Primetili ste, što smo bliži izborima, to su ljudi koje pratite ili čitate na društvenim mrežama sve nervozniji. Neki jer su politički angažovani, pa strepe od rezultata, neki jer ih ovi prvi nerviraju preko svake mere, a prešli su svaku meru još odavno.

Izborna tišina u Srbiji traje dan duže nego u većini zemalja koje je imaju (mahom evropske), mada je u vreme interneta smisao tog ćutanja upitan. Strankama je zabranjeno da deluju javno, drže skupove, medijima da izveštavaju o njihovim aktivnostima sem da pozivaju na izbore. Međutim, nije zabranjeno lepiti plakate (obično noću jer ih lepe tamo gde se ne sme), komunicirati međusobno, sastančiti i slično. To znači da nije zabranjeno raditi iste stvari i na internetu. Tehnički govoreći, objava na Fejsbuku ili Tviteru nije kršenje izborne tišine jer se obraćamo samo onima koji su izabrali da nas prate, ne celokupnoj javnosti. Takođe, naša naredba se izvršava na serveru izvan granica Srbije gde ograničenje ne važi.

Stranački internet sajtovi ne mogu se smatrati javnim glasilima, tako da objavljivanje na njima ne bi moglo da se smatra kršenjem tišine. Jednostavno, sve što misle da nam nisu rekle ili uradile tokom kampanje stranke će pokušati da nadoknade u tom prozorčetu od 68 sati, koliko o politici ne sme javno da se priča.

Najmanje tri liste računaju da će preći cenzus, odnosno ostvariti bolji rezultat pomoću glasova sa interneta. To znači da će kampanju intenzivirati baš tokom izborne tišine kada su ravnopravniji sa ostalim, bogatijim i privilegovanijim takmacima. U ta dva dana oni moraju da identifikuju (preotmu) i motivišu birača. To razumeju i oni drugi koji su ga zavodili poslednjih mesec dana ulažući u kampanju prilične novce. I oni moraju da budu aktivni da im neko glas ne odnese u samom finišu trke. Ne radi se o velikom broju birača na koje se može direktno uticati, ali je svakako veći od jedan odsto.

Očekujte komentare, molbe, kletve, linkove i sve to će se povećavati iz sata u sat. Prvi maksimum biće veče pred izbore, kada treba raspaliti vatru među neodlučnima, drugi će biti u nedelju oko podneva kada ih treba motivisati da zaista izađu da glasaju. Budući da će stranke na vlasti koristiti prirodnu prednost da mediji izveštavaju o "državničkim poslovima", svi ostali će svoj odgovor (masivno) plasirati na internetu.

Stranke će napraviti dve krupne greške, sudim po njihovom dosadašnjem ponašanju. Biće agresivne na internetu tokom izborne ćutnje, a agresivnost na internetu obično daje nepoželjan rezultat. Drugo, nespremne su za "kampanju u tišini", odnosno nastaviće da rade isto što i do sada, samo više i jače. Umesto da su pripremile posebnu kampanju za ta dva dana, primamljivu i za one kojima je politike preko glave.

Jedini način da se sačuvate od kampanje u naredna tri dana jeste da ne uključujete kompjuter (i mobilni telefon) do ponedeljka. Alternativa vam je da dobro naoružani cinizmom zaronite što dublje. Zabava je zagarantovana.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST