DOGOVOR VLADU GRADI: I. Dačić, A. Vučić i J. Tabaković / fotografije: tanjug

Komad iz života narodnog predstavništva >

Jorgovanka u džepu Mlađana Dinkića

PROLOG

Nakon iscrpne rasprave o Mlađanu Dinkiću, na šestom vanrednom zasedanju Narodne skupštine 6. avgusta 2012. za guvernera Narodne banke Srbije izabrana je dr Jorgovanka Tabaković, dosadašnja predsednica poslaničke grupe Srpske napredne stranke – "za" je glasao 131 narodni poslanik, "protiv" je bilo 34, niko nije bio uzdržan, nije glasao jedan, od ukupno prisutnih 166 narodnih poslanika.

Lica: Jorgovanka Tabaković, kandidatkinja za guvernera koja u skupštinskom amfiteatru tokom tih sedam sati rasprave od 19.10 do 16.45 ne izgovara nikakav tekst

Poslanici koji govore

Poslanici koji glasaju

Poslanici koji su u sali, ali bojkotuju elektronsku evidenciju prisustva

Kamermani

Didaskalije: Letnji avgustovski dan. 38 stepeni u hladu. Beograd liže sladoled. U skupštinskom amfiteatru atmosfera svečana i radna. Vidi se da je početak mandata. Neka ima nove cipele, neka novu frizuru, neko novu mašnu, a oni iz vlastikomplet. Frizure doterane.

Jorgovanku Tabaković, kandidatkinju za guvernera NBS-a, novinari dočekuju na izlasku iz prostorija poslaničke grupe SNS-a, slikaju je u onom belom kostimu s velikim crvenim i crnim cvetovima, intenzivno, reklo bi se, nebankarski šarenom, s jednom torbom preko ramena, drugom većom u ruci, onoj kojom ne drži svetli mobitel povezan sa slušalicom u uhu, i prate je kroz hodnik. Deluje kao da je pokupila stvari i da odlazi, začešljana, nasmešena i srećna. Izjavila je pred novinarima da će služiti građanima. Pojedini poslanici su je uzalud pozivali da uđe u salu da bi joj postavili teška pitanja.

ŽARKO KORAĆ (LDP): Ja gospođu Tabaković znam dobro, zajedno smo postali poslanici 1993. godine. To su bila jako teška vremena, ratna vremena. Ona je pripadala tada jednoj stranci, Srpskoj radikalnoj stranci, čiji su neki poslanici i njen tadašnji i sadašnji predsednik neobuzdano napadali nas koji smo bili predstavnici demokratske opozicije. Gospođa Tabaković to nikada nije radila. Ja sam nju zapamtio po uljudnosti, pristojnosti i ona zaista, sve vreme dok pamtim njen rad u Skupštini, nikada ništa ružno ni o kome nije rekla. Dakle, pokazivala je jednu osobinu, po mom mišljenju vrednu hvale posebno u Srbiji, da nikad lično ne napada i da se jako trudi da nikada ne kaže ništa loše...

Ovo o čemu govorim ne odnosi se na nju kao pojedinca, nego na jedan princip. Taj princip kaže da bi bilo dobro da postoji jedna nezavisna institucija i da bi bilo dobro da onaj ko vodi tu instituciju bude makar relativno nezavisan ili do neke mere odvojen od političkih stranaka, posebno političkih stranaka koje su u vlasti...

Cela Amerika je slušala, uključujući i američkog predsednika, šta će sekretar generalnih rezervi, a to je u stvari guverner njihove banke, Alen Grinspan reći o finansijama, kursu dolara, o kamatama, kamatnoj politici. Koliko se sećam, on je preživeo četiri američka predsednika. Nijednom američkom predsedniku nije palo na pamet da ga smenjuje, a verujem da nije ni mogao da ga smeni, jer je uživao veliki ugled među finansijskim stručnjacima i u američkoj javnosti.

MIROSLAV MARKIĆEVIĆ (NS): Iznenadilo me je da jedan kolega ne zna da su federalne rezerve Amerike privatna banka... Da li neko razmišlja da NBS treba u tom smislu da bude nezavisna, da bude i privatna? Kako su neki potezi vučeni, mogu da sumnjam i u to.

ŽARKO KORAĆ (LDP): Nećemo valjda sada ovde voditi raspravu o federalnoj banci SAD. Uzgred, budi rečeno, ako se pozivate na srpsku istoriju, u Kraljevini Srbije i naša nacionalna banka je bila pola u državnom, pola u privatnom vlasništvu. Tako je gospodin Vajfert i mogao da bude guverner te banke.

Federalne rezerve su samo formalno privatna banka, a defakto njom upravljaju SAD. One su kao takve i uspostavljene prvim aktom američke vlade koji je potpisao Džordž Vašington krajem 18. veka.

Ali, čemu ova rasprava? Ja nisam bankarski stručnjak, a ni vi. Hteo sam da kažem da nije uobičajeno da se guverneri menjaju, kad se menja vlast...

NEBOJŠA STEFANOVIĆ (predsednik Skupštine, govori s mesta poslanika SNS-a): Svako ko poznaje Jorgovanku Tabaković, makar i jedan dan, zna da ona nikada neće biti bilo čija marioneta, da je niko nikada neće staviti u džep. Gospođa Tabaković će u svom radu biti istinski samostalna.

MIROSLAV MARKIĆEVIĆ (NS): Predsednik Nove Srbije pre nekoliko dana, hvaleći Jorgovanku Tabaković i govoreći ono što i mi mislimo u poslaničkom klubu Nove Srbije, da će ona biti dobra guvernerka i da će, pre svega, raditi u interesu građana, uporedio ju je sa čovekom koji odavno nije među nama, sa popularnim deda Avramom...

Logično je da damo poverenje koleginici koja je ovde godinama sa nama i koju smo upoznali, koja će, siguran sam u to, biti nezavisna i više nego što je zakon na to obavezuje...

ALEKSANDAR ČOTRIĆ (SPO): Setimo se da je najpre predsednik Nikolić predložio gospođu Tabaković za mandatara za sastav buduće vlade, a kada nije dobila tu funkciju, onda je predložena od istog političkog funkcionera za mesto guvernerke i to onda deluje kao neka utešna nagrada.

NADA KOLUNDŽIJA (DS): Stavljati na čelo NBS-a drugog čoveka partije koja je u vlasti, ne samo da ne govori o tome da depolitizacije uopšte neće biti, već govori pre svega nedvosmisleno o tome da postoji jasna namera vladajuće većine i ove izvršne vlasti da uspostavi punu partijsku državu.

DRAGAN TOMIĆ (DSS): Ovde se koristi termin nezavisnost guvernera, koji je do sada bio u ostavci. Moram da podsetim samo da smo od 2000. godine naovamo mi imali te tzv. nezavisne i stručnjake uvožene iz inostranstva sa nekih kurseva, a ispostavilo se da se radi o najvišim funkcionerima DS-a, Đeliću, Vlahoviću i ostalima, koji su protutnjali Srbijom i ostavili iza sebe finansijski haos.

ALEKSANDAR ČOTRIĆ (SPO): Moramo da se prisetimo da je gospođa Jorgovanka Tabaković bila članica Vlade Mirka Marjanovića, u tzv. vladi narodnog jedinstva, u periodu od 1998. do 2000. godine, a taj period nam je ostao u najružnijem mogućem sećanju, s obzirom na najnegativnije moguće ekonomske pokazatelje vezane za rad te vlade. Setimo se da je inflacija tada bila preko 100 odsto, da su plate bile svega 40 nemačkih maraka.

LJUBIŠA STOJMIROVIĆ (SNS): Ona je bila ministar za privatizaciju, koliko se sećam. Spoljni dug Srbije je tada bio negde oko 6,5 milijardi. Danas je negde preko 30 milijardi. Karakteristično je još za to vreme da su sva dobra, sve naše firme bile sačuvane, a danas smo u situaciji da je mnogo toga, odnosno sve ono što je vredelo prodato i da više nije naše.

NADA KOLUNDŽIJA (DS): To što je nominalno dug države u to vreme bio manji nego sada, ne znači da on nije bio 130 odsto u odnosu na BDP...

Posle te vlade ostalo je 27 neisplaćenih penzija, 24 neisplaćena socijalna davanja svim korisnicima socijalnih usluga, milijarde stare devizne štednje.

VEROLJUB ARSIĆ (SNS): Ne znam ni za jednu aferu iz vremena privatizacije dok je ministar u Vladi Republike Srbije bila Jorgovanka Tabaković. Nema ih. Kreditni rejting nije vezan za ime i prezime guvernera, nego za javni dug i bruto dohodak, a mogu da kažem da smo u četiri poslednje godine zaduženi više nego što nas je Broz zadužio za 40 godina.

MARJAN RISTIČEVIĆ (SNS): Zaduživali ste se kod MMF-a, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke, ma do Azerbejdžana ste došli, do Alijeva. Dizali ste spomenike po beogradskim parkovima, da biste imali gde da uzmete pare i da tako očuvate kurs.

MAJA VIDENOVIĆ (DS): Nisam sigurna da su predstavnici vladajuće koalicije svesni atmosfere koja je stvorena i u domaćoj i u stranoj javnosti. Postali smo svetska vest, dame i gospodo.

Ovih dana vesti iz Srbije glase (citiram): "pojačana sumnja oko privrženosti evropskim integracijama", kako prenosi ‘Rojters’, "korak unazad", kako navodi Evropska komisija, "slabljenje nezavisnosti Narodne banke", tako ovih dana ističe MMF. Danas svetski mediji prenose da su izmene Zakona o Narodnoj banci i izbor guvernera Narodne banke potezi koji će sigurno uzdrmati potencijalne investitore u Srbiji...

NADA KOLUNDŽIJA (DS): Mi smo već dobili reakcije od svih relevantnih međunarodnih institucija, između ostalog i iz EU i, naravno, ono na šta smo upozoravali obistinilo se: da donošenje ovog zakona i ovakav politički udar na nezavisnost i samostalnost centralne banke predstavlja ogroman korak unazad, da predstavlja antievropsku praksu, predstavlja potez koji će Srbiju sasvim sigurno dovesti u poziciju da uspori svoj put ka EU.

MIROSLAV PETKOVIĆ (DSS): Veoma nas interesuje kako će novi guverner uticati na ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku ove zemlje? Ciljevi NBS-a su jasno definisani Zakonom o NBS-u, ali nijedan zakon ne definiše ciljeve Vlade Republike Srbije. Da li su isti ciljevi NBS-a i Vlade? Na osnovu izjava, sada već aktuelnih ministara i nekih ljudi koji vode stranke vladajuće koalicije, jasno je da ti ciljevi ne mogu da budu isti i ne mogu da se poklapaju...

JUDITA POPOVIĆ (LSV): Očigledno da je postojao određeni pritisak kojem je guverner Šoškić podlegao: 1. avgusta je podnet Predlog zakona, guverner je već 2. avgusta dao ostavku. Brzopotezno u hitnom postupku se rešavaju tako krupna pitanja kao što je Narodna banka Srbije i guverner.

MARKO ATLAGIĆ (SNS): Ostavka guvernera dr Dejana Šoškića, po meni, uzrokovana je prvo – kursnom listom; drugo – onim što se pred očima naših građana i stručne ekonomske javnosti dešavalo u Agrobanci, Komercijalnoj banci Beograd i Razvojnoj banci Vojvodine; treće – njegovim nemim posmatranjem kako privreda Srbije nestaje, propada, zato što se zaduživala po jednom kursu dinara, a danas se dug otplaćuje od preko 55 odsto većem kursu dinara; četvrto – time što gospodin Dejan Šoškić nije na vreme, energično ukazivao na preveliku zaduženost države, a ona je krajem 2011. godine prešla ne samo zabranjeni zakonski maksimum od 45 odsto DBP-a nego preko 55 odsto.

DUŠAN PETROVIĆ (DS): Ko je pisao Predlog zakona o izmenama Zakona o Narodnoj banci? Znam da ste svi predložili tu izmenu, poslanici SNS-a, poslanici Mlađana Dinkića, poslanici SPS-a, ali ko je pisao to?

(PREDSEDAVAJUĆA: Molim vas, vratite se na temu.)

DUŠAN PETROVIĆ (DS): Narodna banka je tema. Pitam, zašto je gospođa Tabaković, kao kandidat za guvernera, u tom trenutku narodni poslanik, potpisala ovakav jedan predlog? Znači, gospođa Tabaković je potpisala da može guverner Narodne banke, a to će ona da postane, da odluči da, između ostalog, i štedni ulozi građana budu upotrebljeni da bi Narodna banka štampala novac...

VLADIMIR ILIĆ (URS): Vi ste promovisali bivšeg premijera kao nestranačku ličnost, kao profesionalca i doveli ste ga u tako neprijatnu poziciju da se vrlo često dešavalo, a svedok sam bio tome, da nijedna odluka nije mogla da se sprovede, a da se vi lično ne konsultujete oko toga.

DUŠAN PETROVIĆ (DS): Što se tiče ovoga o čemu je gospodin Ilić govorio, tu može svako svoje rumore i ono što je negde načuo da se zbiva ili misli da se zbiva da ovde iznosi, ali to nema nikakvu vrednost.

MIROSLAV PETKOVIĆ (DSS): Ovde imam stenografske beleške sa sednice na kojoj je biran gospodin Šoškić i siguran sam da mnogima ne bi bilo prijatno u ovoj sali kada bih ih pročitao. Bilo je tu interesantnih tema, govorilo se o "sinerdži" kapitalu, o Nacionalnoj štedionici, o Mlađanu Dinkiću, o softverskim prevarama, ali to nije tema ove sednice...

MIRKO ČIKIRIZ (SPO): U političkom smislu je jako neumesno da ona polovina ministаra kojа sada sedi u ovoj vladi, drvlje i kamenje baca na prethodnu vladu u kojoj sedela, kriveći je za ekonomsko stanje u kome se nalazimo, a koje su oni u najvećoj meri kreirali. Tu, pre svega, mislim i na gospodina Dinkića i aktuelnog premijera koji je u prethodnoj vladi bio prvi potpredsednik vlade i i te kako imao uticaja na ekonomsku politiku.

BORISLAV STEFANOVIĆ (DS): Pričamo o principima i smatramo da je vaš princip, koji sad uvodite, štetan, da je loš. Niste nas ubedili da nije, niste ubedili građane, niste ubedili MMF, Svetsku banku, ali ste se ubedili međusobno u koalicionom dogovoru. Sada će SNS, uz sve uvažavanje, najveća stranka u sadašnjem režimu, imati veliki problem.

Imaćete, gospodo, glavobolju koju smo mi imali. A i gospođa Tabaković. Prvi problem će joj biti – direktor Uprave za kontrolu iz G17 plus. Šta ćete onda da uradite? ... Dobili ste ljude koji znaju dobro kroz svoje kanale da usmere novac tamo gde oni hoće. To je ono što nas plaši, a što znam da plaši i SNS.

Sigurno je da će direktor Uprave za kontrolu u velikoj meri pokušati da stavi u džep guvernerku.

VLADIMIR ILIĆ (URS): Izgleda da ne prestaje (vaša) opsednutost URS-om... Pozivam vas, kažite nam ko je taj direktor uprave za kontrolu finansijskih institucija, pa da raspravljamo i o njemu danas...

BORISLAV STEFANOVIĆ (DS): Ponovo vas gledam u oči i tvrdim da će direktor Uprave za nadzor NBS-a biti čovek iz vaše stranke. A to kako se zove, to ćete nam vi reći. Kao što ćete nam reći, pretpostavljam, na koji način ste napravili deficit i 2006. godine i 2007. godine, kada je prodat "Mobtel" – (tako) što ste povećali plate državnih službenika za preko 30 odsto u toj godini (i uz) neodgovorno i diskreciono trošenje budžeta u okviru NIP... Vi ste Zakonom o fiskalnoj decentralizaciji povećali deficit države za preko 30 milijardi dinara godišnje, ili oko 1 odsto BDP-a. E, to ste vi radili...

A šta smo mi radili sa vama u toj vladi, kako oni kažu, bivšem režimu?

Radili smo ono isto što se oni sada pripremaju da rade – da trpe. Da trpe i da uče kako se ucenjuje i kako pare odlaze kroz oluke koje postavlja URS.

A tek kad dođe na red decentralizacija, regionalizacija koju obećavate, pa kad napravite 12 regionalnih skupština, 12 regionalnih vlada, čuda!

Ova zemlja se neće 20 godina izvući od vaših deficitarnih pokreta i poteza koje ste pravili. Vi ste kroz NIP gurali pare u Loznicu, gurali ste tamo gde ste na vlasti ... I vi sada nama držite predavanje!

VLADIMIR ILIĆ (URS): Upravo ste priznali sada, pred svima, da ste imali nesposobnu vladu. Da li je moguće da jedan tako mali partner koga vi unižavate, potcenjujete, pokušavate da uništite deset godina, uspeva takve probleme da vam pravi?

BALŠA BOŽOVIĆ (DS): Meni je iskreno žao gospođe Jorgovanke Tabaković, vidim da nije u sali i potpuno je razumem zbog toga. Žao mi je zato što je ona žrtva odnosa u novoj koaliciji između Srpske napredne stranke i G17 plus. Ona će biti, na njenu nesreću, saučesnica u predstavi čiji je osnovni cilj da se stavi šapa Mlađana Dinkića na devizne rezerve naše zemlje …

PREDSEDNIK: Gospodine Božoviću, termin "šapa" ne priliči da se koristi u Narodnoj skupštini.

BALŠA BOŽOVIĆ (DS): Kao što znate, pokušali smo da stanemo na put njegovoj politici, pogubnoj po ekonomiju Srbije. Kao što znate, Mirko Cvetković je bio premijer koji ga je razrešio ministarske funkcije, što bi rekao narod, izbacio ga je iz te vlade, ali ste vi naše namere osujetili time što ste mu dali nezapamćenu moć.

Nije najgora stvar danas to što gospođa Tabaković, uz kakav-takav CV, biografiju, neće dobro obavljati funkciju guvernera NBS-a. Nije najgore ni to što nije kvalifikovana bogzna koliko za takvu funkciju. Najgore je to što je sva vlast i moć predata u ruke Mlađanu Dinkiću i ekspertima koji su uništili i ekonomiju i zdravstveni sistem Srbije od 2000. godine do danas. Najgore je na kraju to što ste jednu nezavisnu, retko nezavisnu instituciju podelili brutalno kao stranački plen.

VLADIMIR ILIĆ (URS): Obratiću se poslanicima SNS-a. Verujem da razumete da se oni vama nude u koaliciju. Spremni smo da im ustupimo naše mesto, ako ste vi spremni da ih prihvatite.

MAJA VIDENOVIĆ (DS): Bili ste u vlasti, gospodo, prethodnih 12 godina, bili ste kreator njene i ekonomske i finansijske politike... Meni je, iskreno, na trenutke i zabavan pokušaj lidera vaše stranke, gospodina Mlađana Dinkića, da se predstavi kao novi činilac na političkoj sceni Srbije... izuzev ako se možda ne vodite tezom da je on do juče bio predsednik stranke G17 plus, a da je danas predsednik URS-a...

VLADIMIR ILIĆ (URS): Zaista molim vas iz SNS-a: uzmite ih u vladu...

Vi ste, gospodine Stefanoviću, dobro diskutovali, svaka čast, ali vi zaista nemate moralno pravo zbog nečega šta ste uradili 2003. godine. Podsetiću i vas i javnost, vi ste izabrali u ovoj istoj Skupštini guvernera sa 125 glasova, falsifikovanjem narodne volje. U ovoj istoj Skupštini vaši poslanici su glasali iz Bodruma. Da li se sećate toga?

VEROLJUB ARSIĆ (SNS) (autoritativno kao neko ko misli da se pita): Mislim da narodni poslanici koji pripadaju bivšem režimu ništa novo nisu rekli i na ovoj debati prilikom izbora kandidata za guvernera Narodne banke. To su one priče koje smo čuli prilikom donošenja izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci. Kreditni rejting Srbije pada, ali ne zbog nove koalicije, nego zbog rezultata koje je imao prethodni režim.

U 16.45 poslanici glasaju. Predsednik Skupštine čestita izabranoj guvernerki. Aplauz. Srećan kraj sednice.


Epilog:

Jedan novinarski cinik surfuje i svečano se kezi kada nađe video-klip o skupštinskom životu iz 1991. "Priča ima tužan kraj!"

POSLANIK BRANO LAZIĆ: Moja je priča: uhvatili su dedu i unuka, i naišao je neprijatelj, i trebalo je da potraži put..." (Galama)

BRANKO LAZIĆ: "Samo se vi smejte..." (Galama)

BRANKO LAZIĆ: "Smejte se... Priča ima tužan kraj..."

PREDSEDNIK SKUPŠTINE SLOBODAN UNKOVIĆ: "Dozvolite, ljudi, da čujemo tužni kraj priče..." (Galama)

Dan kasnije, dok tekst ove dramaturške obrade dokumentacionog materijala odlazi u štampu, neko kaže da se komadu iz života narodnog predstavništva mora dopisati sadržaj vruće vesti: Američka agencija za kreditne rejtinge Standard end Purs (S&P) snizila je dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stepen, sa BB na "BB-", sa negativnom prognozom zbog izostanka hitnih vladinih mera koje bi povećale poverenje u monetarni sistem i povratile fiskalnu stabilnost...

Dokumentacioni centar "Vremena"
Minimalna dramaturška adaptacija: Milan Milošević


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

PREDSTAVNIK »STAROG REŽIMA« I NOVE VLASTI U SKUPŠTINI: Mirko Cvetković...
  • ...i Marjan Rističević
  • Uvećana