foto: ivan šepić

Награда САНУ за математику, техничке науке и медицину >

Подстрек за научнике

Научници који у последњих десет година имају остварен рад из области математичких, медицинских и техничких наука позвани су да приложе своја научна остварења на конкурсу САНУ

Српска академија наука и уметности (САНУ) омогућила је и ове године вредне награде за развој неколико научних области. У жељи да се подстакне бављење науком у нашој земљи, као и научни развој и напредак младих научника, расписано је неколико конкурса за научна достигнућа из различитих области.

Донатори средстава за најквалитетније научне радове су Фондација Драгер за област медицинских наука, Удружење Банака Србије за математику и сродне науке и Град Београд, који пружа финансијску подршку за доделу новчане награде у области техничких и сродних наука. Национална награда, осим новчаног износа, привлачна је и због признања које се њеним освајањем стиче у широј јавности. Зато су сви научници који стоје иза квалитета свог рада позвани да учествују на конкурсу и добију прилику да свој рад приближе што већем броју људи.

Награде за поменуте области додељују се једном у току непарне године, а чланови Академије не могу учествовати на конкурсу. Такође, уколико ниједан рад не испуни очекиване критеријуме, Комисија има потпуно право да не додели награду. Сви научници који желе да конкуришу требало би да имају рад који је остварен током протеклих десет година, пре ове године, у којој се одржава конкурс. Кандидат за Награду може учествовати на конкурсу сам, а може се пријавити и група која се у том случају сматра једним кандидатом.

Награђеним учесницима биће додељени Повеља и новчани износ од 10.000 евра у динарској противвредности. Награђеном научнику Повељу ће свечано доделити САНУ на Дан Академије. Уколико награду освоји група научника, сваки од њих ће свечано примити Повељу, а новчани део Награде се дели на онолико једнаких делова колико чланова има у награђеној групи научника.

Кандидате за доделу Награде могу предложити: акредитовани факултети и високе војне школе, акредитовани научни институти и три лица у највишем научном звању или највишем наставном звању.

Одлуку о избору научника и додели Награде у 2013. години доноси трочлана Комисија, састављена од чланова САНУ и других истакнутих научних личности. Комисија се бира на предлог надлежног одељења Академије које формира Извршни одбор САНУ. Радом Комисије руководи председник, којег именује Извршни одбор САНУ међу члановима Комисије.

У јавном огласу, који је објавио Извршни одбор САНУ, сви заинтересовани у средствима јавног информисања могу да се упознају са роковима конкурса и осталим битним елементима.

Рок за пријављивање је 15. септембар ове године, а пријаве би требало доставити на писарницу САНУ. Све неправилне и пријаве са закашњењем неће бити узете у обзир. Пријаве могу да се пошаљу у електронском (на ЦД-у) и папирном облику на адресу: Српска академија наука и уметности, улица Кнеза Михаила број 35, 11000 Београд, "За доделу Награде САНУ из области медицине и сродних наука".

Вест о добитнику награде објавиће такође Извршни одбор САНУ у средствима јавног информисања.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST