Intervju – Zoran Mitrović, generalni direktor »Victoria Group« >

Jedinstveni u Evropi

"Postoje fabrike za preradu soje, ali ovakav proizvodni portfolio, sa zaokruženim fazama prerade, gde se svaka naslanja na onu prethodnu, jedinstven je u Evropi i značajna komparativna prednost ‘Victoria Group’ i njene fabrike ‘Sojaprotein’. Otvaranjem nove fabrike, kao i budućeg pogona za proizvodnju funkcionalnih sojinih koncentrata, mi ćemo vrlo brzo, u naredne dve-tri godine biti apsolutni lider u Evropi"

U trenutku kada ovaj broj "Vremena" bude izašao iz štampe, u fabrici "Sojaprotein" u Bečeju već dva dana će raditi novi pogon za proizvodnju tradicionalnih sojinih proteinskih koncentrata. Investicija vredna 30 miliona evra otvorena je u utorak 4. septembra, a tri dana ranije, u subotu, pogon i fabriku "Sojaprotein" obišli su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i novi predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti. Prilikom posete, Čakrabarti je izjavio da "Victoria Group" "treba da bude primer za ceo region po tome šta je moguće uraditi u ovako teškim vremenima i uslovima na tržištu" i da se u toj kompaniji "uspešno sprovodi partnerstvo EBRD-a i ‘Victoria Group’, u čijem je sastavu ‘Sojaprotein’".

Fabrika "Sojaprotein", privatizovana pre deset godina, sa neto dobitkom za 2011. godinu većim od milijardu i sto četrdeset miliona dinara, jedna je od najuspešnijih članica kompanije "Victoria Group", koja u svom sastavu danas ima deset kompanija povezanih po svom proizvodnom lancu u objedinjeni sistem – od prerade uljarica i proizvodnje proizvoda sa primenom u industriji hrane, do proizvodnje mineralnih đubriva, hrane za životinje, veterinarskih proizvoda, organizovanja primarne proizvodnje i otkupa uljarica. Ukupno, u 2011. godini poslovna dobit "Victoria Group" je bila 54 miliona evra, a poslovni prihod iznosio je 524 miliona evra. Otvaranje novog pogona i uspešna godina u periodu ekonomske krize bili su povod da "Vreme uspeha" razgovara sa Zoranom Mitrovićem, generalnim direktorom "Victoria Group".

"VREME": Recite nešto više o novoizgrađenom pogonu u Bečejušta će proizvoditi i kakav će to uticaj imati na ukupno poslovanje fabrike "Sojaprotein"?

ZORAN MITROVIĆ: Reč je o pogonu za proizvodnju tradicionalnih sojinih proteinskih koncentrata – to je praktično fabrika u fabrici, u koju je uloženo 30 miliona evra. U pogonu ćemo stvarati proizvode sa procentom sadržaja proteina oko 65 odsto, dok će u sledećoj fazi u koju će "Sojaprotein" investirati – u funkcionalne sojine proteinske koncentrate – zastupljenost proteina biti preko 70 odsto. Ovi proizvodi imaju direktnu primenu kao jedan od značajnih sastojaka u ishrani osetljivih kategorija domaćih životinja, prvenstveno za mladunčad. Takođe, ovi proizvodi imaju primenu u ishrani ljudi, prvenstveno u farmaceutskoj i industriji mesa, ali i kao jedan od sastojaka u proizvodnji dečije hrane. Sojin protein, iako je protein biljnog porekla, u potpunosti može da zameni životinjski protein, odnosno meso. Naravno, reč je o genetski nemodifikovanoj soji, jer je "Sojaprotein" jedna od malobrojnih kompanija u svetu koja prerađuje isključivo genetski nemodifikovanu soju ("non GMO"), strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta.

Novi pogon ima ukupan godišnji kapacitet oko 70.000 tona soje i on "Sojaprotein" čini jednom od jedinstvenih fabrika u Evropi, sa ukupnim godišnjim kapacitetom prerade od 250.000 tona sojinog zrna. Zahvaljujući ovoj investiciji, "Sojaprotein" će umesto dosadašnjih 50, u izvoz plasirati gotovo 80 odsto svojih proizvoda.

Kako objašnjavate poslovni uspeh "Victoria Group"? Već nekoliko godina je u toku i globalna i regionalna i lokalna ekonomska kriza, a "Victoria Group" ima poslovni prihod od 524 miliona evra i planira da u toku ove i sledeće godine uloži još sto miliona evra u dalje investicije.

Ta suma od sto miliona će verovatno biti još i veća, jer imamo nekoliko aktuelnih projekata. Neki, poput novog pogona u Bečeju, upravo se završavaju, neki će početi krajem ove godine – reč je o fabrici skroba u Zrenjaninu – a neki početkom sledeće godine, tu mislim na fabriku funkcionalnih sojinih proteinskih koncentrata, takođe u Bečeju.

Poslovni prihod kompanije prošle godine je bio oko 524 miliona evra. Mi smo okrenuti dugoročnom razvoju, imamo jasnu viziju, jasnu strategiju, i sve ono što zaradimo mi reinvestiramo. Jednostavno, poslujemo u sektoru poljoprivrede, u sektoru hrane, i tu vidimo veliku šansu za prosperitet naše kompanije, ali i za prosperitet naše države. Naša država se nalazi u takvom podneblju, ima takav geografski položaj, da je njen najveći potencijal – barem tako mi vidimo – u sektoru hrane, u sektoru poljoprivrede. Gledamo da na najbolji način iskoristimo to što nam je priroda dala. Zbog toga smo i okrenuti ka novim investicijama, ka novim pogonima i novim fabrikama; zapošljavamo veliki broj ljudi i planiramo još mnogo novih radnih mesta. Kompanija ima 1800 zaposlenih i radi sa više od 400 zadruga koje direktno sarađuju sa preko 40.000 poljoprivrednih proizvođača, tako da "Victoria Group" investira i daje inpute za više od 200.000 hektara obradivog zemljišta i najveći je otkupljivač primarnih poljoprivrednih proizvoda.

U vreme kada je nužan postepeni prelazak sa klasičnih goriva na alternativne izvore energije, fabrike u sastavu "Victoria Group" su praktično energetski nezavisne, a pokreću ih obnovljivi izvori energije.

Za kompletan proizvodni ciklus, "Sojaprotein", kao i naša fabrika "Victoriaoil", neophodnu energiju dobijaju sagorevanjem biomase – ostataka poljoprivrednih sirovina i to prvenstveno od sojine i pšenične slame, suncokretove ljuske i silosnog otpada. Novoizgrađeni pogon za proizvodnju sojinih koncentrata omogućiće da se sojina melasa kao nusproizvod u novom pogonu u potpunosti iskoristi kao energent, tako da će se ukupna količina energije potrebne za proizvodnju obezbediti iz obnovljivih izvora energije. Mi smo radili istraživanje i došli do rezultata da na teritoriji Vojvodine može da se godišnje skupi nekoliko miliona tona biomase, a jako mali procenat toga se iskoristi. Do sada su farmeri slamu spaljivali na njivama, a sada naša kompanija otkupljuje od njih tu biomasu, tako da oni i tu ostvaruju dodatnu zaradu. Jako veliki su potencijali u prikupljanju biomase – da li je to šumski otpad, slama, silosni otpad, ili je to otpad iz procesa proizvodnje, ali sve to može da se iskoristi i da se dobije energetska korist od toga. U kompaniji postoji visoka svest kada se radi o ulaganju u razvoj obnovljivih izvora energije, tako da su praktično sve fabrike u sistemu energetski nezavisne.

Pomenuli ste nove investicijefabriku skroba u Zrenjaninu i još jednu fabriku u Bečeju. Možete li nešto više da kažete o ovim fabrikama i njihovim budućim proizvodima?

Fabrika za proizvodnju kukuruznog skroba i tečnog šećera u Zrenjaninu je najveća investicija po vrednosti. Mi smo u proteklih nekoliko godina među nekoliko najvećih izvoznika kukuruza, i sa te pozicije došli smo na ideju da umesto što izvozimo ovu sirovinu, počnemo da izvozimo proizvode višeg stepena prerade, koji imaju dodatnu vrednost. Efekat toga će imati i naša kompanija, i naše društvo i naša država. Skrob – znate i sami koliko široku upotrebu ima, od prehrane do drugih grana industrije. Tečni šećer služi kao zamena za saharozu i koristi se u industriji pića i konditorskoj industriji. Takođe, izdvaja se kukuruzna klica, pa od nje dobijate kukuruzno ulje, koje je dosta skuplje od suncokretovog ulja, zatim imate neke nusproizvode, koji se koriste u industriji stočne hrane...

Kada je reč o funkcionalnim koncentratima soje, to je po veličini druga investicija. Reč je o daljoj finalizaciji proizvoda od soje – to su proizvodi koji imaju još veći sadržaj i poboljšanu funkcionalnost proteina. Skuplji su, imaju primenu isključivo u ljudskoj ishrani, i planirano je da ta investicija krene u sledećoj godini. Iznosiće 25-30 miliona evra i omogućiće još neka tržišta, neke nove kupce, i proizvod sa još većom profitnom marginom.

Dakle, opet se ništa ne baca?

Ne, kod nas se zaista ništa ne baca, to je činjenica. Mi svaku sirovinu iskorišćavamo na najbolji mogući način – imamo zaista inovativne inženjere i tehnologe, tu su stalno nove ideje – naši inženjeri i tehnolozi su proputovali ceo svet, obilaze fabrike, sajmove, učestvuju na naučnim skupovima, konferencijama, i mislim da smo i u tom sektoru lideri. Imamo vise slučajeva da se iz velikih multinacionalnih kompanija, koje posluju u našem sektoru, javljaju "lovci" na naše inženjere, tehnologe, dobijaju ponude da rade, međutim, ipak imamo takav odnos sa zaposlenima da vrlo teško napuštaju "Victoria Group". Ovo je tim koji pobeđuje i mislim da će i u budućnosti nastaviti tim putem – da uvek bude korak-dva ispred konkurencije.

Planovi "Victoria Group" za naredni period?

Već sada ovakva fabrika, poput "Sojaproteina", ne postoji u Evropi. Postoje fabrike za preradu soje, ali ovakav proizvodni portfolio, sa zaokruženim fazama prerade, gde se svaka naslanja na onu prethodnu, jedinstven je u Evropi i značajna komparativna prednost "Victoria Group" i njene fabrike "Sojaprotein". Otvaranjem nove fabrike, kao i budućeg pogona za proizvodnju funkcionalnih sojinih koncentrata, mi ćemo vrlo brzo, u naredne dve-tri godine, biti apsolutni lider u Evropi.

Takođe, imamo nekoliko projekata dobijanja energije iz biomase: svake godine širimo i povećavamo kapacitete naših proizvodnih procesa, naravno da to moramo da pratimo i sa energetskim resursima za te procese, tako da ćemo do kraja godine našoj fabrici "Victoriaoil" u Šidu završiti i pustiti u rad još jednu energanu, koja će sagorevati suncokretovu ljusku kao nusproizvod u preradi suncokreta. U Bečeju gradimo još jednu energanu na biomasu, a buduća fabrika skroba će imati dva kotla na biomasu, tako da mi ceo taj svoj proizvodni proces zaokružujemo kroz obnovljive izvore energije. Ovo nam upravo omogućava konkurentnost na stranim tržištima, kontinuitet kvaliteta i snabdevnog lanca, ali i viši stepen očuvanja svake sredine u kojoj poslujemo, za šta se "Victoria Group", kao odgovorna kompanija, veoma zalaže.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Zoran Mitrović, generalni direktor »Victoria Group«<br><br>foto: a. anđić

»Vreme uspeha!«

Redovni podlistak nedeljnika "Vreme", izlazi svakog prvog četvrtka u mesecu.
Uređuju: Aleksandar Aleksić i Radmilo Marković.

Podlistak u PDF-u