanku Centralne upisne komisije moraće da mi odgovore kako se to pitanje našlo u testu. Kazniću ih da će narednih godinu dana pominjati Jelenu Karleušu kada budu primali platu", izjavio je ozlojeđeni dekan Filozofskog fakulteta Goran Maksimović za "Blic". U žaru borbe za moralno-kulturno-intelektualnu čistotu, dekan je još dodao i sledeće: "Od dvadesetak kandidata koji su polagali prijemni, niko nije odgovorio na ovo pitanje, jer to su deca koje zanima Kant, Hegel, Platon, Aristotel, a ne folk pevačice." Maksimović je najavio da će tražiti da se odgovor na ovo pitanje prizna kao tačan svima koji su polagali test. Iako tvrdi da odgovor nije znao niko, prema onome što se po društvenim mrežama može čuti od ljudi koji tvrde da su upućeni, od ove odluke neće profitirati mnogo kandidata: Zapravo, samo njih četvoro nije znalo naziv Karleušinog hita.

Šta je problem sa Karleušom na Filozofskom? Pitanje je u direktnoj vezi sa onim: šta je svrha testiranja opšte informisanosti budućih studenata filozofije. Cilj tog testa je provera zainteresovanosti budućih studenata za svet oko sebe, provera širine njihovih interesovanja i opsega radoznalosti. Zainteresovanost, radoznalost i upitanost nad svakom sferom života i iskustva osnovne su predispozicije za bavljenje filozofijom. Gde je tu Karleuša? Pa, svuda oko nas. Iskače iz svakog kioska i zvučnika, iz ekrana kompjutera ili televizora. Ako je neko zaista uspeo da provede gotovo dve decenije života i ne primeti nešto što ga zaskače sa svih strana, legitimno je dovesti u pitanje njegovu zainteresovanost za svet koji ga okružuje.

No, problem je na drugoj strani. Dekan niškog Filozofskog zgranut je činjenicom da njegove kolege znaju za Jelenu Karleušu. U vreme nikad slobodnijeg protoka i nikad dostupnijih izvora informacija, izjava po kojoj studente treba da zanimaju Platon i Hegel, dok Karleuša treba da ostane nepoznanica, implicitno uspostavlja "informacionu segregaciju": onaj ko zna nešto o Karleuši, manje vredi od onog ko o njoj ništa ne zna. Nejasno je zašto dekan Maksimović podrazumeva da znanje o Hegelu isključuje mogućnost znanja bilo čega o Jeleni Karleuši, i obrnuto. Pomalo je zastrašujuće da neko ko vodi jedan fakultet na kom se izučava filozofija, smatra da postoje informacije koje je sramota znati i čije posedovanje treba novčano kazniti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST