Novogovor >

Fabing

Fabing je prekršaj etikecije koji se sastoji u tome da se sagovorniku pokaže da je manje važan od vašeg pametnog mobilnog telefona (engleska reč phubbing je kombinacija reči phone – telefon i reči snubbing – odbacivanje, odbijanje). Sagovornik nešto priča, a vi počinjete da tvitujete, ne gledate ga u oči, stavljate do znanja da davi, da vas ne interesuju ni to što priča ni njegov izraz lica, ni gestikulacija, ni govor tela ni on.

Telefon se iz kuća preselio u džepove – odakle pravi džumbus. Niko nikoga ne gleda, svi gledaju u ekran i tvituju, sekstuju i SMS-uju na spravama koje brzo zastarevaju. Smartfoni su na tržištu dočekali svoj 17. rođendan, ajfoni (iPhones) šest, ajpedi (iPads) tri, a korisnici potpuno podetinjili, svi se pretvorili u adolescente.

U vreme kada su nove sprave omogućile dostupnost svakoga na svakom mestu, neki od sociologa kulture ukazuju na paradoks da ti smartfoni, tableti itd. zapravo nisu socijalni mediji kako se nazivaju, već antisocijalni, jer redukuju i uništavaju socijalnu komunikaciju i vode u kulturnu regresiju, mada su geometrijskom progresijom povećali dostupnost informacija.

Sve skuplje sprave, a sve manje teksta –165 slova, ne više. Gde si? Tu sam. Ok :-). Neguje se užasna tendencija da se komunikacija među ljudima i sa socijalnim okruženjem suzi i šifruje.

U jednom tekstu u "Indipendentu" se cinično uočava kako je to fabing izbegavanje ljudske komunikacije, zapravo manipulativno. Ljudima je lakše "upravljati" preko ekrana, za susret nisu potrebni ni pažnja, ni strpljenje ni čista košulja, a i teže im je da od vas zahtevaju nešto nerazumno...

Neki listovi pišu da je iz Australije krenuo pokret protiv te nove antisocijalne navike, s parolama No Tweeting, No Facebook, No Instagram, No Foursquare, Google Hangouts. No Sexting...

Ko zna dokle to ide? Na univerzitetu u Edinburgu razvija se sajber-sociologija – istražuju nove društvene pojave u informativno doba – među kojima i sajber-seks (uočen na America Online), pa i sajber-orgazam. Jedno praktično uputstvo glasi: "Radi onde, igraj tamo, voli onamo, ali za seks u sajber-spejsu uvek koristi modem!"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST