foto: m. milenković

Na licu mesta >

Na kolačima kod ministra

Kad iz Takovske ulice skrenete u drugu ulicu levo, ispod Doma Narodne skupštine, ulazite u ulicu Majke Jevrosime. Na broju 30 nalazi se Muzej automobila. Ako nastavite da idete Takovskom, i skrenete u prvu ulicu desno, ulicu Ilije Garašanina kod Palilulske pijace, naići ćete na staru poslastičarnicu. Ono što povezuje ova dva mesta u susedstvu je aktuelni ministar kulture, Bratislav Petković.

Sa tradicijom od oko sto godina, kroz koju su se smenile tri generacije poslastičara – deda, otac i sin, poslastičarnica "Petković" poznata je po svojim ukusnim kolačima, kesten pireu i sladoledu. Ipak, u poslednjih par dana postala je poznata po još nečemu. Naime, sadašnji vlasnik poslastičarnice Bratislav Petković postao je ministar kulture u novoj vladi Republike Srbije. Ali, nije to sporno – poslastičar i ministar. Ono što ne ide sa ministarskom foteljom je dug od osam i po miliona dinara za neplaćeni porez i doprinose za poslastičarnicu. Bratislav Petković se zbog neplaćene obaveze nalazi na 317. mestu na listi najvećih srpskih dužnika Poreske uprave.

Ministar je obećao da će izmiriti dug do preuzimanja funkcije i podići kredit, a u utorak je u medijima objavljeno da je Petković uplatio deo duga. U Poreskoj upravi su potvrdili ovu informaciju, ali račun, koji je blokiran još prošle godine, ostaje blokiran dok se dug ne izmiri u potpunosti.

Međutim, to ne utiče na rad male prodavnice ukusa. U njoj se i dalje prave šampite, čokoladni mus, krempite, esterhazi, pariska torta, sitni kolači i sladoled, služe boza i limunada. Drveni ambijent odiše starim vremenima, a portret oca našeg ministra, u zadnjem delu poslastičarnice, podseća da je to mesto sa tradicijom. To potvrđuju i redovne starije mušterije čije narudžbine ljubazna radnica unapred zna. "Boza i kesten pire?", osmehujući se pita stariju gospođu, koja uzvraća osmeh i potvrdno klima glavom.

Na pitanje "Šta preporučujete?", radnica odgovara "Sve je sveže i ukusno". Sveže je jer se kolači prave na licu mesta, a što se tiče ukusa, "o ukusima ne treba raspravljati". Ako volite malo slađe krempite i čokoladni mus, dopašće vam se.

Pošto je otac aktuelnog ministra kulture gajio prijateljstva sa mnogim poznatim ljudima iz sveta umetnosti, u ovoj poslastičarnici možete sresti stare slikare poput Petra Omčikusa i drugih.

Bratislav Petković je završio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Njegova dramska dela izvođena su na sceni Beogradskog dramskog pozorišta i sceni pozorišta Moderna garaža, čiji je i osnivač. Pored pozorišta, Petković je i ljubitelj starina, tako da je od svoje kolekcije starih automobila, zajedno sa Skupštinom grada Beograda, 1994. godine osnovao Muzej automobila, u kom se osim zbirke istorijski bitnih automobila nalaze i podaci o razvoju domaćeg automobilizma.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST