Rat između najveće svetske kompanije (Epl) i firme koja prodaje najviše mobilnih telefona (Samsung) trebalo bi da nas brine podjednako, ako ne i više, nego građanski rat u Siriji ili kriza u Iranu. Koliko god nam se činio nadrealnim, direktno se tiče svih nas, čak i ako nismo korisnici njihovih aparata. Odluka da Samsung Eplu na ime štete isplati milijardu dolara (nepravosnažna) primer je najveće poslovne odštete u istoriji, a posledice ćemo tek sagledati.

U najgorem slučaju, neke zemlje, SAD pre svih, mogle bi trajno da zabrane ne samo prodaju Samsungovih telefona već i njihovo unošenje na svoju teritoriju. Zamislite situaciju gde vam na granici oduzimaju mobilni telefon i potom vaš očaj dok pokušavate da organizujete svoj život bez njega i svih neophodnih aplikacija.

Stručna javnost nije toliko uzbuđena. Iako je malo onih koji smatraju da je presuda nepravedna, većina veruje da je kopiranje Epla u suštini dobro i za tu firmu i za korisnike uopšte. Pre svega ova bitka tera obe firme da prave sve bolje aparate u istom platnom razredu, što za nas nije loše. Takođe, prelazak sa jednog modela na konkurentski ne predstavlja dramu, ne učite iznova gde se šta nalazi kao što je to bilo u prvom svetskom mobilnom ratu kada su se tukli Nokija i Soni Erikson. Nije da sada nema radikalno religioznih korisnika jednog ili drugog, ali je broj preletača znatno veći.

Sticajem okolnosti, ovog leta proveo sam nešto vremena u nekoliko Eplovih prodavnica, što je bila dobra prilika da se uverim u to zašto je ovo najveća firma na svetu. Nema tog problema koji vam neće rešiti za najviše deset minuta, kakav god kvar na uređaju imali, uključujući i fizička oštećenja. Eplov korisnik oseća se sasvim zaštićenim kada kupi njihov proizvod, pod uslovom da je Epl zvanično prisutan u njegovoj zemlji, što sa Srbijom nije slučaj. Epl vam, zapravo, prodaje uslugu dok je aparat koji proizvode samo sredstvo kojim se ta usluga koristi. Takav je i tretman.

Samsung je druga priča. Ova kompanija prodaje aparat, usluga je prepuštena Guglu i sve se obavlja na internetu. Kod Samsunga ne osećate fizičku pripadnost ideji, kao što je to slučaj kod Epla, reklo bi se da su efikasni, ali ne i kreativni. U Epl storu će vas podsticati da isprobavate njihove proizvode i razgovarate o problemima, Samsung će vas ohrabrivati da ih kupite. Ako treba da se opredeljujem, rekao bih da je Eplov pristup daleko bolji i ako za nečim žalim, to je što Samsung i to nije prekopirao.

Vredi svaku paru, uključujući i eventualnu kaznu. U milijardama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST