PRODUKCIJA HBO-a: Iz serije True detective

TV manijak – Globalni televizijski trendovi >

Južnjačka uteha

Uspeh serije True Detective samo je deo trenda u američkoj televizijskoj i filmskoj industriji koji je teško ne primetiti. Naime, ono što su u Twin Peaksu bili misteriozni Kanađani i Indijanci u šumama na severnoj granici, za True Detective su bradati, krezavi frikovi iz močvare

U ponedeljak je na kanalu HBO emitovana poslednja epizoda kriminalističke dramske serije True Detective. Serija je dostigla kultni status već posle nekoliko epizoda, što je fantastičan uspeh, jer prvi serijal za današnje pojmove traje kratko – samo 8 epizoda i jednoznačno se završava. Novi serijal baviće se novom istragom i verovatno će imati sasvim drugačiju glumačku podelu.

Ovu gotik-krimi sagu o dva detektiva (Kolu i Hartu) stvorio je Nik Pikolato, a režirao Keri Džoji Fukunaga. Glavne uloge tumače glumački "teškaši" Metju Mekonahi i Vudi Harelson. Osnovna potka priče je višegodišnja potraga za serijskim ubicom dece sa okultnom pozadinom u zapuštenim močvarnim predelima Južne Lujzijane. To je sve što ću napisati o seriji, jer nema razloga da "spojlujem" budućim gledaocima uživanje u dramatičnom psihološkom trileru.

Međutim, uspeh serije True Detective samo je deo trenda u američkoj TV i filmskoj industriji koji je teško ne primetiti. Naime, ovogodišnji Oskar kog je Metju Mekonahi dobio za ulogu HIV pozitivnog kauboja u filmu Dallas Buyers Club, potvrdio je interes za siromašne stanovnike američkog Juga, poražene snage Građanskog rata i white trash estetiku i ikonografiju. Mekonahi se u svom oskarovskom govoru zahvalio porodici, Bogu – i svom "starom" koji sa neba pijan sve to gleda u donjem vešu sa pićem u ruci.

Samo sezonu ranije glumio je begunca u filmskom ostvarenu Mud, gde mu je fatalna partnerka bila Riz Viterspun. Krio se, pogađate, u močvarama Juga.

Zašto se danas Amerika prisetila svoje sirotinje, tačnije svoje bele sirotinje, zarobljene u alkoholu, promiskuitetne neobrazovane sirotinje koja živi u kućama pokrivenim limom, ne veruje slatkorečivim političarima iz Vašingtona i jedva sastavlja kraj sa krajem između svetske krize i uragana?

Još jedna aktuelna serija, naizgled posvećena "hodnicima moći" u Beloj kući, u pozadini ima sirotinju sa Juga kao amorfnu izbornu bazu. U pitanju je serija House Of Cards, gde makijavelističkog političara (demokratu) briljantno već tri sezone glumi Kevin Spejsi. Obavezna lektira za ovdašnje političare, ali i birače.

Taj bedni i misteriozni Jug predstavlja mistično mesto mračne strane američkog duha, biblijsko poprište jedne večite bitke, kako reče detektiv Rasti Kol, bitke između Svetlosti i Tame. Propovednički jezik koji su u američku politiku uveli političari poput Džordža Buša odlično opisuje moć institucija, krstaški rat protiv neistomišljenika u politici ili veri, a pojedinca ostavlja van svih društvenih tokova. Tako nastaje posebna kategorija ljudi, čiji kreolski ili crnački sleng ili mumlanje ne razumete, sujeverje i magija opstaju, muzika opija – a toplota močvare, senovite šume i delta velikih reka stvaraju mogućnost da se sakrijete i steknete apsolutnu slobodu. Da li su onda krivci politički i verski autoriteti, sirotinja koja živi u bedi, grehu i zločinu, ili pojedinac koji im se suprotstavlja i isteruje pravdu rizikujući da sklizne u ludilo.

Nisu samo filmadžije opijene močvarom i rekom. Gotovo identičnu fascinaciju, pronaći ćete u dokumentarnim programima i rijaliti programima koje gledamo putem kablovskih distributera. Nabrojaću samo najpoznatije.

Swamp People – o životu lovaca na krokodile, Kejdžuna, potomaka Francuza, preživljavanje u močvari, pecanje u Delti, u čamcima sa puškom u rukama.

Duck Dynasty – bradonje sa Juga koje su se obogatile u porodičnom biznisu, koji je, verovali ili ne – konstruisanje, proizvodnja i prodaja vabilice za patke, trubice kojom lovci mame lovinu.

Here Comes Honey Boo Boo – o porodici devojčice sa takmičenja za mis, beli sirotani, pregojazna majka, sestre koje kao tinejdžerke ostaju trudne, ujak gej i članovi porodice koji periodično odlaze u zatvor. Kućni ljubimac je prase, sa kojim Hani Bu Bu noću spava. Tokom emisije svi prde i podriguju – "jer je to zdravo"!

Ax Man – drvoseče koje lebac zarađuju po šumetinama i baruštinama, džinovske sekvoje, motorke i sekire. Najobrazovaniji ima četiri razreda. Ceni se drugarstvo, kad te neko nervira – mlatneš ga šakom ili granom.

Call Of The Wild Man – o drvoseči iz Kentakija kojeg zovu "Čovek Kornjača", a poznat je po tom što goloruk lovi štetočine po okrugu. Tu su zmije, tvorovi, aligatori, divlje ćurke, krokodilske kornjače i ostala gamad.

Dakle, jasno je da su glupi, zatucani, ali slobodni frikovi sa Juga postali zvezde u korporativnoj Americi gde naivno deluje svaki pokušaj da okupirate Vol Strit, zaustavite ratove u Iraku, Avganistanu, Siriji ili sprečite bankare da vam oderu kožu sa leđa. Amerika je otkrila Gorke plodove u novom milenijumu, ljude koji su "so zemlje". Ta sloboda nije idilična, jer se plaća celodnevnim rmbačenjem, ili potpunim bežanjem u divljinu ili poroke. U takvom okruženju sami se borite za opstanak i stvarate male, zatvorene zajednice, gotovo sekte, sa autonomnim ekonomskim, verskim i etičkim principima. Ono što su u Twin Peaksu bili misteriozni Kanađani i Indijanci u šumama na severnoj granici, za True Detective su bradati, krezavi frikovi iz močvare.

Na kraju pogled u noćno nebo, mrak ispunjen zvezdama i ljudska priroda sa izazovima koje nosi današnje vreme. Pitanje je isto i glasi: ko pobeđuje u onoj biblijskoj borbi Svetla i Tame?


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST