Intervju – Dragomir Kostić, direktor Atlantic Brandsa >

Kvalitet se podrazumeva

"Mi jako dobro poznajemo ovo tržište, potrebe potrošača, njihove navike, tehniku prodaje, i to nam omogućava da se uspešno borimo sa svakodnevnim izazovima kao što su pad standarda građana, rast cena sirovina i energenata, valutne razlike"

Firma Atlantic Brands, deo Atlantic Grupe, osnovana je 2010. godine. Već naredne, 2011, imala je skoro pola milijarde neto dobitka, prema podacima Agencije za privredne registre. O rezultatima i planovima Atlantic Grupe, ali i o poslovnom okruženju u Srbiji za "Vreme" govori Dragomir Kostić, direktor Atlantic Brandsa.

"VREME": Koji su bili ciljevi firme Atlantic Brands kada je osnovana pre dve godine? Kako ocenjujete dosadašnji učinak?

DRAGOMIR KOSTIĆ: Preuzimanjem Droga Kolinske, najvažniji zadatak Atlantic Grupe bio je ne samo dalji razvoj kompanija i dobro poznatih brendova kao što su Grand kafa, Smoki, Bananica, Cockta, Argeta..., već i uspostavljanje sistema distribucije koji omogućava optimalno servisiranje kupaca i širenje portfolija sopstvenih brendova i principalskih brendova na regionalnim tržištima. Rezultat je bio objedinjavanje distributivno logističkih sistema na svim tržištima u regionu, čime je Atlantik Grupa postigla maksimalno iskorišćavanje sinergija objedinjenih sistema. Tako je marta 2010. nastao i Atlantik Brands, kao distributer za tržište Srbije. Naš cilj bio je da tržište maksimalno dobro snabdemo našim celokupnim asortimanom uz dinamičan i fleksibilan sistem distribucije prilagođen tržišnim okolnostima. Rezultati pokazuju da smo u tome uspeli.

Kako je tekao proces integrisanja Droga Kolinske u Atlantic Grupu? Kako harmonizovati rad dve velike firme sa, pretpostavka je, različitim poslovnim pristupom?

Jedan od najvažnijih razloga akvizicije Droga Kolinske je poslovna komplementarnost, tako da smo akvizicijom dobili izuzetno respektabilan portfolio koji je omogućio da postojeći asortimani ne dođu u konflikt, već da se unaprede. Nakon uspešne integracije danas imamo zajednički cilj, a to su dobar rezultat, uspeh naših brendova i rast poslovanja. U fazama smo postepeno sinhronizovali sve poslovne procese i korporativne funkcije, formirali centralnu nabavku, zajedničku distribuciju i prodajne timove na svakom tržištu, ali i preselili neke eksterne proizvodnje u sopstvene pogone. Od početka ove godine uspešno smo nastavili drugu fazu integracije sa fokusom na dalju konsolidaciju proizvodnih kapaciteta i dalje ulaganje u razvoj sopstvenih brendova kroz aktivan brend menadžment i inovacije. Takođe, nastavljamo sa širenjem asortimana i jačanje regionalnog karaktera distributivnog poslovanja.

Koliko je kupovina Droga Kolinske uticala na restrukturiranje same Atlantik Grupe, obavljeno početkom ove godine?

Danas je Atlantic Grupa u odnosu na dve godine ranije dvostruko veća po svim kriterijumima, po prihodima, broju zaposlenih... Dakle, stvorena je jedna nova Atlantic Grupa u kojoj su zaposleni vrlo brzo uočili sve pozitivne efekte integracije. Početkom ove godine uvedena je organizacija u šest strateških poslovnih područja – Kafa, Pića, Sportska i aktivna prehrana, Zdravlje i nega, Delikatesni namazi, Slatko i slano, kao i pet strateških distributerskih područja: SDP Hrvatska, SDP Slovenija – Srbija Makedonija, SDP HoReCa, SDP Internacionalna tržišta i Rusija. Operativno, fokusirali smo se na ostvarivanje sinergijskih potencijala, koji sada već donose efekte. Na primer, u Srbiji smo konkretno u odnosu na ranijih 16 distributivnih centara, koliko su imale obe kompanije, napravili četiri velika, moderna, funkcionalna i reprezentativna centra. Najveći je u Šimanovcima.

Kako se jedan brend održava i štiti od konkurencije? Sa kakvim problemima se susrećete po tom pitanjuda li postoje pokušaji plagiranja i tome slično?

U industriji hrane, posebno u današnjim uslovima konkurencije, učestvovanje u utakmici podrazumeva stalna ulaganja i u proizvode, i u proizvodne linije, i u standarde poslovanja. Dakle, kvalitet je nešto što se podrazumeva. Osim toga, vrlo je značajna i kontinuirana marketinška podrška i mi iz tih razloga nesmanjeno ulažemo u svoje brendove. Zahvaljujući tome uspevamo da i u ovim kriznim vremenima, što nije lako, realizujemo ambiciozne ciljeve. Pokušaji plagijata su zanemarljivi i ne remete naše poslovanje ako pričamo o pravim "falsifikatima". Što se tiče sličnih konkurentskih proizvoda, dajemo prednost tržišnoj utakmici koja nas samo podstiče da budemo još bolji i kreativniji.

Da li ste zadovoljni poslovnim rezultatima Atlantic Grupe tokom prve polovine 2012. godine? Možete li da ih uporedite sa istim periodom prethodne godine?

Uprkos veoma lošim uslovima u okruženju, a govorimo o najtežem periodu ne samo za ekonomije u regionu nego u Evropi i šire, Atlantic Grupa je ostvarila odličan rezultat, u skladu sa planovima. Mi jako dobro poznajemo ovo tržište, potrebe potrošača, njihove navike, tehniku prodaje, i to nam omogućava da se uspešno borimo sa svakodnevnim izazovima kao što su pad standarda građana, rast cena sirovina i energenata, valutne razlike. Sad već imamo rezultate za devet meseci, kada je Atlantic Grupa rasla 5,3 odsto. Kao drugo najveće prodajno tržište Atlantic Grupe sa 23,8 odsto učešća u ukupnim prihodima od prodaje, tržište Srbije je u posmatranom razdoblju ostvarilo rast prihoda od prodaje od 6,9 odsto. Rast prihoda ostvaren je na osnovu rasta svih proizvodnih kategorija.

Koji su planovi Grupe u narednoj, 2013. godini? Emil Tedeski je u oktobru u Beogradu izjavio da je tržište na kome posluje Atlantic Grupa postalo premalo, i da je potrebno okrenuti se ka trećim zemljama. Možete li nešto više o tome da kažete?

U narednoj godini neće još biti privrednog oporavka u okruženju, ali mi verujemo u dalji rast i Atlantic Grupe ostvarivanjem sopstvenih potencijala i organskim rastom. Svesni smo da samo daljim ulaganjima u razvoj možemo da budemo konkurentni, pa se planira i nastavak započetih investicija. Do sada je u operativne kompanije u Srbiji uloženo preko pet miliona evra, što je doprinelo kvalitetu poslovanja i očuvanju tržišnih pozicija, ali i radnih mesta i standarda zaposlenih. Kada govorimo o tržištima izvan regiona, internacionalizacija znači pre svega dalji iskorak u EU, Rusiju i zemlje ClS-a. Na tržištu Rusije najbrže rastemo i tamo ćemo do kraja godine ostvariti 30 miliona evra prometa, pa su nam u skladu sa tim ambiciozni i budući planovi. Osim na Moskvu, fokusiramo se na Hamburg, odakle vodimo naše poslovanje sa sportskom prehranom, u kojoj smo vodeći evropski igrač. U tom smislu već smo danas internacionalna kompanija koja radi ozbiljan posao i van uskog regionalnog okvira.

Nedavno je obeleženo 100 dana rada Vlade Srbije. Kako ocenjujete njen učinak kada je reč o poboljšanju poslovnog okruženja?

Treba biti svestan da reforma poreskog sistema nije svemoguća i da je to samo jedan segment koji može uticati na privredni razvoj. Po meni, suština je zakonski okvir koji će davati inicijativu privredi, slobodu da brže i efikasnije posluje – od manjeg broja zakona, bržih i pojednostavljenih procedura, do stimulativnih mera za nova ulaganja. Potrebno je uhvatiti se u koštac sa ozbiljnim problemima kao što su uvođenje reda u javne finansije i poboljšanje poreske discipline, uz redovnije izmirenje obaveza – ne samo privrede nego i države prema privredi. Svakako je pozitivna najava Vladinih mera za unapređenje likvidnosti plaćanjem unutar 60 dana.

Koje su najveće zamerke Atlantic Grupe kada je reč o uslovima poslovanja u Srbiji? Imate li neke konkretne predloge za probleme sa kojima se suočavate na srpskom tržištu?

Kao investitor, Atlantic u Srbiji nikada nije imao teškoća. Mi smo ovde lokalna kompanija koja lokalno radi, proizvodi, upošljava, plaća poreze… Lično, živeći u Srbiji, smatram da prioritet vlasti treba da bude fiskalna konsolidacija, jer je teret spoljnog duga sve veći, inflacija je sve prisutnija tema, nezaposlenost visoka, likvidnost slaba, a ekonomska aktivnost je znatno oslabila u uslovima nepovoljnog globalnog okruženja... Važno je i za firme u Srbiji i buduće investitore pitanje kursa, svako želi da posluje u uređenom i predvidivom okruženju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST