Rusija >

Rođendan najvećeg sina

U nedelju 7. oktobra Rusija je bila podeljena na dve grupe ljudi – na one koji slave predsednikov šezdeseti rođendan i na one koji žele da "ode u penziju". Obe strane su bile originalne i, iako su im motivi bili različiti, doprinele su da vest o Putinovom rođendanu odjekne širom sveta. Pristalice ruskog predsednika okupljene u pokretu mladih Molodaja guardija snimili su interesantan spot u kom se pojavljuju devojke u hokejaškim dresovima, na konju, kako skijaju i voze avion – sve sa ciljem da se pokaže Putinovo sportsko umeće, po kom je poznat, i da se prikaže da ga žene vole. Jedan ruski nezavisni centar za istraživanje anketirao je lepši pol i došao do rezultata da bi se dvadeset odsto Ruskinja udalo za predsednika. U Severnoj Osetiji deset planinara se popelo na vrh nadmorske visine 4150 metara kako bi postavili ogroman portret ruskog lidera. Njihova želja je da se ovaj vrh jednog dana nazove Putinov vrh.

S druge strane, i opozicija mu je čestitala rođendan, ali sa ne baš tako lepim željama. Na Crvenom trgu u Moskvi organizovan je protest pod parolom "Hajde da ispratimo deku u penziju", pošto je starosna granica za penzionisanje muškaraca u Rusiji šezdeset godina. Skupu je prisustvovalo oko 150 ljudi, od kojih je jedan deo doneo i poklon za predsednika, poput papuča, naočara za čitanje i ostalih stvari potrebnih jednom penzioneru. Iako je protest imao mirnu notu, policija je ipak uhapsila desetak demonstranata.

Putinova harizma prevazilazi okvire Rusije i doseže čak do malog mesta u Srbiji, sela Ljubić pored Čačka, gde živi porodica Raljičić. Članovi ove porodice su sa prijateljima proslavili Putinov jubilarni rođendan i izrazili želju da sledeći proslavi s njima, u Ljubiću.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST