Cena rada >

Čas konsultovanja 65 dinara

Sindikat prosvetnih radnika i profesori srednjih stručnih škola ogorčeni su zbog odluke koju je Ministarstvo prosvete donelo 31. oktobra, a koja se odnosi na visinu školarine za vanredne učenike. Kako kažu, ona predstavlja novo poniženje za prosvetare i degradaciju profesije, a zbog toga se najavljuje čak i bojkot prijema vanrednih učenika.

Prema novoj odluci, bruto cena časa konsultativne nastave iznosi 65 dinara, pa u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije smatraju da ministar Žarko Obradović ovom odlukom krši Zakon o zagarantovanoj zaradi, jer je, kako kažu, kao član Socijalno-ekonomskog saveta i sam učestvovao u donošenju minimalne cene rada od 115 dinara neto.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola i profesor u Frizerskoj školi u Beogradu Milorad Antić kaže za "Vreme" da je iznos od 65 dinara za bilo koji čas smešan. "Tu cenu plaća učenik u pošti i nama donosi uplatnicu. To je otprilike oko 40 dinara neto, odnosno 40 dinara je iznos koji profesor dobija kada se odbije porez. Niko ne može da vas nauči, da vam nešto objasni za tih 40 i nešto dinara. U redovnom obrazovanju školski čas košta od 500 do 600 dinara neto, tako da konsultativni čas košta deset puta manje. Ovo je sramota i bruka za prosvetu. Bolje bi bilo da su nam rekli da držimo besplatne časove kako bismo pomogli ljudima koji nemaju ni osnovno obrazovanje ili da cena konsultovanja ulazi u cenu redovnog časa", ističe Antić i dodaje da će veliki broj ljudi ovu odluku bojkotovati, a spominje i neki vid protesta u vidu peticija, ili čak izlazak na ulice.

"Onaj ko je pisao ovu odluku očigledno nema veze sa obrazovanjem i ne zna kako funkcioniše škola. Imate tu prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i u tim slučajevima nije uopšte određeno šta i kako raditi. Ne možete za neki specijalistički predmet dati 65 dinara, jer to je jedan viši nivo srednje stručne škole. To se, recimo, u Frizerskoj školi plaća nekoliko hiljada dinara, u Zubotehničkoj i Medicinskoj školi mnogo više. Da su odredili cenu u rangu, recimo, redovnog školskog časa, bilo bi u redu, ali ovo je jednostavno ponižavajuć odnos prema prosvetnom radniku", objašnjava Antić.

Prema Odluci o utvrđivanju visine školarina za vanredne učenike srednjih škola, školarina iznosi 3000 dinara za sve tipove srednjih škola. Ispit košta 600 dinara, osim za specijalističko i majstorsko obrazovanje gde iznosi 1500 dinara. Maturski ispit košta 2100 dinara, specijalistički 5500. Čas konsultativne nastave za specijalističko i majstorsko obrazovanje je 100 dinara, dok je za sve ostale 65 dinara, navodi se u odluci. Obnova godine košta 1000 dinara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST