Jubilej >

Bogat opus

Naučni skup posvećen stvaralaštvu Vladana Radovanovića, višemedijskog umetnika i teoretičara, održan 26. i 27. oktobra, a povodom jubileja njegovih 80 godina života, okupio je mnogobrojne goste.

Među njima je bilo i jedanaest teoretičara umetnosti koji su se bavili višestrukim, ali profesionalnim Radovanovićevim stvaralaštvom. Dr Melita Milin, Biljana Srećković, dr Luka Kosetini, Nataša Kristić, Milenko Pajić, Svetlana Velmar-Janković, Saša Janjić, dr Nikola Šuica, Žarko Rošulj, dr Vesna Mikić i Milorad Belančić analizirali su Radovanovićev stvaralački doprinos muzici (vokalnoinstrumentalnoj i elektroakustičkoj), slikarstvu, zapisivanju snova, književnosti, mentalističkom projektizmu, vokovizuelu, ideogramima, sintezijskoj umetnosti i filozofiji umetnosti.

Radovanović se smatra pionirom neoavangarde u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata. Njegove inovacije u domenu taktilizma su prve u Jugoslaviji, inovacije u vokovizuelu, preminimalističkoj muzici i hiperpolifoniji bliskoj muzici masa među prvima su u svetu, dok njegovi mentalistički projekti prethode konceptualnoj umetnosti gotovo celu deceniju.

Izuzetan umetnički nivo radova Vladana Radovanovića dokumentuje preko dvadeset domaćih i inostranih nagrada iz raznih oblasti umetnosti, od kojih su samo neke Oktobarska 1971, "Petar Konjović" za najbolje vokalno-instrumentalno delo 1982, "Gianfranco Zafrani" na Prix Italia 1984, nagrada Ministarstva kulture za najbolju multimedijalnu izložbu 1992, prva nagrada za video na One Minute World Festival u Sao Paulu... Takođe, Radovanović je počasni doktor muzike na Univerzitetu u Kolumbusu, u Ohaju, i počasni doktor višemedijske umetnosti na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST