foto: fonet / ap
KIJEVSKI RAT: Demonstranti protiv policije

Ukrajina – Na ivici građanskog rata >

Prelomna tačka

Kriza u Ukrajini se pogoršava i vodi ka vanrednom stanju ili žešćem haosu. Vladimir Putin je dobio bitku za uticaj u Ukrajini, ali demonstranti neće mirno da odu

Intervencija policije na Trgu nezavisnosti, koji Ukrajinci zovu Majdan, zgrade u plamenu, dim, bombe i vatromet, Molotovljevi kokteli, mrtvi i povređeni. Nakon tri meseca demonstracija, upada u državne zgrade, pregovora vlasti i opozicije, ukrajinska policija je 18. februara uveče uz upotrebu vodenih topova i suzavac počela konačno da rasteruje demonstrante u centru Kijeva.

Nekoliko sati ranije Ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je ultimatum demonstrantima da se povuku sa ulica, nakon sukoba tokom koga je jedna veća radikalna grupa pokušala da dođe do zgrade Vrhovne rade, ukrajinskog parlamenta, gde je trebalo da se raspravlja o opozicionom predlogu za promenu ukrajinskog ustava kojim bi se ograničila ovlašćenja predsednika Republike. Požar je zahvatio i zgradu u kojoj je sedište Partije regiona predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

U trenutku kada ovaj broj "Vremena" odlazi u štampu, mediji javljaju o ukupno devet poginulih (sedmorica demonstranata i dva pripadnika snaga bezbednost), o 150 ranjenih i najmanje dvadesetak osoba sa teškim povredama.

POTISKIVANJE DEMONSTRANATA: Kad je istekao ultimatum u 18 časova po lokalnom vremenu, policijske snage Berkuti su uz upotrebu teških sredstava i vodenih topova potisnule demonstrante s barikada blizu stadiona kijevskog Dinama u Ulici Gruševskog, koja vodi ka parlamentu, i nastavile bitku s demonstrantima na Trgu nezavisnosti. Tokom večeri razvila se prava bitka na barikadama: policija je koristila šmrkove, bacala šok i dimne bombe, a demonstranti su odgovarali Molotovljevim koktelima, i vatrometnim raketama, dok je sa zvučnika dopirala patriotska muzika. Događaje na kijevskim ulicama prenosila je ukrajinska televizija. Na Trgu nezavisnosti izbilo je nekoliko požara u okolnim zgradama. Policija saopštava da su demonstranti oteli jedan kamion i usmerili ga u masu, od čega je stradalo mnoštvo ljudi. Grupa demonstranata je upala u ambasadu Kanade. Vlasti su zatvorile ulice za saobraćaj u centru grada. Policija je u utorak uveče (dok nastaje ovaj tekst) delimično potisnula demonstrante sa delova Trga nezavisnosti u centru Kijeva koji je nedeljama baza demonstranata. Policajci koji su tamo prodrli sa strane Dvorca oktobra probili su barikade Evro – Majdana. Preostali demonstranti su pevali himnu Ukrajine. Gorele su drvene kuće koje su na trgu Majdan stajale od prošle godine kao logistička baza demonstranata u vidu mini gradića od šatora.

UZBUNA NA ZAPADU: Na vest o jurišu policije u Kijevu, na zapadu Ukrajine, u Lavovu, članovi nacionalističke organizacije "Svoboda" zajedno s radikalima organizacije "Pravij sektor" i narodne samoodbrane (nekoliko stotina ljudi) ponovo su zauzeli sedište Ljvovske oblasne administracije. U Ternopilu i Ivano-Frankivsku na zapadu Ukrajine radikali su na juriš ponovo zauzeli državne zgrade. U gradu Rovnu demonstranti su blokirali saobraćaj u centru i zahtevali da im vojska da oružje ili da se priključi narodu, ali izgleda da nije bilo eskalacije sukoba i da je oružje ostalo u rukama vojnika. Dok je padala noć u kojoj su svetlele zgrade u plamenu i "vatromet" uličnih borbi, predsednik Janukovič je pozvao opozicione lidere na hitan sastanak koji će se održati u sredu 19. februara. Opozicionari tvrde da Janukoviča telefonom ne mogu da dobiju ni Angela Merkel ni strani ambasadori.

U toku večeri usledili su pozivi NATO-a, SAD, Nemačke i EU da se situacija smiri i da se izbegavaju žrtve. Rusija osuđuje porast nasilja uz "prećutno pristajanja od strane zapadnih političara i evropske strukture" i njihovo odbijanje da osude "agresivne akcije" radikalnih frakcija unutar protestnog pokreta u Ukrajini.

Agencija Rojters javlja da je specijalna policija krenula u akciju nekoliko sati nakon što je Moskva dala Ukrajini dve milijarde dolara u okviru ruske pomoći od 15 milijardi, koju je Rusija bila obustavila dok se ne formira nova vlada u Ukrajini. Ukrajinski Naftogaz otplatio 1,3 milijarde dolara duga za gas ruskom Gaspromu za 2013, a duguje još 1,5 milijardi.

Visoki evropski komesar Štefan File, koji se inače sreo s ukrajinskim liderima pre tri meseca nakon odluke predsednika Janukoviča da zamrzne pregovore sa EU, a neposredno pre nego što su zbog toga izbili neredi, izjavio je 18. februara u Briselu: "Noćas ću se moliti za Ukrajince i za budućnost Ukrajine."

Agencija Rojters zaključuje: "Dok izgleda da je ruski predsednik Putin za sada dobio bitku za uticaj u Ukrajini, demonstranti koji su okupirali centar Kijeva neće da odu tiho. "

Kriza u Ukrajini ulazi u novu fazu – klizi ka vanrednom stanju ili žešćem haosu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST