Valjevo – Festival >

Korak u čvarke

Da ne bi bilo da je bilo ‘vako i ‘nako, evo takoreći zvaničnog pisanog izveštaja: Kej reke Kolubare od ranih jutarnjih sati bio je krcat ljudima, dok se miris čvaraka širio na sve strane...

Svojevremeno je, ima tome, g. Slaven Batočanin, od Valjeva slavnog, javno rek’o, Ja sam kralj duvan čvaraka, i sve je uzelo da se krčka na toj vatri. Gospodin Batočanin je, kao svaki kralj, u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštitio žig, etiketu, duvan čvaraka, pa je onda, u istu instituciju za pamet, zaštitio i Festival duvan čvaraka, koji je lično osnov’o i pokrenuo. Sa svoje ideje u čvarke se umešala i Klanica "Divci", u sistemu "Lutre" eks-ministra Dušana Mihajlovića, koja je u onaj zavod za pamet dobila Sertifikat o zaštiti imena porekla Valjevskih duvan čvaraka, pa su duvan čvarci dobili sve što im je potrebno da budu pravi brend i sve što sa tim ide.

JEDAN CILJ: Istina, g. Batočanin je javno tvrdio da mu je g. Mihajlović ukr’o ideju, ali sud nije mislio tako. Kako bilo, g. Batočanin je uz’o tera sa lični festival čvaraka, jerbo grad odrek’o svaku podršku zbog zato što se duvan čvarci, i to oko njega, ne uklapaju u novi kulturni model. I tako ter'o g. Batočanin, takoreći samostalno, sve do ove godine, kad je grad Valjevo, koji propanuo i kroz ‘vaku Srbiju, stao iza manifestacije, a na čelo Odbora za organizaciju izaš’o lično SPS čelnik, megamagistar za medije, direktor Direkcije za izgradnju Valjeva, g. Dragan Jeremić. Gospodin Jeremić uvodno rek’o da manifestacija ima jedan cilj, da dovede što više ljudi, da treba da bude mamac za dolazak gostiju, i da sve treba da se razvija u tom pravcu. Gospodin Batočanin se sa sve složio.

Tako se dogodio Sedmi festival duvan čvaraka. Tačno u subotu 13. oktobra. Tačno u taj datum, pored Kolubare slavne, zadimile su se ranije u kojima se kuvala masnoća iz koje se dobijaju duvan, ime kaže kakvi, čvarci. Na platou ispred Doma kulture sve je bilo kako zamišljeno. Preko čela zgrade veliki i crveni mušema transparent Grad Valjevo, ispod toga zastrt sto sa pehara vazdan, i muzički i folklorni program. Po ceo taj plato, i to dužno, beli baštenski čadori sa tezgama, koje je direktorka Turističke organizacije izvolela nazvati beli paviljoni. U ti beli paviljoni ima med, ima proizvodi od meda, ima pletivo, ima ispletena, i to isečena, sa sve semenke, lubenica, ima paprike u pavlaci, i ima duvan čvarci. U taj beli paviljon Turističke organizacije ima štampan materijal, i ima mnogo lep aranžman, kaže li se cvetni, sa ruže i bosiljak. U ostali paviljoni beli ima, imaju, rezane suve jabuke, rezana suva šargarepa, ima zimnica, kupinovo vino, kape šajkače, liciderska srca, i pod jedan beli paviljon pivo na točenje.

Dole, do Kolubare slavne, na tom keju, ima dvadesetak posada koje uzele čvare čvarke. Ima posada "Složna braća", ima "Korida", "Simin čvarak", gosti iz Kaća koji spremaju sremske čvarke, na kraju "Rođaci", koji instalirali neku tehniku, pa čvarke mešaju na struju. Na drugu obalu Kolubare velika šatra, sa sve što treba u velikoj šatri, a do šatre vode dva improvizovana daske mostića koje konstruisala Direkcija za izgradnju Valjeva.

DANAS OVAKO: Uto, gore na platou, utuliše muziku preko zvučnici, direktorka od Turističku organizaciju, sa u zeleno mesarsku kapu, stade pred svoj beli paviljon, pod onu Valjevo crvenu mušemu stade ko treba stane. Predsednik Organizacioni odbor, g. Jeremić, stade pored tije pehari zlatni. Bi pevačka numera, pa se javi voditeljka mlada: Slani, a slatki, original Valjevski duvan čvarci, okupili su na platou Centra za kulturu, i keju pored slavne Kolubare, najbolje od najboljih, 23 takmičara koji se nadmeću za titulu Kralja duvan čvaraka... Pa nastavi sve kako joj napisano, Delikates koji se uzdiže do prepoznatljivog brenda grada zaslužuje festival posvećen ovom ukusnom zalogaju... Srećan Čvarkovdan zaželeće vam zamenica predsednika Organizacionog odbora 7. festivala, gospođa Jelica Stojanović, načelnica Gradske uprave. SPS načelnica u suknju odloži kišobran, pa se i ona izloži, Dragi gosti, dozvolite da ispred grada Valjeva otvorim festival, velika mi je čast da sam sa vama, želim da kažem da duvan čvarci zaslužuju ovakav tretman, da danas ovako izgleda, a da svake sledeće godine bude bolji, hvala!

Sve što bi ispod crvene Valjevo mušeme dade aplauz, svi uzeše uživaju u daljem muzičkom programu, priliku dobiše i sremski tamburaši... A dole, na keju Kolubare slavne, kuvalo se i dodavalo. Svaka posada bila složna, svaka imala svoj recept i program. Mezilo se i divanilo, i o tome da ozonsku rupu treba izmeriti, a da je od ozonske rupe važnije da se nekako savata sav taj ugljen-monoksid u atmosferi. I tako, posle puno sati čvarenja, iscediše čvarke, proglasiše pobednike, podeliše one žute pehare.

A konačan utisak i taj rezime, da se ne bi bilo subjektivno, da ne bi reporter zaključiv’o na svoju ruku, evo kako je događaj opisan na sajtu Vamedia, koji vele konstruis’o SPS megamagistar za medije, direktor Direkcije za izgradnju, predsednik Organizacionog odbora na Festival duvan čvaraka, g. Dragan Jeremić: Ni loše vreme nije sprečilo Valjevce da se masovno odazovu i posete Čvarkijadu. Kej reke Kolubare od ranih jutarnjih sati bio je krcat ljudima, dok se miris čvaraka širio na sve strane... Opšti utisak današnje Čvarkijade je da se konačno krenulo u dobrom pravcu, i da ako se tako bude organizovala može biti u službi promocije Valjeva i svih valjevskih proizvoda...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST