Novogovor >

Ultimativno

Jeste li videli taj "ultimativni test automobilskih performansi"?

Znate li da "telefon HTC EVO 3D pruža ultimativan 3D doživljaj bez naočara". Ne verujete da "‘tojota prius’ predstavlja ultimativno ekološko rešenje"? Skeptični ste, takođe, kada modistkinja presuđuje da je "roze – ultimativna letnja boja", ne verujete da "šiljci i nitne više nisu rezervisani samo za rokere i pankere, već da će to biti ultimativni trend za predstojeću jesen i zimu". Gledate belo dok neko objašnjava da su "mnoge žene sigurno poželele da budu u koži Rakel Velč, glumice koja je skoro pet decenija proglašavana ultimativnim seks simbolom", ali...

Neko hvali ultimat fajtere, a neko "‘Bajs plus’ karavan kao miroljubivi skup koji slavi biciklizam – sa ultimativnim ciljem da poveća broj biciklista u urbanoj sredini".

Kao što je nekad sve bilo super, sad je sve ultimativno: ultimativni sport, ultimativni test, ultimativna borba, ultimativni pogodak, ultimativni dens, ultimativno loženje u Strahinjića Bana, ultimativni vodič za izgradnju mišića, ultimativni reper, ultimativni vodič za svadbe, ultimativni provod, ultimativni haos, ali baš, baš, ultimativni...

Ako zatražite pomoć prevodioca, sledi odgovor: "Ti si brate ultimativno glup da bi ovo shvatio..."

Ultimativno je za vas nešto što ima formu ili prirodu ultimatuma. Ultimatum je, zna se, poslednji predlog posle koga više nema razgovora, a u diplomatiji posle ultimatuma možda sledi i rat.

Novi domaći jezikotvorci se, međutim, bezbrižno igraju rečju iz korena reči ultimatum, posrbljujući ultimate (altimat) – krajnji, zadnji, poslednji, osnovni, konačni. Tu reč, kažu knjige, Englezi koriste negde od 1380, poenglezivši latinske reči ultimare (doći do kraja), ultimus (poslednji), ultimo (poslednji dan u mesecu).

Izgleda da u novom šifrovanom jeziku, u kome značenje ne nosi reč već kontekst i asocijacija, ultimativno znači i najbolje i najgore i najdalje, i maksimalno, i od najveće važnosti, i glavno (kardinalno) i konačno (definitivno), i nešto krajnjeg dometa, i ekstremno; i nešto najfinije, i superiorno po kvalitetu, efektima, ili luksuzu, ali i nešto što je "ultimativni blam za gledanje".

Biće da je izraz "vrh, brate!" sinonim za reč ultimativno – samo što ovde asocijacija ide horizontalno.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST