foto: fonet
ŠTURE INFORMACIJE: Duško Marković, ministar pravde Crne Gore

Darko Šarić – Crna Gora >

Predaja u bescarinskoj zoni

Interesantno je da su pojedini političari vladajućeg DPS-a iz Pljevalja Darka Šarića i njegovog brata Duška nazivali biznismenima, uprkos poternicama i presudama zbog raznih krivičnih dela. Tako je dugogodišnja poslanica Beba Džaković kazala da su zaposlili stotine Pljevljaka. Bivši gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković je Šariće više puta nazvao "korektnim momcima"

Za "Vreme" iz Podgorice

Predaja Darka Šarića, jednog od najvećih narko-bosova regiona, u krugovima bliskim podzemlju ocenjena je kao happy end, s obzirom na to da je mnogo rizikovao skrivajući se i od američkih obaveštajnih službi, nakon što je dospeo i na "crnu listu" predsednika Baraka Obame.

Pljevljaci ne komentarišu hapšenje ukoliko im se u novinama mora pojaviti ime. No, vrte glavom dok nezvanično govore kako je sve to deo igre moćnika, a Šarić je samo jedan od njih. Takođe, potencira se i politički momenat – na vlasti u Crnoj Gori i Srbiji su DPS i SNS, čiji odnosi nikad nisu bili bolji. Šarića u Pljevljima pominju i kao lokal patriotu, jer je pored nekoliko investicija navodno želeo da otvori i veliku cementaru.

Crnogorski zvaničnici nisu hteli da daju više informacija nakon protokolarne pres konferencije na kojoj su govorili o Šarićevom susretu sa advokatom i članovima porodice u međunarodnoj zoni podgoričkog aerodroma. Tako će, pored ostalog, ostati tajna zašto mu je susret sa bližnjima omogućen u Crnoj Gori, a ne, recimo, u Beogradu, odnosno zašto je avion na putu za Srbiju svraćao u Podgoricu. Takođe, kako je moguće da se predao u bescarinskoj zoni ili u bilo kojoj državi osim u Srbiji.

Šarić je prve korake u svetu kriminala napravio upravo u Pljevljima, kao maloletnik. Ukupno je kažnjen na četiri godine i devet meseci, a odležao je najmanje dve. Prelomni momenat, kako veruju mnogi Pljevljaci, dogodio se 1993. godine, kada je Šarić sa još jednim sugrađaninom, opljačkao tada 53-godišnjeg krojača Dragana Kneževića. Odneo mu je, kako je mnogo kasnije ispričao Knežević, kompletnu ušteđevinu od 72.000 nemačkih maraka i oko kilogram zlatnog nakita. Uskoro je pomagač uhapšen, a Darko je nestao iz Pljevalja, ispostaviće se i iz Jugoslavije. No, nakon pet godina vratio se, kako se pretpostavlja, iz Italije, vratio Kneževiću 50.000 i dao mu automobil "pasat". Krojač je odustao od tužbe i, kako je ispričao nakon podizanja optužnice protiv Šarića 2010, sve mu oprostio.

Ubrzo nakon što je u januaru 2010. raspisana međunarodna poternica, Šarić je napustio Crnu Goru. Poslednji put, prema policijskim izvorima, on je u Pljevljima viđen 15. januara te godine, a u štampi su se pojavljivale razne informacije, uglavnom da je pobegao u Švajcarsku. Iz policije je ubrzo saopšteno da je ilegalno napustio teritoriju Crne Gore.

Šarić je tokom bekstva dovođen u vezu sa ubijenim Kotoraninom Draganom Dudićem Fricom, a pravosudni organi su mu oduzeli imovinu čija je procenjena vrednost oko 12 miliona evra.

Firmu "Mat Kompani" je prošle godine preuzeo njegov nekadašnji advokat i prijatelj Radovan Štrbac. On crnogorskoj upravi za imovinu za tu firmu i lokal "Municipijum" mesečno plaća zakup od 55.700 evra. Štrbac je ranije pokušao da zastupa braću Šariće iz Hrvatske, Marjana i Josipa, koji sa Darkom navodno nisu rođaci, ali posao nije uspeo. Inače, Štrbcu je u toku suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu, zbog optužbi tužilaštva da je oprao milione evra Darka Šarića kupovinom firmi u Vojvodini.

Darkov mlađi brat Duško i Jovica Lončar osuđeni su krajem prošle godine u Crnoj Gori na po pet i po godina zatvora za milionsko "pranje novca". Njima je stavljeno na teret pranje 19,3 miliona evra od 2007. do 2010. Prema nezvaničnim izvorima, Darko koji je od samog početka bio šef klana, Duška je držao podalje od "posla". Čak je, kako je procurilo u javnost, govorio da mu je mlađi brat, po načinu života i opuštenosti, jedini idol, da bi voleo da živi kao on. Međutim, Duško je bio osumnjičen i da je organizovao preprodaju kokaina u Italiji. Na završnom ročištu krajem decembra, on je rekao da je postupak iskonstruisan i da je jedini uzrok tome činjenica što je Darkov brat.

Darko Šarić se našao i u centru afere "Listing", zajedno sa sadašnjim ministrom spoljnih poslova, a tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom spoljnih poslova Milanom Roćenom, sada savetnikom premijera Mila Đukanovića. Tada je objavljeno da je Šarić telefonom kontaktirao Lukšića i Roćena. Interesantno je da su pojedini političari vladajućeg DPS-a iz Pljevalja Darka Šarića i njegovog brata Duška nazivali biznismenima, uprkos poternicama i presudama zbog raznih krivičnih djela. Tako je dugogodišnja poslanica Beba Džaković kazala da su zaposlili stotine Pljevljaka. Bivši gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković je Šariće više puta nazvao "korektnim momcima".

Među opozicionarima, Šarićem se najviše bavio predsednik Pokreta za promjene, takođe Pljevljak Nebojša Medojević, koji je više puta optužio vlast da ga štiti. Poslednji put Šarića je doveo u vezu i sa kupovinom Kombinata Aluminijuma. Medojević je ranije izjavljivao da se Darko Šarić i Stanko Subotić Cane, dok je bio pod poternicom, kriju u policijskom hotelu "Jelika", na Žabljaku. Crnogorska vlast je ove navode oštro demantovala, a zbog nagoveštaja iz Srbije da se narko-bos krije u Crnoj Gori, optuživala Beograd za nove pritiske i ometanje evroatlanskih integracija. Nakon Šarićevog hapšenja, Medojević je čestitao Vučiću i agenciji BIA, priznavši da je pozitivno iznenađen, uz očekivanje rasvetljavanja političkih konekcija i mreže podrške "koju je kartel imao u vladama najmanje pet država regiona".

Ministar pravde Duško Marković, bivši dugogodišnji šef ANB-a, u utorak je rekao da Šarić nikada tokom bekstva od 2010. godine nije boravio u Crnoj Gori niti da je imao kontakte sa političarima. Što se tiče eventualnih pomagača prilikom bekstva, on je rekao da će se i taj slučaj, kao i mnoge druge stvari, ispitati, ali po zahtevima srpskog tužilaštva.

Nakon Šarićevog hapšenja i zahvalnosti srpskih vlasti crnogorskim kolegama, iz vladajućeg DPS-a saopšteno je da je događaj demantovao i višegodišnje neosnovane optužbe opozicije. DPS navodi kako su Srbija i Crna Gora "potvrdile odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala i sposobnost da rešavaju najsloženije slučajeve na međunarodnom nivou iz te oblasti".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST