Smederevska Palanka

Lokalna vlast >

Kad zataji vladina matematika

Trud lokalnih demokrata u Smederevskoj Palanci da se održe na vlasti i brojne međupartijske zavrzlame pretvorile su se u "lokalnu ujdurmu" (kako je događaje u tom gradu nazvao Ivica Dačić), koja je u jednom trenutnu prerasla u, stekao se utisak, najveći izazov sa kojim se suočila Vlada Srbije

Izvori kažu da je istiskivanje naprednjaka iz lokalne vlasti, uz pomoć lokalnih SPS i URS, na sednici održanoj u petak, 19. oktobra, veoma naljutilo Aleksandra Vučića. Zato je Ivici Dačiću i Mlađanu Dinkiću poručio da izbacivanje naprednjaka "neće proći bez posledica".

Ipak, odlične veze lokalnih socijalista i demokrata, koji u Smederevskoj Palanci zajedno vladaju još od 2008. godine, ključni su faktor tamošnje arhitekture vlasti. A i nije da se socijalisti iz Smederevske Palanke nisu trudili da poslušaju glasove iz prestonice i formiraju vlast koja bi odgovarala strukturi Vlade Srbije. Iako su posle majskih izbora vlast formirali sa demokratama, ovi su nanjušili da se sprema prevrat, pa su u avgustu brže-bolje lokalnim naprednjacima dali ponudu koja se ne može odbiti i, za neko vreme, gurnuli prijatelje iz SPS-a u opoziciju.

Ali se sa naprednjacima, tvrdi prvi čovek demokrata u Smederevskoj Palanci i predsednik Opštine Radoslav Milojičić, koji i sam voli više da se predstavlja nadimkom Kena, nije dalo raditi.

Zbog, kako tvrdi, podela u tada devetočlanoj odborničkoj grupi SNS-a, nije bilo sednica skupštine i opštinskog veća, nije bilo moguće napraviti dogovor o rebalansu budžeta pa je, dve nedelje uoči isticanja zakonskog roka za uvođenje prinudne uprave, sazvana sednica na kojoj su naprednjaci poslani nazad u opoziciju.

Tako je Smederevska Palanka dobila treću vlast u poslednjih pet meseci, i veliku pažnju prestoničkih medija koji su došli da vide šta se to tako važno dešava u gradu koji je poznat po fabrici Goša, i kao rodno mesto Stanoja Glavaša i Perice Ognjenovića, koji je baš odatle krenuo da zablista u Crvenoj zvezdi, da bi se ugasio pod reflektorima Santijago Bernabea" u velikom Madridu.

"Ako Smederevska Palanka može da sruši vladu, onda stvarno treba i da padne", kaže Milojičić (28), bivši kik-boks šampion, koji se ljuti što novine pišu da je pravo iz kafića gde je radio kao kelner uskočio u fotelju predsednika opštine.

Na pitanje kako je Smederevska Palanka došla u poziciju da se preko nje prelama pitanje stabilnosti vlade, on odgovara:

"Ovde je DS jedini relevantan faktor koji je dobio podršku da vodi grad. Dobili smo ubedljivo, 16 mandata, i ne znam šta je tu SNS-u sporno. Mi i SPS, koji smo vodili ovaj grad prethodne četiri godine, dobili smo znatno veći broj glasova i to je jedina i prirodna koalicija."

Ipak, lokalni URS i SPS našli su se na tapetu, jer su omogućili istiskivanje naprednjaka. Prvi čovek URS-a u Smederevskoj Palanci i direktor bolnice, doktor Milan Brkić, međutim, smatra da je drama koja je nastala, potpuno nepotrebna, jer je nova struktura vlasti "logična priča koja je trebalo i ranije da se desi". DS i SPS, zaključuje, sami imaju stabilnu većinu, "pa svi ostali mogu samo da gledaju šta se dešava".

"Uostalom, kada je Boris Tadić izgubio predsedničke izbore, i kada je formirana nova vlada, SPS je krenuo u pregovore sa idejom da se takva vlast formira i ovde. I tog jutra, kada je trebalo da potpišemo koaliciononi sporazum, naprednjaci su saopštili da vlast prave sa demokratama", kaže on.

Brkić dalje navodi da su naprednjaci kasnije ponovo "minirali" potpisivanje takvog sporazuma stalnim odlaganjem, dok su istovremeno blokirali rad opštinskih tela. On kaže da ništa nisu radili, osim što su se ponašali kao "istražni organi".

"Oni su se trudili da istražuju korupciju, a pritom su sve vreme ostajali u vlasti sa DS-om koju su optuživali za korupciju. Pa, ako nekog optužujete za to, valjda je prvi dokaz da izađete i napravite neku drugu priču", zaključuje Brkić.

A prvi radni dan posle smene sa funkcija u opštini, u sedištu palanačkih naprednjaka proticao je u čudnoj atmosferi. Čitale su se novine na čijim je naslovnim stranama priča iz njihovog grada, smenjivale su se novinarske ekipe.

Milivoje Petrović, čovek koga su smenili sa funkcije zamenika predsednika Skupštine opštine, odlučno demantuje sve podele. Drugi čovek SNS-a u tom gradu priznaje da je bilo problema u saradnji sa demokratama, i to zato što im nije dozvoljeno da uđu u tokove novca. A opština je, kaže, "u dubiozi".

"Mi nismo obezbedili deci grejanje, prevoz, penzionerima smo ukinuli povlastice, rekao sam vam da postoji pretnja da će nam biti ukinuto vodosnabdevanje, da će biti isključena struja", kaže i zaključuje da su građani od njih očekivali da se uključe u rešavanje problema. Dodaje i da su imali nameru da opštinu pomognu autoritetom koji stranka sada ima kao jedna od nosećih u Vladi.

Za to vreme, socijalisti su ponovo otvarali kancelarije iz kojih su izašli u avgustu. Milan Jelić, koji se posle perioda provedenog u opoziciji, ponovo našao na funkciji zamenika predsednika Opštine, ponosno razgleda prostoriju sa novim nameštajem, koju je, kaže, on sredio. "Prvi put sam ovde od kada je sređena."

Na pitanje da li je sad lokalni SPS odgovoran za stabilnost vlade, odgovara da je u stalnom kontaktu sa centralom i da preslikati strukturu vlade u Smederevskoj Palanci jednostavno nije moguće.

"Vladina priča ne daje matematiku u ovoj opštini. Nekada je davala, sada više ne daje zbog odugovlačenja SNS-a. Došli su do situacije da nemaju više jedinstvenu odborničku grupu i samim tim matematika ne postoji", objašnjava on.

I tako ukrug. Mnogi akteri će ipak nezvanično priznati da bi opština funkcionisala lakše ako bi iza sebe imala i pomoć Vlade. Zato se većina ne bi kladila na to koliko će potrajati nova opštinska vlast, ne isključujući mogućnost da ove lokalne zavrzlame budu raspetljane vanrednim lokalnim izborima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Šta ljuti lokalne naprednjake?

Rukovodstvo naprednjaka u Smederevskoj Palanci odlučno odbija svaku mogućnost unutarstranačkih podela. Međutim, prva pukotina otkrivena je kada se dvoje od devet odbornika odvojilo i prešlo u samostalne odbornike. Sada se nezvanično govori da je sedam članova SNS-a u lokalnoj skupštini podeljeno u čak tri frakcije. Kako potvrđuju izvori "Vremena", deo naprednjaka u Smederevskoj Palanci zaista je nezadovoljan činjenicom da je partijska centrala u Beogradu neformalno za svog glavnog čoveka u tom gradu postavila čoveka iz Pančeva. "Nema šta da ovde dolazi čovek sa strane. Kad se on skloni, biće sve bolje", rekao nam je jedan od nezadovoljnih naprednjaka.

Kako danas živi Smederevska Palanka

Smederevska Palanka danas ima oko 55.000 stanovnika. Prema podacima iz 2011. godine, prosečna neto plata je bila 295 evra, a stopa nezaposlenosti 13,5 odsto. Grad je nekada živeo od fabrike Goša, koja je danas holding kompanija, čiji su neki delovi privatizovani, ali su neki i u stečaju. Malo je poznato da je u vreme stare Jugoslavije započeta i izgradnja sportske hale, koja je trebalo da ima 25.000 sedećih mesta. Danas se tamo hvale "Palanačkim Kiseljakom" i banjom koja "leči sve". Jedno od najvećih ulaganja u poslednje vreme je otvaranje postrojenja iz koga izlaze flaše "kokte".