SVI SELEKTOROVI IGRAČI: Reprezentacija Srbije... / fotografije: fonet

Sport >

Problemi, debitanti i talenti

Na Evropsko prvenstvo u košarci koje se održava u Sloveniji od 4. do 22. septembra reprezentacija Srbije odlazi kao najmlađi tim sa devet debitanata. Sve iznad petog mesta i samim tim direktne kvalifikacije na Svetsko prvenstvo sledeće godine u Španiji ravno je čudu

Košarkaško leto počelo je uobičajenim uspesima u mlađim kategorijama:

juniori su drugi na svetu, na Univerzijadi u Kazanju naš tim osvojio je treće mesto, a i juniorke su treće u Evropi. Jedina razlika je ta što je ove godine i ženska seniorska selekcija zauzela četvrto mesto na Evropskom šampionatu. Međutim, dok u mlađim kategorijama još uvek predstavljamo košarkašku velesilu, svako okupljanje muške seniorske reprezentacije pred važna takmičenja predstavlja traumu za selektora: mediji su odavno naviknuti na prebrojavanje otkaza i neodazivanja na pripreme.

...i Dušan Ivković

Selektor Dušan Ivković – svakako najveće trenersko ime u Evropi – zato se još od početka priprema za Evropsko prvenstvo u Sloveniji nalazi u vrlo nezahvalnoj situaciji. Povreda Miloša Teodosića, nosioca igre na poslednja tri Evropska prvenstva, najveći je problem. Sledili su otkazi sa lekarskim opravdanjima Duška Savanovića, Novice Veličkovića, Zorana Ercega i Vladimira Micova; Milan Mačvan je izgubio svoje mesto u timu zbog nejavljanja na telefon selektoru...

"Verujem da je svakom igraču ponos i želja da igra za nacionalni tim", izjavio je Dušan Ivković. "U jednom našem razgovoru u Istanbulu, Mačvan mi je napomenuo da nije zadovoljan onim što pruža u svom klubu, da bi želeo da radi na sebi i napreduje. Objasnio sam mu da je visok rejting stekao u reprezentaciji i da bi trebalo ozbiljno da razmisli i odluči. Moje mišljenje je da neigranje za reprezentaciju nije dobra ideja."

Sve ovo je dovelo do drastičnog podmlađivanja reprezentacije. Konačni spisak je sledeći:

Nenad Krstić (centar)

Stefan Marković (bek)

Vasilije Micić (bek)

Nemanja Nedović (bek)

Bogdan Bogdanović (bek)

Danilo Anđušić (bek)

Nemanja Krstić (bek )

Nemanja Bjelica (krilo)

Nikola Kalinić (krilo)

Raško Katić (centar)

Vladimir Štimac (centar)

Đorđe Gagić (centar)

Iz tima koji je na prošlom Evropskom prvenstvu zauzeo osmo mesto, ove godine u timu su samo Nenad Krstić, Stefan Marković i Nemanja Bjelica. Sa

čak devet debitanata i prosekom od 24. godine, reprezentacija Srbije je ubedljivo najmlađa na šampionatu u Sloveniji.

PODMLAĐENI TIM I LIDER: Vasiliju Miciću – lideru tima koji je na Svetskom juniorskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju – pripala je nezahvalna uloga da zameni Miloša Teodosića na mestu plejmejkera. Mada je Micić na juniorskom šampionatu izabran kao najbolji plej, nezahvalno je prognozirati kako će se snaći u seniorskoj reprezentaciji. U svakom slučaju, treba pohvaliti selektora Ivkovića što je jednog devetnaestogodišnjaka postavio na najodgovornije mesto u timu.

Stefan Marković, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Danilo Anđušić, uz mladog Nemanju Krstića predstavljaće bekovsku liniju na šampionatu.

Marković je po mnogima najbolji odbrambeni igrač na poziciji beka u Evropi; Ivković sa sigurnošću može da računa na njegovu odličnu igru u odbrani.

Nedovića su odlične fizičke predispozicije dovele na vrata NBA lige – posle dobre sezone u Lijetuvos Ritasu, trebalo bi da na jesen zaigra u Golden Stejt Voriorsima. U pripremnim utakmicama opravdao je poverenje selektora koji na njega može da računa i na poziciji plejmejkera. "Osećam se komfornije na poziciji plejmejkera nego na beku", kaže Nenadović. "Do poslednje sezone u Crvenoj zvezdi igrao sam pleja, a onda tu jednu na poziciji ‘dva’. Moja prirodna pozicija je plejmejker, ali ako ekipa od mene traži da igram ‘dvojku’, nije nikakav problem."

Uz povredu Teodosića najveći problem za Ivkovića svakako je i izbor krilnog igrača. Jedini pravi igrač na toj poziciji koji mu je bio na raspolaganju je Nemanja Bjelica. Silom prilika, Bjelici se pridružio i Nikola Kalinić, član Radničkog iz Kragujevca i Univerzitetske reprezentacije koja je u Kazanju uzela bronzanu medalju. Od njega se može očekivati da povremeno odmeni Bjelicu i uz skromnu minutažu pokaže koliko vredi.

Inače, Bjelica – od letos član Fenerbahčea – standardni je član našeg tima još od 2009. Talentom je odskočio u mlađim kategorijama: još od vremena Tonija Kukoča nije se pojavio igrač koji sa visinom od 209 centimetara može uspešno da igra na tri pozicije. Mada ga je u Crvenoj zvezdi Svetislav Pešić gurao na poziciju plejmejkera, Bjelica je uspešno u Kaha Laboralu zaigrao na poziciji krila dok u reprezentaciji igra na poziciji krila i krilnog centra. Kao jedan od nosilaca tima i na ovom šampionatu, Bjelica bi morao da preuzme veću odgovornost u napadu što je do sada izbegavao.

Na centarskim pozicijama, reprezentacija Srbije može da parira svim timovima na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Debitant i u isto vreme najstariji član tima je Raško Katić, koji je svojim igrama tokom sezone u Crvenoj zvezdi postao najbolji centar Jadranske lige i domaćeg šampionata.

O kapitenu reprezentacije Nenadu Krstiću teško je reći bilo šta novo. U timu je od Olimpijskih igara u Atini 2004. i od tada je nezamenjiv na svojoj poziciji. Ostavivši trag u NBA ligi, gde je igrao u Nju Džersi Netsima, Oklahomi i Boston Seltiksima, vratio se u Evropu i već treću godinu je član CSKA iz Moskve. Kao najbolji igrač u našem timu, nikada ne beži od odgovornosti i kao takav je pravi lider ovog podmlađenog tima.

"Polazimo u Sloveniju puni optimizma, dva meseca napornih treninga su iza nas i naravno da želimo da to naplatimo dobrim rezultatom na Prvenstvu Evrope", kaže Krstić. "Znamo da će nas cela nacija gledati i, jednostavno, osećamo obavezu da damo sve od sebe i usrećimo ih. Ekipa je puna mladih momaka, znam da im je teško, jer sam i ja nekada bio u tim godinama, ali znam da će oni dati svoj maksimum jer znam da su to talentovani, sjajni momci."

GRUPA: Reprezentacija Srbije je na Evropskom prvenstvu u grupi B sa Makedonijom, Litvanijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Letonijom.

Prvu fazu prolaze tri najbolja tima iz grupe. Na prvi pogled ta mesta su rezervisana za Litvaniju, Srbiju i Crnu Goru.

Najvažniji će biti start – već prvog dana šampionata, 4. septembra, srpski tim susrešće se sa Litvanijom, jednim od favorita za prvo mesto. Čitaoci "Vremena" tada će već znati koliko može Ivkovićeva ekipa.

Za razliku od ranijih prvenstava, Litvanci dolaze sa slabijom prednjom linijom ali uz fantastične igrače na pozicijama centara: najveće nade su im braća Lavrinovič i Valančijunas uz Kleizu na mestu krilnog centra.

Crna Gora je dva puta pobedila Srbiju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Na šampionat dolazi bez Nikole Pekovića, ubedljivo najboljeg centra u Evropi. Međutim, tu su Nikola Vučević, jedan od najboljih skakača NBA lige, i Tajris Rajs na poziciji pleja, tako da Crna Gora ima šanse u borbi za ulaz među prva tri tima sa Bosnom i Hercegovinom i Letonijom.

Ovoga puta Makedonija, kao četvrta u prošlom prvenstvu, nije viđena za prolaz u drugi krug.

DRUGI KRUG: U drugom krugu šampionata reprezentacija Srbije trebalo bi da se susretne sa timovima iz grupe A u kojoj su: Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Ukrajina, Belgija i Izrael.

Francuska je apsolutni favorit u grupi. Za preostala dva mesta boriće se Nemačka, Izrael i Velika Britanija. Odustajanjem Dirka Novickog, Nemačka je izgubila mogućnost da na šampionatu uradi nešto više, tako da ne bi trebalo da bude problema da se plasiramo među prva četiri tima u novonastaloj grupi – naravno, ako prođemo svoju. U tom slučaju, reprezentacija Srbije bi u četvrtfinalnoj utakmici igrala za plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji sledeće godine.

FAVORIT I OSTALI: Slobodno se može reći da će Španija osvojiti zlatnu medalju i na taj način po treći put zaredom biti evropski šampion. U timu neće igrati Paul Gasol, ali i bez njega Španci su najveći favoriti za zlato.

U samoj završnici bi, po svim pokazateljima, bilo mesta za Francusku, Litvaniju, Grčku, Srbiju, domaćina Sloveniju kao i za Rusiju, koja na šampionat dolazi drastično oslabljena bez Kirilenka, Hrijape, Kauna i Voronceviča. Za još jedno mesto u četvrtfinalu pretenduju Turska, Hrvatska i Italija.

Za srebrnu i bronzanu medalju najveće šanse daju se Grčkoj, Francuskoj i Litvaniji. Međutim, jedna loša utakmica favorita u završnoj fazi dovoljna je da se na pobedničkom postolju nađe mesto i za eventualno iznenađenje šampionata.

U izjavama u novinama poslednjih dana ističe se da bi reprezentacija Srbije mogla i do medalje. Ističe se da niko na šampionatu nije toliko fizički spreman kao Ivkovićev tim. Optimizam podgrevaju i košarkaški stručnjaci.

"Za košarkaše Srbije Evropsko prvenstvo može da počne odmah. Što pre to bolje. Ovako trenutno nije spremna nijedna reprezentacija. Verujte mi da retko ko može da dođe u Istanbul i onako nas pobedi. Kako to Duda Ivković sve uklopi, iako uvek toliko njih otkaže, pa to je da se zapitaš, čoveče", kaže za "Blic" posle osvajanja Spor Toto kupa u Istanbulu Boža Tanjević, selektor reprezentacije Turske.

Možda Tanjević vidi nešto što mi ne vidimo ili ne verujemo, ali ako ih ispraćamo sa željom da odu na Svetsko prvenstvo, biće im lakše da urade i nešto više. Da se ne zaboravi – naši košarkaški klubovi (pre svih Partizan) poslednjih godina u Evropi dobijaju utakmice sa Realom, Barselonom, CSKA, Makabijem…


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Šta se desilo

Pozicija plejmejkera je u reprezentaciji bivše Jugoslavije u poslednjih dvadeset godina, kao i danas u reprezentaciji Srbije bila ključna za osvajanje trofeja na svetskim i evropskim takmičenjima. Da li nekog treba podsetiti na Sašu Đorđevića, Zorana Slavnića ili Željka Obradovića?

Danas na Prvenstvu Evrope u košarkaškim reprezentacijama Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore uz pristojnu finansijsku nadoknadu na mestu plejmejkera se nalaze naturalizovani Amerikanci: Bo Mekejleb je reprezentaciji Makedonije gotovo sam doneo četvrto mesto na prošlom prvenstvu Evrope, Tajris Rajs novi igrač Makabija, doskora najbolji igrač Bajerna iz Minhena je novi plej reprezentacije Crne Gore, a

Zek Rajt se igrama u Ciboni preporučio za mesto u timu Bosne i Hercegovine.

Šta se desilo sa kreatorima igre u bivšoj Jugoslaviji? Osim Srbije i Slovenije svi učesnici na Prvenstvu iz bivše Jugoslavije imaju u timu na toj poziciji tamnopute Amerikance...