Mladi >

Zdravlje na testu

"Gojazna deca provode ispred računara dva sata duže od vršnjaka koji nemaju višak kilograma. Između 50 i 70 odsto osnovaca i adolescenata ima nepravilno držanje tela, koje se može korigovati redovnom fizičkom aktivnošću", izjavila je doktorka Mirjana Bratić za "Vreme", komentarišući sve učestalije slučajeve u kojima deca između sedam i 18 godina imaju probleme sa kičmom, ravnim tabanima ili pate od nekog poremećaja u ishrani. Zarad unapređivanja mentalnog i fizičkog zdravlja učenika, za sledeće polugodište je planirano veliko testiranje njihovog razvoja i sposobnosti, koje bi se sprovodilo u celoj Srbiji.

Projekat pojačane kontrole zdravlja najmlađih započet je pre dve godine, tokom kojih su stručnjaci utvrđivali parametre za ocenjivanje kvaliteta obrazovanja, vaspitanja, fizičke spremnosti i mentalnih sposobnosti učenika. Prema rečima doktorice Bratić, da bi se postigli vidljivi rezultati na tom polju, neophodna je čvrsta saradnja između roditelja, škole i zdravstvenih ustanova. Takođe, neophodno je razviti svest da je na časovima fizičkog nerealno očekivati da sva deca pokazuju isto interesovanje i spremnost za rad.

"Godinama postoji isti stav među nastavnicima u školama, a to je da svi moraju raditi sve. Zbog toga mnogo đaka dolazi sa molbom da budu oslobođeni fizičkog jer ne žele da dobijaju loše ocene. Radije pristaju na to da budu neocenjeni, i tako celu godinu provedu na klupi izgubivši i ona tri časa rekreacije nedeljno", rekla je doktorica.

Druga strana gojaznosti kod sve većeg broja osnovaca i srednjoškolaca povezana je sa lenjošću pojedinaca i nekvalitetnom ishranom. Deca preskaču obroke ili pak u zanosu ispred ekrana jedu više nego što je to preporučeno. Najčešća posledica ovih nezdravih navika u poslednje vreme je pojava dijabetesa tipa dva u mladosti, od kojeg su, kako kaže doktorica, do pre nekoliko decenija obolevali uglavnom stari ljudi. Prema strateškom planu rada Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu, između aprila i decembra prošle godine, 958 dece je izdvojeno jer su ocenjeni kao pogodni za razvoj metaboličnog sindroma koji obuhvata gojaznost i hipertenziju.

Veliko testiranje bi moglo poboljšati trenutnu situaciju, prvenstveno promenom sadržaja i kvaliteta nastave i samog programa. Istraživanja pokazuju da osnovci i srednjoškolci svakodnevno nose knjige teške i do jedne trećine mase njihovog tela, da trenutno odrastaju generacije koje zbog nekontrolisane upotrebe novih tehnologija i interneta svet posmatraju dvodimenzionalno, kao i da se indeks telesne mase svake godine znatno povećava.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST